Objavljeno: 8.1.2015 01:00

Revolucija na področju brezžičnega napajanja?

Med številnimi inovacijami prikazanimi ne sejmu CES je ene izmed najbolj zanimivih predstavilo mlado podjetje Energous. Njihov sistem brezžičnega napajanja z imenom WattUp se od drugih razlikuje po temu, da lahko ciljne naprave napaja tudi na razdalji do šestih metrov. Dosedanje tehnologije so omogočale oddaljenost le nekaj centimetrov.

Sistem WattUp uporablja kombinacijo radijskih valov, protokola bluetooth in nekaj patentno zaščitenih tehnologij, ki omogočajo brezžično napajanje ene ali več naprav sočasno. Trdijo, da uporabljajo enako frekvenčno področje, kot usmerjevalniki Wi-Fi.

Gre za pameten sistem napajanja, saj oddajna točka, ki ji pravijo kar napajalni usmerjevalnik prek vmesnika bluetooth LE samodejno zazna avtorizirane naprave, ki so v območju. Povrh vsega se vrstni red napajanja samodejno uskladi med različnimi povezanimi napravami, pač glede na to, koliko ima posamezna naprava prazen (ali polen) akumulator.

Energous trdi, da je sistem dovolj zmogljiv, da omogoča celo napajanje v različnih prostorih, celo različnih nadstropjih. Polnilna postaja je lahko samostojna ali vgrajena v druge naprave, ki so priključene na električno omrežje, morda celo omrežne usmerjevalnike.

Podjetje je na sejmu CES obenem objavilo tesno sodelovanje s kitajskim proizvajalcem Foxconn, s katerim bosta skupaj ugotovila primernost uporabe v napravah s področja računalništva in zabavne elektronike. Foxconn je sicer eden glavnih zunanjih proizvajalcev (outsourcer) za številne ugledne znamke, kot so Apple, Sony in drugi.

e0LAzFB0Qh8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji