Novice

 • Kmalu zakonsko zaščitena tudi intelektualna lastnina v spletu

  Avtorske pravice glasbenikov, umetnikov, piscev in drugih avtorjev, katerih avtorska dela se prenašajo preko interneta in drugih digitalnih medijev bodo kmalu zaščitene z zakonom. Mednarodno pogodbo o zaščiti avtorskih pravic (WCT), katere pobudnik je Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO), je doslej podpisalo že 30 držav. Med podpisnicami sta od velikih industrijskih držav le ZDA in Japonska, države članice Evropske unije pa morajo najprej sprejeti direktivo EU s podobno vsebino. WCT je nadgradnja Bernske konvencije za zaščito literarnih in umetniških del, ki je bila najprej sprejeta leta 1886, dopolnjena pa leta 1971. WIPO je bil tudi pobudnik pogodbe WPPT, ki ščiti pravice producentov in izvajalcev zvočnih zapisov. WPPT je doslej podpisalo 28 držav.

  Objavljeno: 3.1.2002več
 • Različna cenovna gibanja pri zaslonih LCD

  Čeprav Samsung Electronics in LG-Philips LCD v zadnjem času uspešno višata cene 15-palčnim zaslonom LCD, to še ne pomeni, da bo rasla cena tudi večjim izdelkom. Japonski proizvajalci monitorjev napovedujejo, da bodo 17-palčni monitorji LCD postopoma zamenjali svoje 15-palčne predhodnike. Cena za 17-palčne zaslone se je konec decembra ustalila okrog 355 dolarjev, vprašanje pa je, če bo v prvem četrtletju letu 2002 lahko rasla, saj se bodo zaradi prekomerne proizvodnje v Južni Koreji in na Tajvanu verjetno povečale zaloge. Drugačen položaj pa je pri manjših, 12- in 14-palčnih zaslonih LCD. Veliko povpraševanje po prenosnih računalnikih v ZDA in na Kitajskem bo verjetno povzročilo dvig cen za manjše monitorje v začetku leta 2002.

  Objavljeno: 3.1.2002več
 • ATI pripravlja nabor za Pentium 4

  Kanadski proizvajalec grafičnih kart ATI je napovedal, da bo izdelal nabor za osnovne plošče s procesorjem Pentium 4, s podporo za pomnilnik DDR in integriranim grafičnim procesorjem Radeon prve generacije. Nabor naj bi se imenoval A4, pripravljajo pa tudi nabor A3, ki bo namenjen osnovnim ploščam z AMD-jevimi procesorji Athlon XP. Po prvih podatkih naj bi se za uporabo nabora zanimala proizvajalca osnovnih plošč CP Technology in Gigabyte, ki sta že napovedala izdelke z ATI-jevimi tehnologijami. ATI je pred nekaj meseci z Intelom sklenil pogodbo, ki mu omogoča izdelovanje osnovnih naborov, ki temeljijo na vodilu za Pentium 4.

  Objavljeno: 3.1.2002več
 • ISDN paket z USB napravo

  Telekom je v ISDN pakete pričel vključevati Eiconov ISDN vmesnik Diva USB, ki omogoča precej bolj preprosto namestitev kot dosedanji modeli. Diva USB ne potrebuje lastnega napajanja, kot večina USB naprav pa omogoča preprosto in hitro namestitev. Podpira hkratno uporabo obeh ISDN kanalov, kar omogoča hitrost prenosa 128 kb/s. Diva USB je na voljo v posebnem srebrnem paketu in paketih ISDN.300 ter ISDN.400, ali posamezno ob sklenitvi naročniškega razmerja za 14.900 tolarjev.

  Objavljeno: 3.1.2002več
 • Google kot orožje

  Najmočnejši spletni iskalnik Google je lahko, kot kaže, tudi dobro orožje, ki ga hekerji uporabljajo za vdore v tuje sisteme. Ker hrani vse mogoče naslove URL je mogoče, da včasih naleti tudi na naslove, ki zaradi napak v operacijskih sistemih usmerjevalnikov in požarnih zidov, ter malomarnosti upraviteljev vodijo direktno do upraviteljskih strani. Take naslove hekerji lahko tudi sami vpišejo v Google in ga na ta način uporabijo kot pripravno shrambo, ki jim povrh vsega še naredi lokalno kopijo teh strani.

  Objavljeno: 2.1.2002več
 • Tiskalnik za računalnike PocketPC

  Uporabniki ročnih računalnikov PocketPC si lahko doslej omislijo tudi prenosni tiskalnik. Podjetje SiPix je tako predstavilo različico miniaturnega tiskalnika Pocket Printer A6, ki omogoča tiskanje dokumentov neposredno iz računalnikov, kot so Compaq iPaq, HP Jornada in Casio Cassiopeia. Tiskalnik, ki v ZDA stane 150 dolarjev omogoča tisk z termičnim prenosom barvila pri ločljivosti 400 pik na palec. Za prenos podatkov ima vgrajen infrardeči komunikacijski vmesnik, tiska pa na papir velikosti do A6. Deluje lahko s pomočjo priloženega napajalnika ali pa s štirimi akumulatorji AA. Kot dodatek si je mogoče omisliti tudi vmesnik USB, s čimer ga je mogoče priključiti na računalnike PC z okoljem Windows, že od prej pa podpira tudi brezžično tiskan je iz ročnih računalnikov Palm.

  Objavljeno: 2.1.2002več
 • Vzdrževalne pogodbe bolj redke

  Rezultati raziskave, ki jo je izvedla družba Gartner, so pokazali, da se v povprečju manj kot tretjina kupcev (28 odstotkov) ob nakupu računalniške opreme odloči za podpis vzdrževalne pogodbe. Pri tem gre v glavnem za uporabnike, ki jim lahko nepravilno delovanje računalniške opreme ogrozi poslovanje. Tako se lastniki velikih in srednjih sistemov tel naročniških telefonskih central bolj zagotovo odločajo za redno vzdrževanje kot na primer kupci omrežne opreme (le 12,2 odstotka vprašanih).

  Objavljeno: 2.1.2002več
 • Serial SCSI

  Še pred nekaj leti so proizvajalci vmesnikov za diske in druge naprave hitrost prenosa podatkov dvigovali tako, da so povečali število povezav (žic), ki so prenašale podatke. Primer tako pohitrenega vzporednega vodila je vodilo SCSI, ki je bilo najprej 8 bitno, kasneje pa se je razširilo v 16 bitno. Taka pohitritev je po eni strani enostavna (protokol ostane enak, celo frekvenca prenosa podatkov je lahko enaka), po drugi strani pa nastane težava s sinhronizacijo povezav oziroma s presluhom. Standard ATA že od različice ATA 66 tako že uporablja širše povezovalne kable, kjer je vsak drug vodnik masa (>>ničla<<), kar zmanjšuje možnost presluha.

  Objavljeno: 1.1.2002več
 • LimeWire oponaša KaZaa

  V zadnjem obdobju se sistemi za izmenjavo datotek po sistemu vsak z vsakim soočajo z vse večjim številom tožb s strani glasbene industrije. Po Napsterju so sodni mlini napadli sisteme s programsko opremo FastTrack, zlasti priljubljeni KaZaa, medtem ko tretja alternativa, sistemi Guntella, ostajajo nekoliko v ozadju. Toda ne za dolgo. Nedavno so avtorji programskega paketa LimeWire, ki uporablja za izmenjavo datotek strežnike Gnutella, močno posodobili odjemalca, ki utegne povrniti priljubljenost tega sistema. Zdaj odjemalec LimeWire 2.0 podpira predvsem nov sistem, vpeljan s sistemom FastTrack, kjer lahko posamezno datoteko naenkrat prenašamo iz več različnih virov, s čimer lahko močno povečamo prepustnost prenosa podatkov.

  Objavljeno: 1.1.2002več
 • Čas dobrih plač je mimo

  Osnovne plače na področju IT v ZDA se bodo v letu 2002 v povprečju povečale predvidoma le za 0,1 odstotka. Lani v tem času so bile osnovne plače višje za 8,4 odstotka. Največ IT strokovnjakov v ZDA bodo potrebovali v zdravstvenem varstvu, finančnih storitvah in na področju nepremičnin. Najbolj iskani bodo strokovnjaki za mrežno varnost, največje povečanje osnovne plače (6,7 odstotka) pa si lahko obetajo ustvarjalci namenskih programov. Na drugem mestu so direktorji družb za svetovanje in sistemsko združevanje s povprečnim skokom 6,1 odstotka. Sledijo jim upravljavci baz podatkov (database managers) s 4,8 odstotka in osnovno plačo od 83 do 114 tisoč dolarjev na leto. Programerji z osnovno plačo od 65 do 97 tisoč dolarjev si lahko obetajo 4,7-odstotno povišico.

  Objavljeno: 1.1.2002več