Objavljeno: 8.12.2002

Trg pomnilniških sistemov še naprej upada

Kljub temu, da so potrebe podjetij po pomnilniškem prostoru vse večje, trg pomnilniških sistemov po prometu še vedno upada, menijo pri družbi IDC. V raziskavi prodaje v tretjem četrtletju naj bi tako proizvajalci prodali okoli dva odstotka manj pomnilniških sistemov, kot v drugem četrtletju letošnjega leta. Položaji posameznih proizvajalcev so ostali pri temu nespremenjeni, čeprav se tržni delež posameznih podjetij spreminja.

Na prvem mestu je še vedno družba HP s skupno 27% trga, sledi pa IBM z 20%. Na tretjem mestu je EMC, ki pa je zabeležil padec s 13 na 11%. Na četrtem mestu sta pravzaprav poravnana Hitachi Data Systems in Dell, ki vsak nadzorujeta okoli 6% trga. Največji padec v prodaji so doživeli sistemi NAS (10% manj), nekoliko bolje pa je šlo področju pomnilniških sistemov za okolja SAN (6% manj). Specifično na področju sistemov NAS se je na prvo mesto zopet zavihtela družba Network Appliance, ki ima skupno 31% trga. Na drugo mesto je padla družba EMC s skupno 31%, sledijo pa IBM in Dell. Pri sistemih SAN je HP pred družbo EMC (30 in 27%).

Strokovnjaki družbe IDC padec v prometu pomnilniškem sistemu pripisujejo dejstvu, da velikosti pomnilniških sistemov sicer rastejo, toda še hitreje pada cena pomnilniškega prostora, kar pomeni skupno manjši zaslužek, kot v preteklosti. Kljub temu delež samostojnih pomnilniških sistemov v omrežjih narašča v primerjavi s diskovnimi zmogljivostmi na posameznih strežnikih.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji