• Spletno nakupovanje zopet zelo priljubljeno

    Kljub sprva slabim napovedim najnovejše raziskave kažejo, da so kupci letos porabili skoraj 40% več denarja v internetnih trgovinah, kot v predprazničnem obdobju leta 2001. Po raziskavi družbe BizRate, ki v ZDA zbira podatke o prodaji v okoli 2000 trgovinah, so samo ameriški kupcu letos v internetnih trgovinah pustili 11,35 milijarde dolarjev, kar je nadvse spodbudna številka. Glavni razlog za tak uspeh je iskanje najnižje cene, tako da so med trgovci uspevali predvsem tisti, ki so lahko nudili dodatne ugodnosti, kot je na primer brezplačna dostava.

    Objavljeno: 31.12.2002
  • Projekcijska tipkovnica Canesta

    Pri podjetju Canesta trdijo, da bodo prvi predstavili >>tipkovnico<<, ki jo preprosto projeciramo na ravno površino pred mobilno napravo. Tovrstne prototipe smo sicer videli že na številnih sejmih, toda vse kaže, da so pri družbi Canesta s tehnologijo najdlje. Prve primerke optičnih in elektronskih vezij Canesta Keyboard Perception Chipset so tako že poslali izbranim OEM partnerjem, med katerimi so tajvanska in japonska podjetja.

    Objavljeno: 31.12.2002
  • DVD zapisovalniki s hitrostjo 16x

    Japonsko podjetje Mitusbishi Electrix je predstavilo polprevodniški laser, ki omogočil zapisovanje na nosilce DVD s hitrostjo 176 Mb/s, kar je ustreza vrednosti 16x. Novi laser naj bi bil nared za vgradnjo v zapisovalnike DVD v letu 2004, za delovanje pa bo pravil laserski žarek moči 200 mW, kar je precej več kot pri današnjih zapisovalnikih 2x (70 mW). Bodoči zapisovalniki naj bi tako nosilec DVD velikosti 4,7 GB posneli v manj kot 14 minutah, kar je štirkrat hitreje od današnjih najhitrejših enot. Prve vzorce bodo imeli na voljo junija 2003, do konca leta pa bi postopoma začeli z redno proizvodnjo in v letu 2004 prodali skupno že okoli 2 milijona kosov.

    Objavljeno: 31.12.2002
  • IBM sklenil posel vreden 5 milijard dolarjev

    IBM je tik pred koncem leta 2002 sklenil 5 milijard dolarjev vreden posel za opravljanje računalniških storitev z ugledno ameriško banko in finančno institucijo J.P. Morgan Chase. Po dogovoru naj bi IBM prevzel okoli 4.000 zaposlenih in pogodbenih delavcev družbe J.P Morgan Chase, ti pa naj bi za naročnika opravljali niz računalniških storitev, vključno z vzdrževanjem, upravljanjem in razvojem informacijskih sistemov.

    Objavljeno: 31.12.2002
  • Gigabitni pomnilniški čipi

    Micron je javno prikazal pomnilniško vezje, ki lahko shrani gigabit podatkov, kar je pomembno predvsem za področje strežnikov. Vezje, ki je v celoti narejeno v 0,11-mikronski tehnologiji in deluje pri napetosti 2,5 V podpira specifikacijo DDR SDRAM, z njim pa bo mogoče narediti pomnilniške module velikosti 4 GB. Novost, ki bo v prodajo prišla predvidoma v prvem polletju 2003, bo zanimiva predvsem za proizvajalce strežnikov, ki bodo lahko velike pomnilnike (več kot 8 GB) odslej izdelali z uporabo razmeroma majhnega števila modulov. Razmeroma majhne zmogljivosti današnjih pomnilniških modulov marsikje že ovirajo razvoj strežnikov, zlati najzmogljivejših, ki skrbijo za podatkovne zbirke. Micron za zdaj še noče govoriti o cenah.

    Objavljeno: 30.12.2002
  • Vroče tehnologije v letu 2003 po mnenju družbe IDC

    Brezžična omrežna tehnologija, Linux in sporočilni sistemi bodo najbolj vroče tehnologije v letu 2003 menijo v raziskovalni družbi IDC. Po drugi strani pa pravijo, da se bodo IT storitve in dolgo pričakovana 64-bitna strežniška tehnologija še naprej soočale z začetnimi težavami, ki v letu 2003 ne bodo še presežene. Pri družbi IDC menijo, da bo moč v letu 2003 zopet opaziti povečano porabo na področju IT in telekomunikacijskih tehnologij, čeprav naj bi bila rast razmeroma majhna.

    Objavljeno: 30.12.2002
  • Microsoftov CRM zamuja

    Po prvotnih načrtih naj bi pred koncem leta Microsoft predstavil svoj prvi paket za upravljanje s kupci (CRM), vendar so tik pred zdajci objavo novosti preklicali. Kot kaže, se je preizkušanje izdelka zavleklo, zato so si pri oddelku Microsoft Business Solutions vzeli dodane čas. Novi datum predstavitve še ni določen, vendar bo do tega zagotovo prišlo v prvih mesecih 2003.

    Objavljeno: 30.12.2002
  • Najdi.si razglasil internetne osebnosti in organizacije leta 2002 v Sloveniji

    Preko 500.000 uporabnikov slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si, ki so v letu 2002 v iskalnik vpisali preko 72 milijona iskalnih poizvedb je izbralo internetne organizacije in osebnosti leta 2002. Na podlagi analize rezultatov iskanj so naslove internetnih osebnosti osvojili osvojili dr. Janez Drnovšek (politika), Bepop (glasbeniki) in Martin Strel (športniki), naslove internetnih organizacij leta pa Renault (avtomobilske znamke), Mobitel (mobilni operaterji), LDS (stranke), Banka Slovenije (gospodarstvo) in Hrvaška (tuje države). Slovenci smo v letu 2002 na iskalniku Najdi.si najbolj pogosto iskali internetne storitve (4.784.595 iskanj), nakupovanje (3.816.514), spolnost (3.545.616) in turizem (3.317.186). Najdi.si je največji slovenski spletni iskalnik, ki ga dnevno obišče preko 70.000 različnih uporabnikov in preko 400.000 mesečno. Lestvice vključujejo rezultate od 1. januarja do 20. decembra 2002.

    Objavljeno: 30.12.2002
  • Uporaba kabelskih modemov narašča

    V tretjem trimesečju leta 2002 se je svetovna prodaja kabelskih modemov povečala skoraj za 20 odstotkov na tri milijone enot. V enakem lanskem obdobju je bilo prodanih 2,5 milijona kabelskih modemov, ugotavljajo pri družbi Gartner. Širokopasovni dostop do interneta preko kabla je vse bolj priljubljen predvsem v Severni Ameriki, kjer naj bi se konkurenca pri prodaji kabelskih modemov kmalu zaostrila zaradi proizvajalcev iz Azije.

    Objavljeno: 29.12.2002
  • Wi-Fi na poti k splošni uporabi

    Strokovnjaki napovedujejo, da bo brezžični standard IEEE 802.11 ali Wi-Fi doživel širok sprejem na trgu v letu 2004. Industrija izdelkov Wi-Fi trenutno ustvarja prihodek v višini dveh milijard dolarjev, ki naj bi se v naslednjih letih z letno rastjo 30 odstotkov kmalu približal šestim milijardam dolarjev.

    Objavljeno: 29.12.2002
  • SiS kupil licenco za hipernitnost

    Silicon Integrated Systems (SiS), ki ima med tajvanskimi proizvajalci najboljše odnose z družbo Intel, je povsem na tiho kupilo licence za uporabo hipernitnosti v svojih sistemskih naborih. Novica se je povsem neopazno pojavili na spletni strani proizvajalca, kar je presenetilo celo najtesnejše partnerje, proizvajalce osnovnih plošč. Poleg družbe Intel bo tako tudi SiS lahko izdeloval sistemske nabore, ki bodo podpirali procesorje z vgrajeno tehnologijo hipernitnosti.

    Objavljeno: 29.12.2002
  • Ali Microsoft kupuje Macromedio?

    V krogih blizu obeh družb je moč v zadnjih dneh slišati, da se Microsoft kot kaže pripravlja na nakup družbe Macromedia, drugega največjega proizvajalca grafičnih programov in vse bolj strateškega ponudnika na področju spletnih tehnologij. Microsoft medna močno zanima tehnologija Flash, ki z vektorsko grafiko omogoča upodobitev dinamičnih in izredno bogatih uporabniških vmesnikov tudi prek razmeroma počasnih spletnih povezav.

    Objavljeno: 28.12.2002
  • Kazanje 64-bitnih "mišic"

    V letu 2003 bomo priča zanimivemu boju na področju 64-bitnih podatkovnih strežnikov med podjetji IBM, Oracle in Microsoft. Že konec letošnjega decembra bo prvi udaril Oracle s 64-bitno različico strežnika Oracle 9i za Intelov Intanium2 na HP-jevi različici operacijskega sistema Unix, HP-UX. Različici za Linux in Windows bosta na voljo v začetku leta 2003.

    Objavljeno: 28.12.2002
  • Za desetino več čipov

    Po napovedih družbe IDC naj bi se trg čipov za namizne in prenosne računalnike v letu 2003 povečal za devet odstotkov, potem ko je v letu 2001 upadel za dobrih 35 odstotkov, letos pa se razmere niso bistveno izboljšale. Na trgu, kjer srečamo procesorje in sistemske nabore, naj bi v letu 2003 ustvarili 39,4 milijarde dolarjev prihodkov (letos 36,2 milijarde). IDC-jeva napoved je bila objavljena skoraj hkrati z napovedmi dveh glavnih igralcev na trgu računalniških polprevodnikov Intela in AMD-ja o boljših prodajnih pričakovanjih v četrtem trimesečju.

    Objavljeno: 28.12.2002
  • Uporaba Linuxa se širi

    Pri investicijski banki Goldman Sachs Group so se odločili raziskati priljubljenost operacijskega sistema Linux pri večjih ameriških podjetjih. Splošna ugotovitev je, da se položaj Linuxa krepi, njegova uporaba pa povečuje, čeprav gre še vedno za tehnologijo na začetni razvojni stopnji. Raziskava je zajela sto managerjev IT v podjetjih z letnim prihodkom od ene do deset milijard dolarjev.

    Objavljeno: 27.12.2002
  • Hollywood noče programov za kopiranje plošč DVD

    Hollywoodski filmski mogotci so našli novega sovražnika na področju avtorskih pravic v zvezi z nosilci DVD, ki se ga želijo >>rešiti<< kar se da hitro. Zato so veliki studiji že malo po začetnem opozorilu vložili tožbo proti malem podjetju 321 Studios, ki svoje programa DVD Copy Plus in DVD X Copy prodaja v trgovinah po celotnem ozemlju ZDA. Oba programa v procesu kopiranja razbijata zaščito originalnih DVD-jev in s tem omogočata predvajanje filmov na kopijah, kar pa je prepovedano.

    Objavljeno: 27.12.2002
  • Je programska oprema uporabna?

    Vse več vodstev podjetij ugotavlja, da njihovi zaposleni izgubljajo ure in ure delovnega časa zaradi prezapletene programske opreme. Zaradi tega so se pri ameriškem Nacionalnem inštitutu za standarde in tehnologijo (NIST) odločili za uvedbo standarda Common Industry Format (CIF), ki omogoča objektivno preverjanje uporabnosti programske opreme.

    Objavljeno: 27.12.2002
  • Sybase kupuje AvantGo

    Podjetje Sybase bo za 38 milijonov dolarjev kupilo družbo AvantGo, pionirja na področju mobilnih tehnologij in posredovanja spletnih informacij na različne tipe mobilnih naprav. Sybase bo družbo AvantGo združil s svojim hčerinskim podjetjem iAnywhere, ki se prav tako ukvarja z mobinimi posredniškimi programi, predvsem z orodji za sinhronizacijo podatkov med oddaljenimi strežniki in mobilnimi odjemalci.

    Objavljeno: 27.12.2002
  • Optični disk velikosti 1,5 TB

    Japonski podjetji Matsushita Electric in Ricoh sta najavila razvoj nove tehnologije, ki bo omogočila hranjenje kar 1,5 terabajtov (1500 GB) podatkov na posamezen optični disk. V projektu, kjer bodo sodelovali tudi Pioneer, Mitusbishi Chemical, Ashin Seiki in univerze Kyushu ter Shizuoka, naj bi v začetku leta 2004 začeli s praktičnem razvojem izdelkov, ki bodo lahko hranili toliko podatkov kot okoli 300 nosilcev DVD danes. Investicija, ki jo ocenjujejo na dva do tri milijarde jenov v obdobju naslednjih petih let naj bi se povrnila konec desetletja, ko bo nova tehnologija tudi nared za prodajo. Partnerji bodo za tehnološko osnovo vzeli večslojno (za zdaj govorijo o desetih slojih) tehnologijo, ki jo srečujemo v različnih projektih že nekaj let. Z razvojem novih vijoličnih laserjev pa naj bi obenem dosegli zmožnost hranjenja podatkov okoli 150 GB na posamezen sloj standardne 12-centimetrske plošče. Povrh vsega naj bi tehnologija bila narejena tako, da bo nazaj združljiva z današnjimi nosilci DVD, kar pomeni, da bodo lahko uporabniki z eno napravo prebirali tudi starejše gradivo.

    Objavljeno: 26.12.2002
  • Sendo toži Microsofta

    Po tem, ko je angleško podjetje Sendo nepričakovano prekinilo pogodbo z Microsoftom o razvoju pametnega telefona, zdaj toži bivšega partnerja zaradi domnevne kraje tehnologije in kupcev. Sendo je bil še pred nekaj meseci ključni Microsoftov partner za velikanov vstop na področje mobilne telefonije, ki je letno vredno 400 mobilnih naprav. Razvoj se je bližal koncu, nakar je Sendo nepričakovano in brez javne obrazložitve prekinil pogodbo in le nekaj dni za tem podpisal pogodbo s konkurenčnim Symbianom.

    Objavljeno: 26.12.2002
  • Yahoo kupuje Inkotomi

    Družba Yahoo, lastnik največjega spletnega iskalnika je kupila podjetje Inktomi, da bi se obvaroval vse bolj uspešnega napredovanja iskalnika Google. Nakup predstavlja nekakšno vrnitev tehnologije Inktomi, ki je služila za osnovo iskalnika Yahoo že med leti 1998 in 2000. Kasneje se je Yahoo odločil in kot jedro iskalnika uporabil tehnologijo družbe Google. Že nekaj časa se je govorilo, da bi Yahoo lahko celo kupil Google, vendar je to ostalo le na govoricah, zdaj pa se je v prvem planu zopet pojavil Inkotmi.

    Objavljeno: 26.12.2002
  • Do leta 2005 poldruga milijarda uporabnikov mobilne telefonije

    Direktor Nokie Jorma Ollila je v intervjuju za britanski Financial Times izrazil smele napovedi glede visoke rasti števila uporabnikov mobilne telefonije v prihodnjih letih. Po njegovih ocenah, ki se dokaj skladajo z napovedmi raziskovalnega podjetja Gartner Dataquest, naj bi do leta 2005 bila po svetu kar poldruga milijarda uporabnikov mobilne telefonije. Trenutna številka se giblje okrog milijarde, s tem da je bila rast števila uporabnikov v zadnjih dveh letih precej nizka. Po Ollilievih ocenah naj bi večina novih uporabnikov prišla iz ZDA, Kitajske, Rusije, Indije in Vzhodne Evrope. Po drugi strani pa pri Nokii in Gartner Dataquestu pričakujejo povečanje prodaje novih telefonov tudi v sicer nasičenih trgih Zahodne Evrope, saj z novimi storitvami kot so večpredstavna sporočila MMS nastaja potreba po aparatih, ki to omogočajo.

    Objavljeno: 25.12.2002
  • Red Hat predstavlja Phoebe

    Red Hat je svojim uporabnikom za božič podaril Phoebe, novo testno različico njihove distribucije Linuxa. Testno ime do določili po eni izmed glavnih junakinj priljubljene nadaljevanke Prijatelji, različica pa je že na voljo za prenos s spleta, oziroma na šestih nosilcih CD, pri čemer je na treh shranjena koda. Glavne novosti, ki jih prinaša Phoebe so izboljšan uporabniški vmesnik, dodana Mozilla 1.2.1 in knjižnica glibc-2.3.1, ki podpira večnitnost (hyperthreading).

    Objavljeno: 25.12.2002
  • Sodišče: Microsoft mora vključiti javo

    Zvezni sodnik J.Frederick Motz je izdal preliminarno razsodbo, da mora Microsoft v operacijski sistem Windows in spletni brskalnik Internet Explorer vključiti navidezni javanski stroj, ki je združljiv s Sunovo Javo. Sodnik je namreč v preliminarni razsodbi ugotovil, da je Microsoft kršil Sunove zaščitene pravice in intelektualno lastnino, podjetje pa se mora zato do konca postopka prilagoditi začasni razsodbi.

    Objavljeno: 25.12.2002
  • Tudi SiS z zmogljivejšimi grafičnimi procesorji

    SiS, tajvansko podjetje, sicer bolj znano po sistemskih naborih kot grafičnih procesorjih, v spodnjem delu trga z ATIjem in nVidio že nekaj časa tekmuje s svojim grafičnim procesorjem Xabre 400. Z novim procesorjem, Xabre 600, pa naj bi obema velikanoma konkurirali tudi pri zahtevnejših kupcih. Novi procesor bo izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji, deloval pa bo pri taktu 300 MHz. SiS Xabre 600 naj bi pri testiranjih za več kot 20 odstotkov presegel zmogljivosti štiristotice, ob tem pa naj bi bil na voljo za nižjo ceno kot primerljivi procesorji drugih proizvajalcev. Prve kartice z novim Xabrejem naj bi bile na voljo konec iztekajočega se leta, izdelke, ki temeljijo na šeststotici, pa so že napovedali Chaintech, C.P. Technology, DFI, ECS in Triplex.

    Objavljeno: 25.12.2002
  • Zapisljivi DVD-ji - velika uspešnica 2003

    Zapisovalniki DVD, bodisi po standardu DVD-R(W), bodisi po standardu DVD+R(W), bodo velika uspešnica leta 2003, ugotavljajo analitiki in predstavniki računalniške ter zabavne industrije. 2001 je bilo po svetu prodanih milijon zapisovalnikov DVD, večinoma v Applovih računalnikih, medtem ko za letošnje leto velja splošna ocena, da je bilo prodanih okrog 3 milijone enot, torej 300 odstotno povišanje. Naslednje leto naj bi se rast v odstotkih še nekoliko dvignila in tako naj bi 2003 bilo prodanih kar 10 milijonov enot.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • DSL postaja vse bolj popularen

    Združenje DSL Forum, ki ga sestavljajo telekomunikacijska podjetja in proizvajalci opreme za povezave DSL je sporočilo, da se je število uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta preko povezav DSL, kamor sodi tudi ADSL, povečalo na 30 milijonov, s čimer se DSL že približuje kabelski povezavi. Daleč največ uporabnikov je v Aziji, pri čemer vodi Južna Koreja. ZDA, kjer večina uporabnikov prisega na kabelske povezave so na drugem mestu, sledijo pa Japonska, Nemčija in Kitajska. Člani foruma predvidevajo, da se bo število DSL uporabnikov najbolj povečalo v Franciji in Italiji, kjer se kabelski dostop do interneta ni uveljavil, največja pričakovanja pa so seveda na kitajskem tržišču.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • Symbolov ročni računalnik z XScaleom

    Iz Symbol Technologies prihaja ročni računalnik PPT 8800, ki predstavlja robustnost in odpornost proti udarcem po kateri so Symbolovi izdelki znani, hkrati pa ponuja visoko zmogljivost z Intelovim procesorjem XScale, vgrajenim brezžičnim ethernetom ali bluetoothom ter operacijskim sistemom Windows CE .NET 4.1.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • Rudi Bric napovedal odstop

    Tako so se končala ugibanja o spremembah v samem vrhu največjega slovenskega računalniškega podjetja. Bric je za javnost komentiral svoj odstop takole: "Po obsežni razpravi, najprej z omenjenim odborom, z nadzornim svetom in na željo večine soustanoviteljev družbe, sem se odločil, da je prišel čas za prestrukturiranje vodstva skupine Hermes SoftLab.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • Rudi Bric napovedal odstop

    Tako so se končala ugibanja o spremembah v samem vrhu največjega slovenskega računalniškega podjetja. Bric je za javnost komentiral svoj odstop takole: "Po obsežni razpravi, najprej z omenjenim odborom, z nadzornim svetom in na željo večine soustanoviteljev družbe, sem se odločil, da je prišel čas za prestrukturiranje vodstva skupine Hermes SoftLab.

    Objavljeno: 24.12.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji