Objavljeno: 11.12.2002

16-procesorski xSeries 440

IBM je nekoliko presenetil s predstavitvijo 16-procesorske različice svojega največjega strežnika z Intelovo arhitekturo, modela eServer xSeries 440. Objava novega modela se je zgodila hitreje, kot so pričakovali analitiki in le malo po tem, ko so na dan pricurljale vesti o še zmogljivejši 32-procesorski različici, ki bo predvidoma predstavljena naslednje leto. IBM torej z novim sistemom ni čakal na novi Microsoftov operacijski sistem Windows .NET Server 2003, ki bo znal že sistemsko podpirati 16-procesorske strežnike, temveč je v sodelovanju z Microsoftom nekoliko prilagodil sedanjo različico strežnika Windows 2000 Datacenter Server.

IBM z novim strežnikom x440 tudi jasno cilja na uporabnike Linux in tiste, ki želijo na strežniku uporabljati procesorsko particioniranje in navidezne strežnike, saj novinec v celoti podpira paket VMware ESX Server 1.5, ki omogoča v enem fizičnem strežniku vzpostavitev večjega števila navideznih strežnikov. Zanimivo pa je, da se je pri novem strežniku odrekel čakanju na nove Xeone MP (Gallatin), ampak za osnovo uporabil obstoječe Xeone MP, ki so že uporabljeni v 4 in 8-procesorski različici strežnika xSeries 440. Ti delujejo s takti od 1,4 do 1,6 GHz, imajo pa od 512 KB do 1 MB velik tretjenivojski predpomnilnik. IBM k temu dodaja še 64 MB velik četrtonivojski predpomnilnik, ki izravnava pretok podatkov med procesorji in centralnim pomnilnikom.

16 procesorjev je pravzaprav sestavljenih iz štirih štiriprocesorskih strežnikov, ki so povezani med seboj preko hitrega procesorskega vodila in delujejo kot celota. Za razširitve je na voljo prostor za šest kartic PCI-X, za doplačilo pa si je mogoče omisliti dodatno razširitveno ohišje, v katerega lahko spravimo še 12 kartic. Osnovna različica 16-procesorskega strežnika ima 8 GB velik pomnilnik in stane okoli 80.000 dolarjev. Pomnilnik je moč razširiti do 32 GB, cene pa se z najhitrejšimi različicami procesorjev povzpnejo čez 150.000 dolarjev.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji