Objavljeno: 6.12.2002

HP-jeva strategija za Alpho

Hewlett Packard bo po najnovejših načrtih postopoma upokojil procesorje Alpha v naslednjih 18 mesecih. V proizvajalčevih strežnikih bodo to platformo nadomestili procesorji Itanium, ki jih je HP razvijal skupno s podjetjem Intel. HP bo sicer že januarja predstavil novo različico Alphe z imenom EV7, ki pa bo kot vse kaže ena zadnjih novosti na tem področju.

Novi Alpha EV7 je v primerjavi s predhodniki zmogljivejši za okoli 35 do 55%, na račun večjega delovnega takta, boljše prepustnosti in nekaterih drugih tehničnih rešitev. Konec leta 2003 naj bi predstavili še nekoliko izboljšano različico Alpha EV7-9, na kar bodo procesorje po predvidoma 18 mesecih izdelovali le za potrebe rednega vzdrževanja in rezervnih delov. Naslednik EV7-9 pa se bo raulikoval le v temu, da bo narejen v naprednejši (manjši) procesorski arhitekturi, kar bo še nekoliko povečalo delovni takt.

Prav zaradi tako začrtane poti je težko pričakovati, da bodo EV7 komercialno uspešen izdelek, zanimiv pa bo predvsem za dosedanje uporabnike sistemov Alpha. Po zadnjih raziskavah le še manj kot 5% strežnikov z Unixom deluje na platformi Alpha, kar je precej manj kot v preteklosti. HP se sooča s težavo, da bo treba tedaj preseliti uporabnike tako na novo procesorsko platformo, kot tudi na nov operacijski sistem. Sočasno bodo namreč opustili sistem Tru64 Unix v prid svojemu sistemu HP-UX, ki deluje tudi na Itaniumih. Kljub temu kupci sistemov z Aplhami niso preveč veseli teh korakov in analitiki menijo, da jih bo pri tem veliko število prešlo na konkurenčne platforme družb IBM, Sun in Intel.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji