Objavljeno: 4.12.2002

Windows je v nekaterih primerih cenejši od Linuxa

Raziskava, ki jo je opravila družba IDC je pokazala, da je za podjetja uporaba operacijskega sistema Windows 2000 v nekaterih primerih cenejša od implementacije Linuxa. Področja, kjer je okolje Windows 2000 ceneje so omrežna infrastruktura, strežba datotek, souporaba tiskalnikov in varnostne rešitve. V takih primerih naj bi podjetja porabila od 11 do 22% manj z okoljem Windows kot z okoljem Linux. Linux je cenejša alternativa le pri spletni strežbi.

Glavni razlog za tako ugotovitev je v stroških implementacije in vzdrževanja ali drugače povedano v osebju. Strokovnjaki za okolje Linux so danes še dražji od tistih za okolje Windows, v primerih, ko podjetje prehaja iz druge platforme (iz Windows na Linux), pa je treba v izobraževanje osebja vložiti precej časa in sredstev.

Raziskava je bila opravljena v ZDA in sicer na vzorcu 104 srednjih in velikih podjetij, za osnovo pa so vzeli stroške implementacije in vzdrževanja obeh sistemov v odboju petih let. Raziskava je obenem pokazala, da kar 62% vseh stroškov v tem obdobju predstavlja osebje in podpora sistemom. Okolje Windows na tem področju lahko precej prihrani zaradi zrelejših orodij in večjih izkušenj strokovnjakov v podjetjih.

Raziskava spodbija trditev pristašev rešitev z odprto kodo, da je Linux cenejši zaradi nižje cene izdelkov in cenejše strojne opreme, na kateri operacijski sistem deluje. Po mnenju IDC-ja pri tem vse preveč pogosto pozabijo na povezane stroške potrebne za postavitev celovitih sistemov v prakso.

Nekatera druga analitska podjetja, kot je Giga Information Group se z ugotovitvami IDC-ja ne strinjajo povsem, vendar za zdaj ne nudijo alternativnih ocen. So pa v zadnjem času na dan prišle raziskave, ki opozarjajo še na nekatere stvari. Po trditvah družbe Aberdeen Group so od začetka leta 2002 našli več varnostnih lukenj v sistemu Linux kot v operacijskem sistem Windows 2002. Do teh ugotovitev so prišli pri organizaciji CERT (Computer Emergency Response Team) iz univerze Carnagie Mellon, ki spremlja tovrstne podatke.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji