Objavljeno: 2.12.2002

Spet nova tehnologija zaslonov

Zasloni LCD so že vrsto let dobro zasidrani kot uveljavljena, poceni in zanesljiva tehnologija, ki je uporabna tako v ročnih računalnikih in telefonih kot v prenosnih in namiznih računalnikih. Pa vendar se vedno znova in znova pojavljajo nove tehnologije, ki skušajo zaslone LCD izboljšati na področjih, kjer ti niso najboljši. Trenutno je največ pozornosti deležna tehnologija OLED, kljub temu pa to ni edina alternativa.

Podjetje Iridigm je tako razvilo nov tip zaslona, ki temelji na elektromehanskih elementih. Poimenovali so ga Interferometric Modulator oz. iMoD. Osnovna celica (za vsako piko na zaslonu je potrebnih približno 100 takih celic) je sestavljena iz tanke kovinske ploščice in tanke membrane, ki je od ploščice oddaljena približno en mikrometer. Ko celico vzbudijo z električno napetostjo, se membrana dotakne kovine in celica s tem postane črna. Z nekoliko drugačno napetostjo lahko iz celice izvabimo tudi barvno svetlobo.

Prednost nove tehnologije, tudi v primerjavi z OLED, naj bi bila majhna poraba energije. Celice namreč več energije potrebujejo le pri spremembah stanja (pri premikanju membrane), medtem ko je za vzdrževanje stanja potrebno le malo energije. In ker je pri zaslonih večina zaslona skozi čas največkrat nespremenjena, je pričakovani prihranek energije očiten.

Iridigm pravi, da so proizvodnjo novih zaslonov priredili tako, da bi bilo zanjo moč uporabiti že obstoječe tovarne za zaslone LCD. V proizvodne zmogljivosti je namreč vloženo ogromno denarja in malo verjetno je, da bi se proizvajalci zaradi nove tehnologije odločili graditi vse na novo.

http://www.iridigm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji