Objavljeno: 10.12.2002

Japonska prenavlja strategijo razvoja informacijskih tehnologij

Japonska vlada je ustanovila strokovno skupino, ki bo do februarja pripravila novo podobo strategije razvoja informacijskih tehnologij, imenovano e-Japonska. Skupino vodi sam predsednik vlade Junichiro Koizumi, med člani pa je tudi predsednik uprave Sonyja Nobuyuki Idei.

Ključna sprememba v strategiji e-Japonska je premik od izgradnje infrastrukture k uporabi informacijskih storitev za izboljšanje gospodarske rasti in družbenih aktivnosti. Dodatna cilja prenovljene strategije sta tudi skrb za večjo varnost v elektronskem poslovanju in razvoj mednarodne, vse-Azijske strategije razvoja informacijskih tehnologij.

Predsednik uprave Sonyja Idei je predsedniku vlade obljubil, da bo k pripravi načrtov pritegnil predstavnike celotnega zasebnega sektorja, njegova vizija pa se nagiba k čim večji mobilnosti delovne sile, tudi z uporabo raznih pametnih naprav in vse-prisotnih omrežij, ki omogočajo delo od doma. Kar se tiče bolj globalnih načrtov, pa so iz zasebnega sektorja predlagali izgradnjo širokopasovnega omrežja po celotni Aziji ter ustanovitev posebnega območja za razvoj in preizkušanje informacijskih rešitev na Okinawi, sicer regionalno povsem oddaljenem otoku.

Člani skupine so tudi predlagali prehod na programsko opremo z odprto kodo, saj naj bi ta omogočala znatno večjo varnost. Ministrstvo za telekomunikacije namerava naslednje leto izvajati študije o operacijskih sistemih z odprto kodo, ki naj bi dokončno pokazale njihove prave vrednosti in slabosti. Ključnega pomena je tudi podpora neodvisnim razvijalcem programske opreme pri razvoju japonske programske opreme ter večji poudarek na uporabi azijskih jezikov v internetu.

http://www.somu.go.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji