• Strežniki s procesorji Intel posegajo med zvezde

    Pri družbi Hewlett-Packard so predstavili njihov najzmogljivejši strežnik, v katerega so vgradili procesorje Itanium in tako strežnike Intel popeljali v najvišji razred. Predstavili so strežniški sistem Superdome, na katerem so hkrati delovali trije operacijski sistemi: Microsoft Windows, Linux in HP-UX.

    Objavljeno: 23.12.2002
  • Cenejša različica pomnilniških sistemov Hitachi

    Oddelek za pomnilniške sisteme družbe Hitachi je predstavil novo serijo cenejših diskovnih polj Thunderbox srednjega razreda. Model Thunder 9500V je 2,3 krat hitrejši od predhodnika, za kar gre zahvala zamenjavi prejšnjega procesorja v krmilniku diskovnega polja z najnovejšo različico procesorja PowerPC družbe IBM in nadaljnjem razvoju diskovnih procesorjev ASIC.

    Objavljeno: 23.12.2002
  • Lexmark W812 -- A3 za vsakogar

    Lemxark je predstavil nov laserski tiskalnik, ki ponuja odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo med izdelki, ki tiskajo na papir velikosti A3. Ponudba laserskih tiskalnikov, ki zmorejo tiskati na večje velikosti papirja sicer ni ravno veliko, pa tudi cena tiskalnikov tipično ni najbolj dostopna.

    Objavljeno: 23.12.2002
  • Microsoft MapPoint .NET 3.0

    Microsoft pospešeno nadaljuje z razvojem spletnih storitev povezanih z geografskimi informacijskimi sistemi in zemljevidi. Nedavno so tako predstavili že tretjo različico izdelka, spletne storitve MapPoint .NET 3.0, ki med drugim omogoča lokacijsko določanje in s tem povezane obdelave.

    Objavljeno: 23.12.2002
  • Maxell LTO Ultrium 2

    Pri podjetju Maxell so razvili drugo generacijo trakov LTO za hranjenje velikih količin podatkov. Maxell LTO Ultrium 2 omogoča hitrost prenosa kar 20 MB v sekundi, na en sam trak pa lahko shranimo 200 GB podatkov, kar pa lahko postane 400 GB z uporabo kompresije podatkov. Podatkovni trakovi Maxell LTO Ultrium 2 so prvi, ki so uspešno prestali izjemno rigorozen program preverjanja ustreznosti in skladnosti, postavljen s strani združenja največjih proizvajalcev računalniške tehnologije, med katerimi so Hewlett Packard, IBM in Seagate. Najnovejša tehnologija trakov omogoča več kot milijon prehodov, kar kljub visokim hitrostim zagotavlja pravilno arhiviranje podatkov. Posebnost so tudi keramični in posebej obdelani kovinski deli, ki preprečujejo oksidacijo sestavnih delov in s tem uničenje trakov. Pri Maxellu so si za lažje prepoznavanje med trakovi LTO Ultrium 1 in 2 ter čistilnimi trakovi umislili celo različne barve ohišij.

    Objavljeno: 22.12.2002
  • Obramba pred hackerji, virusi in neučinkovitostjo

    Podjetje TrendNET iz Velenja je razvilo napravo Networks Defender za povečanje varnosti, nadzora, stabilnosti in učinkovitosti računalniških omrežij. Networks Defender je izdelek, ki združuje sistem za obrambo pred nepooblaščenimi dostopi do lokalnega omrežja, antivirusno zaščito, preverjanje podatkov, rešitev za aktivni nadzor nad pasovnimi širinami in možnost vzpostavitve navideznega zasebnega omrežja. Celota je združena v samostojno napravo, ki jo je mogoče vgraditi v strežniško omaro, upravljamo pa jo prek spleta.

    Objavljeno: 22.12.2002
  • Nove specifikacije za varnost spletnih storitev

    Podjetja BEA, IBM, Microsoft, RSA Security, SAP in Verisign so razvila napredne specifikacije za poslovne potrebe in potrebe varnosti na področju spletnih storitev. Z uporabo novih specifikacij bodo lahko podjetja s pomočjo standardnih orodij in postopkov zagotovila izmenjavo podatkov med aplikacijami ter organizacijami.

    Objavljeno: 22.12.2002
  • Najmanjši tranzistor na svetu

    Pri družbi IBM trdijo, da so razvili najmanjši silicijev tranzistor na svetu. Pri velikosti šest nanometrov (milijardinko metra) je vsaj desetkrat manjši od tranzistorjev, ki so trenutno v proizvodnji. Do teh rezultatov so prišli z zmanjšanjem debeline rezin SOI (silicij na izolatorju), tako da je debelina kanala pod vrati novega tranzistorja meri le 4 do 8 nanometrov, kar je bilo mogoče z uporabo litografskega postopka z svetlobo valovne dolžine 248 nanometrov.

    Objavljeno: 21.12.2002
  • Prenovljena filozofija programa WebLogic

    Pri družbi BEA Systems bodo v prvi polovici prihodnjega leta predstavili preurejen paket programskih orodij WebLogic. Nova različica, imenovana Gibraltar, naj bi tesneje povezala njihovo javanskim strežnikom (durmi) z razvojnimi orodjem WebLogic Workshop. Razvijalci bodo lahko neposredno programirali s pomočjo programa WebLogic Workshop in tako lažje vgrajevali druge programske pakete, kot na primer informacije o vnosu vsebin ali o stanju podatkovnega strežnika Oracle.

    Objavljeno: 21.12.2002
  • Sun N1 - najboljši med strežniškimi rezinami?

    Prve strežniške rezine družbe Sun Microsystems naj bi se pojavile na tržišču v začetku prihodnjega leta. Sistem N1 naj bi združeval veliko število računalnikov, navzven pa naj bi se obnašal kot en računalnik. Strežniške rezine, ki v tankih modulih vsebujejo osnovne računalniške sisteme, so v bistvu pomanjšana različica dragih "računskih centrov". Pri družbi Sun so sicer napovedovali izdelavo strežniških rezin že na začetku leta 2002.

    Objavljeno: 21.12.2002
  • Novi Plus! Digital Media Edition

    Microsoft bo januarja začel s prodajo prenovljene različice dodatka za okolje Windows XP z imenom XP Plus! Digital Media Edition, ki bo vseboval nova orodja za zabavo in večpredstavnost. Med glavnimi novostmi bodo med drugim končne različice paketov Windows Media 9 in Windows Movie Maker 2, ki so že nekaj časa na voljo v razvojnih izvedbah na spletu. Poleg teh orodij so novosti tudi novi dodatki za Windows Media Player, kot so novi 3D >>plesalci<<, ki se gibljejo glede na glasbo, ki jo predvajamo s predvajalnikom. Tudi sicer je Plus! Party Mode skupina orodij za predvajalnik, ki omogoča digitalno zabavo na zvočnem in vizualnem področju.

    Objavljeno: 20.12.2002
  • Sony AIT z zmogljivostjo 1 TB že v prodaji

    Sony je nekoliko presenetljivo prehitel glavne tekmece in najavil začetek prodaje tračnih izdelkov, ki bodo omogočali hraniti čez 1 TB podatkov na posamezno kaseto. S tem so pri Sonyu prehiteli Quantuma in združenje Ultrium, ki bodo svoje izdelke z zmogljivostjo 1 TB začeli prodajati v najboljšem primeru šele čez pol leta.

    Objavljeno: 20.12.2002
  • Rubikov princip za pomnilniški prostor

    Raziskovalci podjetja IBM razvijajo nov način zlaganja in povezovanja diskov v pomnilniških sistemih, ki po organizaciji spominja na znamenito Rubikovo kocko. Projekt z imenom Collective Intelligent Bricks vsebuje tehnologije in povezave, ki omogočajo izgradnjo izredno zmogljivih pomnilniških sistemov, ki pa bodo prostorsko precej manjši od današnjih izdelkov.

    Objavljeno: 20.12.2002
  • Število poštnih virusov se je podvojilo v letu 2002

    Elektronska pošta postaja hitro glavni način za širjenje in razmnoževanje računalniških virusov. Po podatki podjetja MessageLabs, ki se ukvarja z filtriranjem in analizo elektronske pošte je danes že skoraj vsako dvestoto sporočilo okuženo z virusom, kar je dvakrat več kot v letu 2001. Raziskava je pokazala, da je bilo okuženih 9,3 milijona sporočil od skupno 2 milijarde sporočil, kolikor so jih obdelali pri družbi MessageLabs.

    Objavljeno: 20.12.2002
  • Sony in Matsushita razvijata lasten Linux

    Japonska velikana zabavne elektronike Sony in Matsushita Electric sta napovedala, da bosta razvila lastno različico operacijskega sistema Linux za platformo za razne digitalne naprave. Čeprav se Linux predvsem uporablja kot operacijski sistem za strežnike in osebne računalnike, vse pogosteje najde svoje mesto tudi v napravah, ki sodijo na področje zabavne elektronike; med drugim poganja tudi posebno različico Sonyjevega igralnika PlayStation 2. Nova različica Linuxa naj bi našla mesto predvsem v digitalnih avdio in video napravah, ki bodo dostopale do spleta.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Le še dva tedna podpore za Windows NT 4.0!

    Microsoft bo nudil običajno podporo za Windows NT 4.0 le še dva tedna, oziroma do 31. decembra 2002. Temu sledi eno leto dodatne podpore za katero je treba plačati, a bo na voljo zgolj do konca 2003. Po tem datumu bo potrebno plačevati tudi za vsak popravek, kar lahko povzroči znatne varnostne težave, saj bo hekerjem jasno, da novih varnostnih lukenj večina uporabnikov ne bo krpala. Glavne težave seveda ne predstavljajo osebni računalniki, temveč strežniki, ki so pogosto povezani v splet in torej še bolj izpostavljeni. Takšno Microsoftovo ravnanje očitno kaže, da največjo konkurenco Windowsom predstavljajo njegove starejše različice in da se pri Microsoftu tega še predobro zavedajo.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Gigabit na sekund prek brezžične povezave

    Havajsko podjetje Loea je napovedalo novo tehnologijo, ki omogoča zelo visoke komunikacijske hitrosti prek brezžičnih povezav. Tehnologija, ki so jo poimenovali Virtual Fiber, naj bi omogočila hitrosti prenosa okoli 1,25 Gb/s prek brezžične povezave, kar je lep korak naprej v primerjavi z današnjimi izdelki, ki dosegajo največ 54 Mb/s.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Varnostne naprave na pohodu

    Družba IDC napoveduje, da bodo v letu 2003 eno največjih rasti v računalniški industriji doživele naprave, ki v računalniških omrežjih zagotavljajo večjo varnost. Po napovedih naj bi tudi v prihajajočem letu prodaja rasla vsaj tako hitro kot doslej, kjer sicer večjo rast od povprečja - 34% letno. Najhitreje pa rastejo rešitve za preprečevanje vdorov v omrežja, kjer je letna rast 62%.Samo z prodajo naprav, kot so požarni zidovi, VPN strežniki in protivirusni prehod, naj bi proizvajalci presegli mejo milijarde dolarjev letno.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Prva razvojna različica naslednjega SQL Serverja kmalu nared

    Microsoft bo najbrž že februarja ali marca objavil prvo razvojno različico naslednika podatkovnega strežnika SQL Server, ki ga razvijajo pod delovnim imenom Yukon. Poročila prvih preizkuševalcev bodo tudi podlaga za odločitev o datumu prihoda končne različice strežnika. Po ocenah analitikov je Yukon eden pomembnejših mejnikov za podjetje Microsoft, saj bo predstavljal temeljni kamen za razvojna orodja in poslovne rešitve v naslednjih letih.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Most med CDMA in UMTS

    Proizvajalec mobilne omrežne opreme Lucent Technologies je predstavil bazno postajo, ki deluje v omrežjih CDMA, a omogoča povezavo tudi z aparati za omrežja W-CDMA, med katera sodi UMTS.

    Objavljeno: 18.12.2002
  • Prvi 3G aparat s Symbianovim operacijskim sistemom

    Japonski Fujitsu je predstavil prvi mobilni telefon tretje generacije, ki deluje na Symbianovem operacijskem sistemu. F2051 bo deloval v omrežju NTT DoCoMo na Japonskem in bo na voljo za božič. Hkrati gre tudi za prvo napravo s Symbianovim operacijskim sistemom na japonskem tržišču.

    Objavljeno: 18.12.2002
  • Kako upočasniti črve

    Raziskovalec HP Labs Matthew Wiliamson je ugotovil kako na preprost upočasniti širjenje črvov kot sta Code Red in Nimda. Ideja sicer ni v skladu z načeli računalništva (>>višje, hitreje, močneje<<), kar je najbrž tudi razlog zakaj se je doslej še nihče ni spomnil. V osnovi je treba v računalniku nastaviti zakasnitev, denimo ene sekunde, pri prvem stiku z vsakim novim strežnikom. Običajni uporabniki te zakasnitve sploh ne bi opazili, saj se večinoma povezujemo s strežniki z znanimi številkami IP, po drugi strani pa sekunda nam ne predstavlja veliko časa. Virusom in črvom, ki se naprej pošiljajo sami in so zgrajeni tako, da v izjemno kratkem času preverijo veliko število IP naslovov, pa bi sekunda za povezavo z vsakim pomenila izjemno veliko časa in posledično znatno počasnejše širjenje po internetu.

    Objavljeno: 18.12.2002
  • mySAP CRM za oskrbovalna podjetja

    SAP je na kongresu v Nemčiji predstavil novo rešitev za upravljanje odnosov s strankami - my SAP CRM, ki je posebej prilagojena poslovanju v oskrbovalnih podjetjih. Rešitev vsebuje nove možnosti vključevanja poslovnih procesov v zaključen krog in povezavo odjemalskih in strežniških programov. Oddelki, kot so klicni centri, serviserji na terenu, prodajni oddelki, finance in proizvodnja imajo v podjetju vselej dostop do točnih podatkov. Stranka, pa naj bo to posamezno gospodinjstvo ali pa podjetje, je vključena v strukturni način zaračunavanja porabe elektrike, vode ali plina.

    Objavljeno: 18.12.2002
  • Microsoft Business Solutions--Navision tudi v slovenščini

    Podjetje Navision Slovenija je objavilo novo različico poslovne rešitev Microsoft Business Solutions-Navision 3.60 SI. Rešitev, ki je lokalizirana in prevedena v slovenski jezik, je namenjena majhnim in srednje velikim podjetjem. Zgrajena na močnih temeljih poznane rešitve Navision Attain 3.10 in se z dodanimi novostmi še bolj približa zahtevam uporabnika.

    Objavljeno: 18.12.2002
  • Nova različica XML za analizo podatkov

    Podjetja Hyperion, Microsoft in SAS so ustanovitelji združenja XMLA, katerega cilj je zdelati standard razširitve jezika XML z možnostmi uporabe pri analizi podatkov preko spleta. Na voljo je že nova različica specifikacije XML for Analysis 1.1. S tem standardom je zagotovljen enoten dostop do strežnikov mnogorazsežnostnih zbirk podatkov različnih izdelovalcev v spletnih rešitvah za analizo podatkov.

    Objavljeno: 17.12.2002
  • AOL in Netscape (skoraj povsem) proti vsiljivim spletnim oglasom

    Največji ponudnik dostopa do interneta in lastnik spletnega brskalnika Netscape, AOL je predstavil novo različico brskalnika z oznako 7.01, ki ga odlikuje tudi samodejno blokiranje vsiljivih spletnih oglasov, ki se odpirajo v novih oknih. No, ne povsem. Nova različica Netscapea sicer prepreči odpiranje reklamnih oken, a vsebuje seznam 15 spletnih strani katerim je takšno početje vseeno omogočeno. Med njimi jih večina pripada korporaciji AOL Time Warner, denimo aol.com in cnn.com, vzrok za to pa naj bi ležal v dejstvu, da dodatna okna pri teh spletnih straneh ne služijo oglaševanju, temveč lažji navigaciji (pri cnn.com denimo tako izberemo jezikovno, oziroma krajevno različico spletne strani). Uporabniki sicer lahko ta seznam tudi spreminjajo.

    Objavljeno: 17.12.2002
  • Macromedia Contribute

    Podjetje Macromedia je predstavilo novo spletno orodje z imenom Contribute, ki je namenjeno predvsem tistim, ki na spletne strani objavljajo vsebino, vendar se z oblikovanjem in kodiranjem ne želijo ukvarjati. Contribute je tako namenjen predvsem ne-tehničnim uporabnikom, ki jim je pomembno predvsem to, da so na spletnih straneh objavljene prave informacije.

    Objavljeno: 17.12.2002
  • CodeWeavers proti Citrixu

    Podjetje CodeWeaver, največji zagovornik projekta Wine, s katerim je mogoče v okoljih Linux in Unix poganjati programe za Microsoftove Windowse, je napovedal novo različico izdelka CrossOver Office Server Edition, s čimer jasno ciljajo tudi na ponudbo družbe Citrix.

    Objavljeno: 17.12.2002
  • Napovedi za leto 2003

    Leto se bliža koncu, zato so pri družbi IDC objavili svoje napovedi glede smernic razvoja računalniške industrije v letu 2003. Čeprav bo leto 2003 v znamenju ponovnega, a zmernega vzpona prodaje, nas morda čakajo tudi manj prijetne stvari. Pri IDC-ju tako napovedujejo, da bo v letu 2003 doživel vsaj en velik napad, ki bo omrežje spravil na kolena za dan ali dva. Ta napoved je posledica vse večjega števila varnostnih lukenj, vse naprednejših napadalskih programov, po drugi strani tudi razmeroma uspešnih super-napadov, ki jih je internet utrpel proti koncu leta.

    Objavljeno: 17.12.2002
  • Preprostejša uporaba rešitev za poslovno inteligenco podjetja SAS

    Z novo različico odjemalca Enterprise Guide Version 2.0, ki deluje v okolju Windows, je podjetje SAS ponudilo uporabnikom možnost hitrega in preprostega dostopa do njihovih rešitev za poslovno inteligenco. Enterprise Guide vsebuje uporabniški vmesnik, ki omogoča poslovnim analitikom učinkovito delo brez znanja programiranja. Zaradi preprostejše uporabe bodo odslej rešitve za poslovno inteligenco dostopnejše širšemu krogu ljudi v podjetju.

    Objavljeno: 16.12.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji