Objavljeno: 12.1.2015 08:00

Si bosta Telekom in Simobil razdelila trg?

Malo pred novim letom sta Telekom in Simobil objavila novico, da sta "uredila medsebojna razmerja" in "opredelila pogoje prihodnjega poslovnega sodelovanja". Sporazum domnevno vsebuje umik obeh Simobilovih odkšnodninskih zahtevkov proti Telekomu, enega v višni 286 mio evrov in drugega v višini 86 mio evrov, dogovor o opcijski prodaji Telekomove makedonske hčerinske družbe One (po združitvi z operaterjem Vip) Simobilovemu lastniku Telekomu Austria in dogovor o tehničnem sodelovanju pri naprednih mobilnih tehnologijah v Sloveniji.

Tako za Simobil kot za Telekom je bila novica pričakovana, za Telekom zato, ker je tik pred prodajo in mora "počistiti hišo" vseh potencialnih nevarnosti, ki zmanjšujejo vrednost družbe, za Simobil pa zato, ker je negotova usoda postopka zaradi domnevne Telekomove (Mobitelove) zlorabe prevladujočega položaja pri paketu "džabest" (ki je bila podlaga za Simobilovo odškodninsko tožbo). Vrhovno sodišče je namreč odpravilo odločbo Agencije za varstvo konkurence o zlorabi in Agencija še ni ponovno odločila, Sodišče EU pa je medtem potrdilo odločitev Komisije, ki je zavrnila obravnavo Simobilove prijave zadeve "džabest".

Podpisnika sporazuma ne bosta javno razkrivala, zato lahko samo upamo, da sporazum ne vsebuje kakšnih dogovorov, ki bi škodovali potrošnikom oziroma konkurenci. Telekom in Simobil sta namreč oba operaterja s pomembno tržno močjo (OPTM), skupaj imata skoraj 80% delež na trgu mobilne telefonije in bi lahko s kakšnimi (nedovoljenimi) kartelnimi dogovori škodovala razvoju trga. Njuna tržna moč se je še utrdila po nedavni dražbi frekvenc, ki je na novo razdelila karte na trgu, saj sta skupni delež spektra, očitno brez ustreznih varoval v dražbenih pravilih, iz 71% povečala kar na 84%.

http://seonet.ljse.si/?doc_id=56411

http://www.telekom.si

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji