Objavljeno: 29.11.2002

10 Gb/s prek bakrenih vodov

Organizacija IEEE je začela z delom na novi generaciji protokola ethernet, ki bo omogočal prenos podatkov s hitrostjo 10 Gb/s tudi prek navadnih bakrenih vodov. Delovni skupini sta pravzaprav dve. Prva razvija različico protokola, ki bo omogočala omenjeno hitrost prenosa prek krajših povezav s priključki podobnimi povezavam Infiniband, delovala pa bo na razdalji do 10 metrov. To različico naj bi uporabljali zlasti v strežniških omarah za povezavo med strežniki, pomnilniškimi sistemi in drugimi napravami. Ta različica naj bi nosila ime 10G Base CX4.

Druga delovna skupina pa dela na projektu z imenom 10G Base T, s katerim naj bi hitrost 10 Gb/s dosegli na standardnih bakrenih kablih kategorije 5 ali boljših, cilj pa je uporabna razdalja vsaj 100 metrov. Ta različica standarda naj bi nadomestila današnje gigabitne povezave v širših omrežjih, čeprav pretežno še vedno v strežniško - pomnilniškem okolju.

Oba standarda sta za zdaj še v fazi priprave osnovnih specifikacij, IEEE pa se bo o dokončni standardizaciji odločal predvidoma v začetku leta 2003. Analitiki in predstavniki proizvajalcev ob tem menijo, da obe različici standarda ne bosta na voljo sočasno. Medtem, ko lahko pričakujemo prve izdelke s standardom 10G Base CX4 že konec leta 2003, pa je na področju različice 10G Base T še precej dela, tako da lahko pričakujemo izdelke šele v letih 2004 ali 2005.

http://www.ieee.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji