Objavljeno: 6.1.2015 01:00

CES: procesorske novosti Nvidia, Intel in AMD

Na sejmu CES so proizvajalci poskrbeli za obilico novosti na področju procesorjev, ki bodo krojili prihodnost osebnih računalnikov, prenosnikov, tablic in telefonov. Največ pozornosti je brez dvoma požela družba Nvidia, ki je uradno predstavila prvi mobilni procesor sposoben doseganja hitrosti merljivih v teraFLOPSih (1012 izračunov s plavajočo vejico na sekundo) . Še leta 2000 so to dosegali le najzmogljivejši super-računalniki, jutri pa bomo to lahko prenašali v žepu.

Nvida Tega X1, kot se imenuje nov procesor, premore osem jeder (4 tipa big, ARM A57 in 4 tipa lettle, ARM A53), predvsem pa grafični podsistem Maxwell GPU (praktično enak kot za okolje PC) s kar 256 jedri. Po prvih testnih preizkusih je celota vsaj dvakrat zmogljivejša od današnjih najhitrejših naprav, kot so Google Nexus 9, Apple iPad Air 2 ali Nvidia Shield.

Nvidia je še posebej ponosna na energijsko učinkovitost. Demonstracija z programom Unreal Elemental je pokazala, da je referenčni računalnik pri tem porabil le 10W. Še lani je Xbox One za isti demo porabil 100W energije, pred devam letoma pa je Nvidia z lastnim GPu porabila 300W. Napredek je očiten. Za zdaj še ni jasno, kateri proizvajalec bo posvojil Tegro X1 v svojih mobilnih napravah.

Pri družbi Intel je bila največja novost začetek dobave in prodaje pete generacije procesorjev Core z delovnim imenom Broadwell, ki je izdelan v 14-nm arhitekturi. Na voljo je 13 različic v 15-Wattnem energijskem razredu, ki premore osnovno grafiko Intel HD, poleg tega pa še štirje modeli v 28-Wattnem razredu z zmogljivejšo grafiko Intel Iris. Večina modelov sodi v tržne razrede Core i5 in i7, nekaj pa je tudi cenovno ugodnejših procesorjev Core i3. V primerjavi s procesorji Haswell Intel obljublja tja do dodatno uro in pol trajanja delovanja pri enako velikem akumulatorju, 22% zmogljivejšo grafiko in okoli 50% hitrejšo obdelavo video posnetkov.

Intel pa na CES ni prinesel samo procesorjev Broadwell temveč tudi nove, energijsko precej učinkovitejše procesorje Atom z delovnim imenom Cherry Trail. Tudi ti so narejeni v 14-nm arhitekturi, največji korak naprej pa so naredili pri grafiki, ki je enaka kot pri precej zmogljivejši procesorjih Bay Trail iz leta 2012.

Podjetje AMD je na sejem prinesel cel niz novosti, s katerimi želijo privabiti predvsem proizvajalce mobilnih naprav. Največ stavijo na novi APU (Accelerated Processing Unit) z delovnim imenom Carrizo, ki omogoča pripravo cenovno zelo učinkovitih (SoC, system on a chip) računalnikov s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 10. Veliko investirajo tudi v napredne programske rešitve, med katerimi so AMD Face Login za prijavo v sistem z razpoznavo obraza in AMD Gesture Control za upravljanje računalnikov s kretnjami, ki jih zazna video kamera.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji