Objavljeno: 4.12.2002

IBM pripravlja 32-procesorski strežnik z Intelovo arhitekturo

IBM je potrdil, da razvija močno izboljšano različico svojega paradnega izdelka z Intelovo arhitekturo, strežnika xSeries 440. Naslednje leto bo tako v prodajo prišla različica strežnika, ki bo lahko uporabljala bodisi 32 procesorjev Intel Xeon MP ali kasneje tudi 32 procesorjev Itanium z 64-bitno arhitekturo (različice Itanium 2 ali celo naslednika z imeom Maddison). Novi strežnik bo temeljil na sistemskem naboru Summit EXA, ki predstavlja največ na področju Intelovih strežnikov.

IBM pa v svojih načrtih ni edini. Naslednje leto lahko pričakujemo tudi nove različice Unisysovih zmogljivih strežnikov, uganka pa je za zdaj točen načrt družbe Hewlett Packard. Za zdaj je znano le to, da razvijajo zelo zmogljiv sistemski nabor z imenom Pinnacles, ki bo nudil še bistveno večjo stopnjevano nadgradljivost. Nabor bo omogočal na spodnjem koncu uporabo osmih procesorjev, na zgornjem koncu pa celo do 64 procesorjev. Tehnologija pa je menda narejena tako, da bo kasneje mogoče zgraditi sisteme s kar 128 Intelovimi procesorji.

Prvi vsem tem je še največje vprašanje, kateri operacijski sistemi bodo podpirali tovrstni paralelizem delovanja, saj za zdaj tovrstnih razsežnosti ne dosegata ne Windows ne Linux. Prihajajoči Windows .NET Server 2003 bo tako sprva podpiral le sisteme s tja do 64 procesorji, kar pa je lep korak naprej v primerjavi z današnjo družno strežnikov Windows 2000.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji