Objavljeno: 14.12.2002

10 let Arnesa

Arnes (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije) je 12. decembra s slovesnostjo obeležil desetletnico obstoja. Ob tej priložnosti so govorili minister za informacijsko družbo, Pavel Gantar, ministrica za šolstvo, znanost in šport, Lucija Čok, direktor Danteja, Tomaž Kalin, in seveda dolgoletni direktor Arnesa, Marko Bonač.

Vlada je javni zavod Arnes ustanovila leta 1992 z namenom, da bi se slovenske izobraževalne, raziskovalne in kulturne organizacije povezale v takratno informacijsko mrežo evropskih akademskih omrežij in prek njih v internet. Arnes načrtuje, vzdržuje in upravlja omrežje po Sloveniji. Z drugimi evropskimi raziskovalnimi omrežji je povezan prek panevropskega raziskovalnega in izobraževalnega omrežja GÉANT.

Arnes danes nudi internetni dostop univerzam, osnovnim in srednjim šolam, inštitutom, knjižnicam, muzejem in osebne dostope za raziskovalce, učitelje, učence, dijake in študente. Ima približno 120.000 uporabnikov. Ena tretjina ima osebno geslo in dostop do omrežja neposredno prek telefonskega ali kabelskega omrežja. Dve tretjini uporabnikov pa uporablja storitve prek krajevnega omrežja na eni izmed sedemsto organizacij, ki imajo svoje omrežje povezano v Arnesovo.

Na svečanosti ob desetletnici pa je tehnični direktor Arnesa, Avgust Jauk, uredniku revije Monitor za muzej računalništva predal znamenitega micro Vaxa z imenom Stenar, ki je - kljub danes skoraj smešno skromnim zmogljivostim - dolga leta izjemno zanesljivo stregel prihajajočo in odhajajočo pošto. V vseh enajstih letih delovanja - priključen pa je bil do jeseni letos - je bil bojda le enkrat na >>bolniški<<, pa še to ne zaradi okvare.

http://www.arnes.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji