Objavljeno: 2.12.2002

10-krat več kot DVD

Raziskovalci na Bostonski univerzi so bolj ali manj slučajno odkrili način zapisovanja podatkov, ki lahko na optični disk današnjih nosilcev DVD shrani kar do 87 GB podatkov. Ustrezna plošča je sestavljena iz materiala, podobnega steklu in nekaj lepila, ki ga dobimo v vsaki tehnični trgovini.

Kemiki na tej univerzi so pred tremi leti ugotovili, da nekateri materiali ob osvetlitvi z laserjem oddajajo svetlobo oz. postanejo fluoroscentni. Pred enim letom so raziskave osredotočili na zapisovanje podatkov, pri tem pa jim je pomagalo 344.000 dolarjev, ki jih je za raziskave prispevalo ameriško letalstvo (US Air Force). Slednje se zelo zanima za zanesljiv in zgoščen način zapisovanja podatkov za uporabo v letalih in satelitih.

Tehnologija sodi med tako imenovano optično zapisovanje 3D, saj lahko poseben laser podatke zapisuje v 25 različnih nivojih. Ko določeno točko osvetli laserski žarek (trenutno uporabljajo laser, ki stane 100.000 dolarjev), tista točka ob naslednjem >>obisku<< laserja oddaja svetlobo in je tako lahko prebrana kot podatek. Raziskovalci priznavajo, da jim ni čisto jasno zakaj se to sploh zgodi.

Zaenkrat je težava v visoki ceni tehnologije in v tem, da je treba nosilce zapisovati enega po enega. Industrijsko tiskanje, ki se danes uporablja za zapisovanje DVDjev, zaenkrat v tem primeru ne pride v poštev.

http://www.bc.edu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji