Objavljeno: 8.1.2015 01:00

Kmalu 3D tisk iz kovin, lesa in kamna

Področje 3D tiskalnikov se še vedno zelo hitro razvija, kar je bilo videti tudi na sejmu CES. Številne nove zamisli in izvedbe omogočajo hitrejši tisk, večjo natančnost, največja inovacija pa bo najbrž uporaba novih materialov za tisk.

Podjetje Makerbot, eden od poglavitnih pionirjev na tem področju, je najavilo, da bodo še v letošnjem letu predstavili nove kompozitne materiale, ki vsebujejo kovine, les in kamnine. Specifično imajo v pripravi materiale z velikim odstotkom vsebovanosti železa, brona, javorovega lesa in apnenca.

Za povezavo seveda uporabljajo plastične materiale, ki omogočajo sam proces tiska, toda končni izdelki bodo imeli večino lastnosti osnovnega materiala s katerim se bo tiskalo. Za prikaz uporabe so tako natisnili nekaj različnih predmetov, ki zelo spominjajo na izdelke iz kovine, lesa in kamna. Lep primer je kladivo, kjer je kovinski del celo hladen na otip, leseni del pa celo diši po lesu, ki je vsebovan.

Novi materiali bodo najbrž povzročili nov val rasti, namembnosti in seveda interesa javnosti nad 3D tiskom. Pri Makerbotu trdijo, da bodo 3D tiskalniki prišli na področja, kjer o doslej niso niti razmišljali. Denimo v muzeje, kjer bo mogoče na razmeroma preprost način narediti reprodukcije umetnin in zgodovinskih najdb z visoko stopnjo podobnosti, brez da bi originale izpostavljali obrabi in nevarnostim povezanim z javnim prikazom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji