Objavljeno: 26.11.2002

Med najboljšimi super računalniki tudi računalniške gruče PC

Na letni konferenci SC2002 v Baltimoreu (ZDA) so že dvajsetič zapored pripravili spisek 500 najzmogljivejših super računalnikov. Spisek dvakrat letno oblikujejo strokovnjaki Univerze v Mannheimu (Nemčija), Univerze ameriške zvezne države Tennessee in ameriški državni računski center za energijo (NERSC) iz Kalifornije.

Med desetimi najmočnejšimi računalniki sta tudi dva zgrajena na osnovi gruč osebnih računalnikov PC. Na vrhu je brez konkurence še vedno super računalnik Earth Simulator, ki so ga letos sestavili pri družbi NEC in deluje v Yokohami na Japonskem. Njegova hitrost je 35,86 teraflopov, kar pomeni prav toliko triljonov (10 na 12) matematičnih operacij na sekundo.

Drugo in tretje mesto si delita dva enaka nova računalniška sistema ASCI Q družbe Hewlett-Packard, ki delujeta v Los Alamosu. Prehitela sta računalnik ASCI White Computer družbe IBM s hitrostjo 7,23 teraflopov in računalnik AlphaServer SC družbe Hewlett-Packard s hitrostjo 4,46 teraflopov.

Med zadnja dva pa se je na peto mesto prerinila gruča osebnih računalnikov, ki so jo skupaj zgradili podjetji Linux Networx in Quadrics. Na osmem mestu je prav tako podoben sistem, za uvrstitev med deset najboljših pa je bilo potrebno imeti zmogljivost večjo od 3,2 teraflopa. V zadnjega pol leta je število super računalnikov s hitrostjo nad 1 teraflopom naraslo s 23 na 47.

http://www.sc2002.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji