Objavljeno: 7.12.2002

Klez je najbolj pogost črv v letu 2002

Po mnenju podjetja Sophos, proizvajalca protivirusnih programov, je bil črv z imenom Klez najbolj nevaren in v svojem delu uspešen med vsemi napadalci v leti 2002. V celem letu so pri Sophosu odkrili kar 7.189 novih virusov, povprečno torej 25 vsak dan. 87% vseh odkritih virusov in črvov je prizadelo okolje Windows, devet od najbolj razširjene deseterice pa se je širilo pretežno z elektronsko pošto. V vseh teh letih so pri Sophosu odkrili že več kot 78.000 mutacij raznih virusov.

Na prvem mestu je torej virus Klez, ki je predstavljal skoraj četrtino vseh prijav in okužb (24,1%). Na drugem mestu je Bugbear s 17,5%, na tretjem pa Badtrans z 14,6%. Sledijo ElKern (4,6%), Magistr (4,2%), MyParty (2,2%), Sircam (2%), Yaha (1,9%), Frethem-Fan (1,4%) in Nimda (1,2%). Za razliko od lanskega znamenitega LoveBuga, ki je izginil skoraj tako hitro, kot je nastal, je bil Klez zelo trdoživ in vztrajal na prvem mestu kar sedem mesecev, kljub temu, da je bilo >>zdravilo<< hitro pripravljeno. Zanimivo je tudi, da je bil med najbolj iskanimi zdravili tudi tisti za >>virus<<, ki pa je čisto legitimen del operacijskega sistema, vendar so ga neznanci proglasili za virus, na >>šalo<< pa je padlo nešteto nepazljivih uporabnikov. Govorimo seveda o modulu JDBGMGR, ki je povezan z javo.

Pri Sophosu menijo, da bodo virusi za Windows prevladovali tudi v letu 2003. Napovedujejo pa rast na področju virusov, s katerimi lahko napadalci na daljavo upravljajo okužene računalnike in jih uporabljajo za nadaljnje napade. Virusi naj bi torej postali tudi orodja za vdore v sisteme. Še naprej pa bo elektronska pošta tista, ki bo kriva za največji delež širjenja novih virusov.

http://www.spohos.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji