Objavljeno: 3.12.2002

Direct Print Standard (DPS) za lažje tiskanje

Šest vodilnih proizvajalcev izdelkov za digitalno fotografijo je predstavilo nov standard za lažje fotoaparatov povezovanje s tiskalniki. Tehnologijo z imenom Direct Print Standard (DPS) so razvili Canon, HP, Epson in Sony, kasneje pa sta se pridružila še Fuji Photo ter Olympus. S sistemom DPS lahko tiskamo digitalne fotografije na združljive tiskalnike kar iz digitalnega fotoaparata, brez potrebe po vmesnem prenosu in pomoči osebnih računalnikov.

Podoben sistem neposrednega tiskanja smo srečali že doslej pri nekaterih proizvajalcih, vendar so bile to lastne, med seboj nezdružljive rešitve, kar DPS sedaj učinkovito rešuje. Kot fizični transportni nivo DPS uporablja vmesnike in kable USB, za nadzor prenosa pa so uporabili protokol Picture Transfer Protocol (PTP), ki nadomešča potrebo po uporabi računalnika. Samo proženje in izbira za tisk bodo opravljeni kar v digitalnem fotoaparatu, podporo pa bodo proizvajalci zagotovili v novih fotoaparatih in s spremembami v sistemski programski opremi.

Sistem DPS tudi definira, katere tipe funkcij bomo srečali v fotoaparatih, ko so tiskanje kazala fotografij, povečava fotografij, tiskanje več kopij in podobno. Proizvajalci bodo kasneje razmislili tudi o drugih možnostih izboljšav, kot je na primer tiskanje prek brezžičnega vmesnika.

http://www.camera-direct.info

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji