Objavljeno: 5.1.2015 21:00

Bitstamp zaradi vdora ustavil trgovanje z bitcoini!

Slovenska borza za trgovanje z bitcoini Bitstamp je danes dopoldne zaustavila trgovanje in prenehala izplačevati bitcoine. Na spletni strani in po elektronski pošti so komitente obvestili, da so bili v to prisiljeni zaradi nepooblaščenega dostopa do denarnice (wallet), kjer imajo shranjen manjši del bitcoinov. Zagotavljajo, da komitenti ne bodo nikakor oškodovani.

Zjutraj so uporabniki Bitstampa prejeli elektronsko sporočilo, v katerem so jih upravljavci pozvali, naj nemudoma prenehajo nakazovati bitcoine na stare naslove denarnic, ki so bili objavljeni. Na spletni strani so kasneje zapisali, da je bila denarnica mogoče kompromitirana in da so začeli izvajati ukrepe za zaščito. Vsa nakazila bitcoinov na stare naslove, ki so jih uporabniki izvedli do 10.00 ure zjutraj, bodo spoštovali (opozorilo so objavili pred tem), poznejših pa ne več.

Zagotavljajo, da imajo zadosti rezerv, da bodo kakršnokoli izgubo bitcoinov pokrili. Ogrožena je zgolj denarnica, ki je dostopna z interenta (hot storage), medtem ko so veliko večino bitcoinov shranjevali na nosilcih, ki niso dosegljivi z interneta (cold storage), kakor velevajo varnostne prakse.

Kaj točno je šlo narobe, ni znano. Prav tako ni znano, kdaj bodo spet usposobili delovanje borze Bitstamp, ki je v svetu bitcoinov velja za najbolj spoštovano borzo, k čemur levji delež doprinese poslovanje v EU in pregledno lastništvo. Ustanovila sta jo namreč Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak, sedež podjetja pa sta predlani prenesla v Veliko Britanijo.

Vrednost bitcoina se je po objavi še nekoliko sesedla in je upadla na 270 dolarjev. Splet pa se medtem ukvarja s špekulacijami, koliko bitcoinov je bilo potencialno odtujenih. Na redditu spremljajo sumljive transakcije skoraj 20.000 bitcoinov, ki imajo sumljivo visoke provizije (slednje poskrbijo, da so transakcije kar najhitreje vključene v glavno verigo in tako neizpodbojne). Ni jasno, kakšna je njihova povezava s težavami v Bitstampu.

Sveže informacije: Predstavniki Bitstampa so potrdili, da so hackerji uspeli izmakniti okoli 19.000 bitcoinov, kar po trenutnem menjalnem tečaju znaša okoli 4,4 milijonov evrov. Ob tem želijo stranke pomiriti, da so njihove investicije v bitcoine varne, Bistamp pa ima tudi dovolj rezervaciji, da lahko krije tovrstne izgube. Sočasno vzpostavljajo rezervno kopijo Bitstampa na strežnikih v ZDA, saj želijo z vdorom prizadete pustiti nedotaknjene za potrebe nadaljnjih preiskav. Predvidoma naj bi bila spletna menjalnica odprta v približno 24 urah. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji