Objavljeno: 13.11.2002

Novi IBMov PowerPC

IBM je na srečanju Microprocessor Forum predstavil nov procesor iz serije PowerPC, ki svoje korenine vleče iz procesorja Power4, namenjenega vrhunskim delovnim postajam in velikim računalnikom. Medtem ko Power4 vsebuje dve neodvisni procesorski jedri in potrebuje izredno veliko električne energije, bo novi PowerPC 970, ki bo na tržišču naslednje leto namenjen osebnim računalnikom oz. strežnikom.

V začetku bo na voljo s frekvenco delovanja 1,8 GHz, poleg običajnih 32-bitnih ukazov pa bo omogočal tudi delo v 64-bitnem delovnem prostoru. Slednje bo prišlo prav predvsem v strežnikih, saj lahko operacijski sistem s 64-bitnim naslavljanjem veliko hitreje dela z velikimi bazami podatkov kot do sedaj.

Opazovalci špekulirajo, da bo eden prvih kupcev novega procesorja verjetno Apple, ki bi novi 64-bitni način s pridom uporabil v svojih strežnikih Xserve. Seveda bo v ta namen moral spremeniti tako operacijski sistem kot same strežniške programe. Pri IBMu poudarjajo, da bo kljub nižji frekvenci delovanja procesor več kot konkurenčen takratnim procesorjem Pentium 4, ki bo kmalu na voljo v različici s 3 GHz.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji