• Menda bi nas umetna inteligenca lahko – ugonobila

    Naslov se sliši kot iz znanstvene fantastike (Terminator?), vendar se tega menda bojijo zelo ugledna imena iz sveta znanosti. Znanstveniki iz univerze MIT, ekipe okoli računalnika IBM Watson, raziskovalci Microsoft Research in globalnih zvezd, kot sta Richard Hawking in Elon Musk (SpaceX, Tesla) so se namreč podpisali pod odprto pismo s katerim želijo opozoriti na nevarnost, ki nam menda preti v prihodnosti. Obstajala naj bi resna nevarnost, da bo človeštvo v prihodnosti umetno inteligenco razvilo do take mere, da bi jo bilo nemogoče nadzorovati, če bomo to dopustili. Kot primer navajajo samodejno vozeče avtomobile, ki se bi lahko v kriznih primerih samodejno določali, ali je v izogib nesreči bolje zbiti pešca ali kolesarja in samodejno orožje, ki bi se samo odločalo koga in kdaj napasti (pred dvema letoma so strokovnjaki Združenih narodov že pozvali k moratoriju na razvoj tovrstnega orožja).

    Objavljeno: 13.1.2015 13:00
  • Gesla niso varna, niti v centrali ameriške vojske

    Medtem ko je imel ameriški predsednik govor o kibernetski varnosti, so hekerji centralni upravi ameriške vojske vdrli v račun Twitter. Nerodno. Ne pa tudi tragično, se branijo Američani, navsezadnje je za komuniciranje prek twitterja v podjetjih ponavadi zadolženo le nekaj oseb, od tam pa geslo dokaj lahko pricurlja.

    Objavljeno: 13.1.2015 11:00
  • Varnost ni kriminal

    David Cameron, predsednik vlade Velike Britanije je med kampanjo za majske volitve izjavil, da se bo, če bo ponovno predsednik vlade, zavzemal za prepoved šifriranih komunikacijskih programov in servisov, ki britanskim oblastem ne bodo dovolile dostopa do vsebine komunikacij. Po njegovem je enostavno nedopustno dovoliti uporabo aplikacij kot sta WhatsUp in Snapchat, kjer oblasti tudi s sodniško odločitvijo ne morejo dostopati do izmenjane vsebine.

    Objavljeno: 13.1.2015 09:00
  • Težave z Monitorjevim DVDjem

    Nekateri DVDji, ki smo jih priložili zadnji številki Monitorja, imajo tovarniško napako, zaradi katere se v računalniku ne zaženejo, oz. je njihova vsebina nedostopna.

    Objavljeno: 13.1.2015
  • Si bosta Telekom in Simobil razdelila trg?

    Malo pred novim letom sta Telekom in Simobil objavila novico, da sta "uredila medsebojna razmerja" in "opredelila pogoje prihodnjega poslovnega sodelovanja". Sporazum domnevno vsebuje umik obeh Simobilovih odkšnodninskih zahtevkov proti Telekomu, enega v višni 286 mio evrov in drugega v višini 86 mio evrov, dogovor o opcijski prodaji Telekomove makedonske hčerinske družbe One (po združitvi z operaterjem Vip) Simobilovemu lastniku Telekomu Austria in dogovor o tehničnem sodelovanju pri naprednih mobilnih tehnologijah v Sloveniji.

    Objavljeno: 12.1.2015 08:00
  • CES: Pametne ure se množijo

    Glede na lanskoletno dogajanje na področju pametnih ur in potrjen vstop družbe Apple na to področje, so številni proizvajalci na sejem CES prinesli cel kup zapestnih naprav.

    Objavljeno: 11.1.2015 01:00
  • Bitstamp je nazaj

    Šest dni po vdoru je največja slovenska bitcoinska borza Bitstamp ponovno dosegljiva. Trgovanje, nakazila in izplačila so ponovno omogočili danes zjutraj, potem ko so v San Franciscu postavili stran na novi strojni opremi in okrepili varnostne mehanizme. Škode je veliko, a jo bodo sposobni pokriti, zatrjujejo.

    Objavljeno: 10.1.2015 22:00
  • CES: pestrost internetnih stvari in tipal za zdravje, rekreacijo

    Letošnji CES je brez dvoma potekal v znamenju raznolikih naprav, ki jim skupno pravimo internetne stvari (Internt of Things, IoT) in naprave, ki jih nadenemo (wearables). Še nikoli jih ni bilo toliko kot doslej, pozdraviti pa gre tudi dejstvo, da prav to tehnološko področje zelo spodbuja domiselnost in inovativnost razvijalcev, velikih in malih, mladih in starih.

    Objavljeno: 10.1.2015 01:00
  • CES: Pametni telefoni izzivalcev

    Sejem CES tradicionalno ni kraj, kjer najpomembnejši proizvajalci predstavljajo svoje najbolj zanimive modele (za te skušajo organizirati namenske dogodke, da imajo čim večjo pozornost javnosti), a je kljub temu na letošnjem zanimivih modelov kar mrgolelo.

    Objavljeno: 10.1.2015 01:00
  • Ruski simpatizerji onesposobili nemško državno spletno stran

    Skupina hackerjev imenovana CyberBerkut, ki simpatizira z rusko politiko, je prevzela odgovornost za uspešen napad na nemške državne strežnike, zaradi česar so bile nemške državne spletne strani, vključno s tistimi od kanclerke Angele Merkel, krajši čas nedostopne.

    Objavljeno: 9.1.2015 01:00
  • Občutna podražitev v Apple App Storu

    Apple je udejanjil napoved, da bo podražil programe za mobilne naprave, dosegljive prek spletne trgovine App Store. Podražitev ni povsod enaka, najbolj občutna pa je v državah Evropske unije, na Norveškem in v Kanadi, medtem ko so na Islandiji programe pocenili, v Rusiji pa različno spremenili.

    Objavljeno: 9.1.2015 01:00
  • Revolucija na področju brezžičnega napajanja?

    Med številnimi inovacijami prikazanimi ne sejmu CES je ene izmed najbolj zanimivih predstavilo mlado podjetje Energous. Njihov sistem brezžičnega napajanja z imenom WattUp se od drugih razlikuje po temu, da lahko ciljne naprave napaja tudi na razdalji do šestih metrov. Dosedanje tehnologije so omogočale oddaljenost le nekaj centimetrov.

    Objavljeno: 8.1.2015 01:00
  • Microsoft Office za tablice Android v javnem preizkusu

    Microsoft je po krajšem testnem obdobju na povabilo (najava je bila novembra) preizkus nove različice paketa Office razširil na širšo javnost. Uporabniki tablic, ki imajo Android različice vsaj 4.4. in zaslone z velikostmi med 7 in 10,1-palci, lahko iz trgovine Google Play brezplačno prenesejo Word, Excel in PowerPoint. Za zdaj še ni jasno, kdaj bo na voljo dokončna različica brez morebitnih hroščev.

    Objavljeno: 8.1.2015 01:00
  • Kmalu 3D tisk iz kovin, lesa in kamna

    Področje 3D tiskalnikov se še vedno zelo hitro razvija, kar je bilo videti tudi na sejmu CES. Številne nove zamisli in izvedbe omogočajo hitrejši tisk, večjo natančnost, največja inovacija pa bo najbrž uporaba novih materialov za tisk.

    Objavljeno: 8.1.2015 01:00
  • CES: televizorji 4K in bitka za najboljši OS

    Na tokratnem sejmu CES so proizvajalci televizorjev skoraj družno ubrali nekoliko drugačno smer. Namesto nenehnega večanja dimenzij zaslonov in večanja ločljivosti (v obeh primerih smo najbrž prišli do nekih racionalnih meja), so se usmerili na kakovost slike in zlasti upravljanje vsebin.

    Objavljeno: 7.1.2015 01:00
  • CES: prenosniki in tablice letnik 2015

    Na sejmu CES je kar precej proizvajalcev predstavilo nove modle prenosnikov, tablic in hibridnih računalnikov, s katerimi bodo skušali navdušiti kupce v letu 2015. Med njimi je tudi podjetje Dell, ki v preteklosti tipično ni bilo preveč aktivno na CESu.

    Objavljeno: 7.1.2015 01:00
  • CES: procesorske novosti Nvidia, Intel in AMD

    Na sejmu CES so proizvajalci poskrbeli za obilico novosti na področju procesorjev, ki bodo krojili prihodnost osebnih računalnikov, prenosnikov, tablic in telefonov. Največ pozornosti je brez dvoma požela družba Nvidia, ki je uradno predstavila prvi mobilni procesor sposoben doseganja hitrosti merljivih v teraFLOPSih (1012 izračunov s plavajočo vejico na sekundo) . Še leta 2000 so to dosegali le najzmogljivejši super-računalniki, jutri pa bomo to lahko prenašali v žepu.

    Objavljeno: 6.1.2015 01:00
  • Usmerjevalnik iz druge galaksije

    D-Link je na sejmu CES predstavil novo generacijo brezžičnih usmerjevalnikov, ki po zunanji podobi še najbolj spominjajo na plovila UFO iz kake daljne galaksije, še posebej najzmogljivejši model, ki premore kar osem anten. Toda če sam videz vzbuja pozornost, potencialne kupce prepričujejo tehnične zmogljivosti.

    Objavljeno: 6.1.2015 01:00
  • LG G Flex 2

    LG je prvi od proizvajalcev, ki je razkril svoj najpomembnejši adut za telefonsko leto 2015. G Flex 2 je naslednik prvega telefona, ki se je lahko pohvalil z ukrivljenim zaslonom in ohišjem. Pri novincu so upoštevali predvsem kritike na račun predhodnika, na primer glede velikosti zaslona. V nasprotju s trendi so pri modelu G Flex 2 zato zaslon zmanjšali, iz sedanjih 6 na 5,5 palcev, a hkrati povečali ločljivost na 1080p.

    Objavljeno: 6.1.2015 01:00
  • Bitstamp zaradi vdora ustavil trgovanje z bitcoini!

    Slovenska borza za trgovanje z bitcoini Bitstamp je danes dopoldne zaustavila trgovanje in prenehala izplačevati bitcoine. Na spletni strani in po elektronski pošti so komitente obvestili, da so bili v to prisiljeni zaradi nepooblaščenega dostopa do denarnice (wallet), kjer imajo shranjen manjši del bitcoinov. Zagotavljajo, da komitenti ne bodo nikakor oškodovani.

    Objavljeno: 5.1.2015 21:00
  • Netflix ne mara goljufov z VPN

    Poslavljajo se časi, ko je bila uporaba VPN samoumevni obvoz za regionalne omejitve, ki so jih postavljali Netflix, Hulu, Spotify in podobni ponudniki streaminga vsebin. Netflix je namreč začel resno preizkušati blokado dostopa prek znanih VPN-strežnikov, ki jo bodo bržkone kmalu razširili na vse uporabnike.

    Objavljeno: 5.1.2015 05:00
  • CES: Acerjeve novosti

    Acer je nekaj dni pred otvoritvijo sejma CES predstavil svoje novosti za leto 2015. Me njimi je Chromebook z največjim zaslonom doslej. Novi model Chrombeook 15 ima kar 15,6-palčni zaslon polne ločljivosti HD s čimer se povsem kosa z običajnimi prenosniki. Na voljo bo s procesorji Celeron ali Intelo Core i5, najzmogljivejše različice pa bodo imele vgrajene tudi razmeroma veliko enoto SSD. Veliko ohišje so izkoristili za par zmogljivih zvočnikov, hkrati pa celoto ojačali, tako da brez težav vzdrži pritisk 60 kg brez poškodb. Izhodiščna cena bo kljub temu ugodna, v ZDA le 250 dolarjev.

    Objavljeno: 5.1.2015 01:00
  • Pametna in klasična ura v eni

    Kako združiti najboljše lastnosti klasičnih in pametnih ur? Ugledni nemški proizvajalec pisal, nakita in luksuznih ur Montblanc v svojem izdelku e-Strap ohranja klasično uro, računalniške funkcije pa so vgradili kar v urino zapestnico oziroma usnjeni pas. Na notranji strani zapestja tako nosimo poseben modul, ki ima povrh vsega vgrajen 0,9-palčni monokromatski zaslon s tehnologijo OLED, ki je občutljiv na dotik in prek katerega krmilimo pametne funkcije ure.

    Objavljeno: 5.1.2015 01:00
  • Napovednik za CES 2015

    V tednu po novoletnih praznikih se industrija računalništva in zabavne elektronike začasno preseli v Las Vegas na tradicionalni sejem Consumer Electronics Show (CES). Tudi letos lahko pričakujemo obilico novosti in zanimivih idej, ki se bodo odrazile v izdelkih v letu 2015.

    Objavljeno: 5.1.2015 01:00
  • Xiaomi v 2014 podvojil prihodke

    Kitajskim proizvajalcem gre očitno vedno bolje – podjetje Xiaomi, eden izmed večjih tamkajšnjih proizvajalcev pametnih telefonov, je v letu 2014 zabeležilo kar 12 milijard dolarjev prihodkov. To je dvakrat toliko kot v letu pred tem, skupaj so prodali 61 milijonov telefonov.

    Objavljeno: 4.1.2015 14:00
  • Googlov raziskovalec objavil nezakrpano varnostno luknjo v Windows 8.1

    Raziskovalec pri spletnem velikanu Googlu je objavil doslej nezakrpano varnostno luknjo v Window 8.1, zanjo so sicer obvestili Microsoft že pred tremi meseci. Po objavi se je v spletu vnela debata o smotrnosti takega početja. Po eni strani so lahko zaradi njene objave nekateri sistemi bolj ogroženi kot sicer, po drugi strani pa se s tem prisili podjetje (v tem primeru Microsoft), da izda popravek za operacijski sistem, ki bi nevarnost odpravil.

    Objavljeno: 3.1.2015 15:00
  • V iTunes možnost vračila nakupa

    Applovi uporabniki v Evropski Uniji smo dobili čez praznike novo koristno možnost – sedaj si lahko o nakupu v spletni trgovini iTunes v štirinajstih dneh po nakupu premislimo. Novost je prišla s strani Appla brez kakršnih koli objav, je pa zapisana v novih pogojih uporabe. Seveda velja omeniti, da imajo uporabniki Androida tovrstno možnost v Google Play že dolgo časa, je pa tam čas vračila omejen na dve uri.

    Objavljeno: 2.1.2015 12:00
  • Prodaja iger, videa in glasbe se je letos ponovno dvignila

    V Angliji se je prodaja računalniških iger, videa in glasbe v letu 2014 ponovno dvignila glede na leto pred tem. Dvig je bil za dobra dva odstotka, skupna prodaja je tako nanesla 5,7 milijard funtov. Največji skok so doživele računalniške igre, te so se proajale za dobrih sedem odstotkov bolje kot v letu pred tem, skupaj so nanesle 2,45 milijard funtov. Zanimivo, da je bila prodaja fizičnih in digitalnih različic približno izenačena.

    Objavljeno: 2.1.2015 11:00
  • Orodje za DDoS naprodaj

    Hekerska skupina Lizard Squad, ki naj bi čez božične praznike poskrbela za DdoS (Distributed Denial of Service) napade na omrežja Xbox Live in PlayStation, prodaja lastno orodje za izvrševanje tovrstnih napadov. Pri orodju, imenovanem LizardStresser, poudarjajo, da je eksplicitno namenjen tovrstnim napadom, ne pa preverjanju varnosti spletnih strani in omrežji. Za storitev računajo le šest dolarjev na mesec.

    Objavljeno: 2.1.2015 10:00
  • Nova različica XBMC

    Priljubljeni večpredstavnostni strežnik XBMC se je preimenoval v Kodi, sedaj je na voljo njegova že štirinajsta različica. Prinaša kup novosti, ena izmed pomembnejših je uporaba nove knjižnice FFmpeg 2.4.4., s katero je dobil tudi podporo za predvajanje video kodekov h.265 in VP9. Pri tem velja omeniti, da je podpora h.265 zaenkrat le programska, zaradi tega imajo lahko manj zmogljive naprave (denimo naprave Android) z novimi kodeki zaenkrat še težave.

    Objavljeno: 1.1.2015 15:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji