Novice

 • SiS kupil licenco za hipernitnost

  Silicon Integrated Systems (SiS), ki ima med tajvanskimi proizvajalci najboljše odnose z družbo Intel, je povsem na tiho kupilo licence za uporabo hipernitnosti v svojih sistemskih naborih. Novica se je povsem neopazno pojavili na spletni strani proizvajalca, kar je presenetilo celo najtesnejše partnerje, proizvajalce osnovnih plošč. Poleg družbe Intel bo tako tudi SiS lahko izdeloval sistemske nabore, ki bodo podpirali procesorje z vgrajeno tehnologijo hipernitnosti.

  Objavljeno: 29.12.2002več
 • Ali Microsoft kupuje Macromedio?

  V krogih blizu obeh družb je moč v zadnjih dneh slišati, da se Microsoft kot kaže pripravlja na nakup družbe Macromedia, drugega največjega proizvajalca grafičnih programov in vse bolj strateškega ponudnika na področju spletnih tehnologij. Microsoft medna močno zanima tehnologija Flash, ki z vektorsko grafiko omogoča upodobitev dinamičnih in izredno bogatih uporabniških vmesnikov tudi prek razmeroma počasnih spletnih povezav.

  Objavljeno: 28.12.2002več
 • Kazanje 64-bitnih "mišic"

  V letu 2003 bomo priča zanimivemu boju na področju 64-bitnih podatkovnih strežnikov med podjetji IBM, Oracle in Microsoft. Že konec letošnjega decembra bo prvi udaril Oracle s 64-bitno različico strežnika Oracle 9i za Intelov Intanium2 na HP-jevi različici operacijskega sistema Unix, HP-UX. Različici za Linux in Windows bosta na voljo v začetku leta 2003.

  Objavljeno: 28.12.2002več
 • Za desetino več čipov

  Po napovedih družbe IDC naj bi se trg čipov za namizne in prenosne računalnike v letu 2003 povečal za devet odstotkov, potem ko je v letu 2001 upadel za dobrih 35 odstotkov, letos pa se razmere niso bistveno izboljšale. Na trgu, kjer srečamo procesorje in sistemske nabore, naj bi v letu 2003 ustvarili 39,4 milijarde dolarjev prihodkov (letos 36,2 milijarde). IDC-jeva napoved je bila objavljena skoraj hkrati z napovedmi dveh glavnih igralcev na trgu računalniških polprevodnikov Intela in AMD-ja o boljših prodajnih pričakovanjih v četrtem trimesečju.

  Objavljeno: 28.12.2002več
 • Uporaba Linuxa se širi

  Pri investicijski banki Goldman Sachs Group so se odločili raziskati priljubljenost operacijskega sistema Linux pri večjih ameriških podjetjih. Splošna ugotovitev je, da se položaj Linuxa krepi, njegova uporaba pa povečuje, čeprav gre še vedno za tehnologijo na začetni razvojni stopnji. Raziskava je zajela sto managerjev IT v podjetjih z letnim prihodkom od ene do deset milijard dolarjev.

  Objavljeno: 27.12.2002več
 • Hollywood noče programov za kopiranje plošč DVD

  Hollywoodski filmski mogotci so našli novega sovražnika na področju avtorskih pravic v zvezi z nosilci DVD, ki se ga želijo >>rešiti<< kar se da hitro. Zato so veliki studiji že malo po začetnem opozorilu vložili tožbo proti malem podjetju 321 Studios, ki svoje programa DVD Copy Plus in DVD X Copy prodaja v trgovinah po celotnem ozemlju ZDA. Oba programa v procesu kopiranja razbijata zaščito originalnih DVD-jev in s tem omogočata predvajanje filmov na kopijah, kar pa je prepovedano.

  Objavljeno: 27.12.2002več
 • Je programska oprema uporabna?

  Vse več vodstev podjetij ugotavlja, da njihovi zaposleni izgubljajo ure in ure delovnega časa zaradi prezapletene programske opreme. Zaradi tega so se pri ameriškem Nacionalnem inštitutu za standarde in tehnologijo (NIST) odločili za uvedbo standarda Common Industry Format (CIF), ki omogoča objektivno preverjanje uporabnosti programske opreme.

  Objavljeno: 27.12.2002več
 • Sybase kupuje AvantGo

  Podjetje Sybase bo za 38 milijonov dolarjev kupilo družbo AvantGo, pionirja na področju mobilnih tehnologij in posredovanja spletnih informacij na različne tipe mobilnih naprav. Sybase bo družbo AvantGo združil s svojim hčerinskim podjetjem iAnywhere, ki se prav tako ukvarja z mobinimi posredniškimi programi, predvsem z orodji za sinhronizacijo podatkov med oddaljenimi strežniki in mobilnimi odjemalci.

  Objavljeno: 27.12.2002več
 • Optični disk velikosti 1,5 TB

  Japonski podjetji Matsushita Electric in Ricoh sta najavila razvoj nove tehnologije, ki bo omogočila hranjenje kar 1,5 terabajtov (1500 GB) podatkov na posamezen optični disk. V projektu, kjer bodo sodelovali tudi Pioneer, Mitusbishi Chemical, Ashin Seiki in univerze Kyushu ter Shizuoka, naj bi v začetku leta 2004 začeli s praktičnem razvojem izdelkov, ki bodo lahko hranili toliko podatkov kot okoli 300 nosilcev DVD danes. Investicija, ki jo ocenjujejo na dva do tri milijarde jenov v obdobju naslednjih petih let naj bi se povrnila konec desetletja, ko bo nova tehnologija tudi nared za prodajo. Partnerji bodo za tehnološko osnovo vzeli večslojno (za zdaj govorijo o desetih slojih) tehnologijo, ki jo srečujemo v različnih projektih že nekaj let. Z razvojem novih vijoličnih laserjev pa naj bi obenem dosegli zmožnost hranjenja podatkov okoli 150 GB na posamezen sloj standardne 12-centimetrske plošče. Povrh vsega naj bi tehnologija bila narejena tako, da bo nazaj združljiva z današnjimi nosilci DVD, kar pomeni, da bodo lahko uporabniki z eno napravo prebirali tudi starejše gradivo.

  Objavljeno: 26.12.2002več
 • Sendo toži Microsofta

  Po tem, ko je angleško podjetje Sendo nepričakovano prekinilo pogodbo z Microsoftom o razvoju pametnega telefona, zdaj toži bivšega partnerja zaradi domnevne kraje tehnologije in kupcev. Sendo je bil še pred nekaj meseci ključni Microsoftov partner za velikanov vstop na področje mobilne telefonije, ki je letno vredno 400 mobilnih naprav. Razvoj se je bližal koncu, nakar je Sendo nepričakovano in brez javne obrazložitve prekinil pogodbo in le nekaj dni za tem podpisal pogodbo s konkurenčnim Symbianom.

  Objavljeno: 26.12.2002več