Objavljeno: 6.12.2002

Licenčne spremembe za Windows .Net Server 2003

Ob izidu novega strežniškega operacijskega sistema Windows .Net Server 2003, bo Microsoft aprila uvedel tudi nekatere novosti na področju licenciranja. S tem naj bi uporabnikom ponudili bolj prilagodljive možnosti izbire in s tem potencialno znižali stroške licenc v nekaterih podjetjih.

Licence za odjemalce (CAL) bodo tako odslej mogoče vezati tudi na uporabnike in ne samo na naprave, ki dostopajo do strežnikov. S tem naj bi pridobila predvsem podjetja, kjer ima posamezen uporabnik več računalnikov v uporabi (namizni računalnik, prenosnik, ročni računalnik, drugi računalnik doma,...), za katere je bilo doslej kupovati ločene licence CAL. Po drugi strani pa so licence vezane na naprave še naprej zanimive za podjetja, kjer več uporabnikov na istih računalnikih (proizvodnja, izmensko delo,...). Po novem bo tudi mogoče mešati oba modela, tako da bo prilagodljivost popolna. Cene licenc še niso določene, bodo pa enake za obe licenčni možnosti.

Druga novost je licenčna možnost za uporabnike, ki do strežnikov dostopajo izven podjetja, tipično prek interneta. Tu bomo srečali licenčno možnost External Connector, ki bo pokrival licenčne pravice za poljubno število uporabnikov za dostop do spletnih in drugih storitev novih strežnikov. Ta možnost nadomešča dosedanje licence Internet Connector, s čimer razširjajo dostopne možnosti tudi na druge tipe storitev. Toda te licence ne bodo smeli uporabljati zaposleni v podjetjih ali tisti, ki so pogodbeno vezani na podjetje. Za te bo treba kupiti polne licence.

Tretja novost se tiče licenc za uporabo terminalskega strežnika. Po novem bodo morali kupiti dodatne licence za uporabo strežnika v terminalskem načinu delovanja vsi uporabniki, ne glede na tip uporabniškega operacijskega sistema. Doslej je veljalo, da lastniki najnovejših različic okolja Windows niso potrebovali dodatnih licenc za uporabo terminalskega strežnika, kar pa je povzročalo zmedo in se spreminjalo z objavami novih različic okolja Windows. Microsoft bo ob nastopu novih licenc sicer dal brezplačne terminalske licence za kupce okolja Windows XP ter tistim, ki imajo sklenjene pogodbe Enterprise Agreement ter Software Assurance. Ponudba velja za nakupe pred izidom sistema Windows .Net Server 2003.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji