Objavljeno: 13.1.2015 09:00

Varnost ni kriminal

David Cameron, predsednik vlade Velike Britanije je med kampanjo za majske volitve izjavil, da se bo, če bo ponovno predsednik vlade, zavzemal za prepoved šifriranih komunikacijskih programov in servisov, ki britanskim oblastem ne bodo dovolile dostopa do vsebine komunikacij. Po njegovem je enostavno nedopustno dovoliti uporabo aplikacij kot sta WhatsUp in Snapchat, kjer oblasti tudi s sodniško odločitvijo ne morejo dostopati do izmenjane vsebine.

Cameronovo stališče v resnici ni nič novega, za vladni dostop do šifriranih komunikacij se javno zavzemata tudi ameriški državni tožilec in direktor FBI, res pa je, da o prepovedi storitev, ki se temu ne bi podredile, (še?) nista govorila.

Mimogrede, oblasti, tudi pri nas, imajo že od nekdaj dostop do komunikacij prek stacionarne in mobilne telefonije. S sodniško odločbo se sme prisluškovati komurkoli. S pojavom šifrirane komunikacije na ravni komunikacijski programov in servisov pa temu ni več tako. Zaenkrat.

Med programe, ki se jih oblasti »bojijo«, pa, kot kaže, ne sodi več Skype, saj je nemški Spiegel poročal o dokumentu iz »Snowdenove zbirke«, ki nakazuje na to, da ameriška agencija NSA od leta 2012 brez težav razbira tudi komunikacije prek tega kanala.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji