Objavljeno: 5.1.2015 01:00

Napovednik za CES 2015

V tednu po novoletnih praznikih se industrija računalništva in zabavne elektronike začasno preseli v Las Vegas na tradicionalni sejem Consumer Electronics Show (CES). Tudi letos lahko pričakujemo obilico novosti in zanimivih idej, ki se bodo odrazile v izdelkih v letu 2015.

Na področju tablic lahko pričakujemo predvsem novo generacijo izdelkov z operacijskim sistemom Andorid 5.0. Samsung naj bi tako CES izkoristil za predstavitev nove generacije tablic Galaxy Note Pro in Galaxy Tab Pro.

Pri Sonyu bodo morda predstavili nov telefon Xperia Z4, ki bo predstavljal novega zastavonošo tega japonskega proizvajalca. Pričakujemo lahko tudi naslednjo generacijo ukrivljenega telefona LG G Flex. Nove modele telefonov bodo predstavili tudi Lenovo, Asus, Xiaomi, ZTE in Huawei.

Pri televizorjih bo tekma potekala na področju tako imenovanih kvantnih pik (quantum dot), mikroskopskih kristalov, ki menda prinašajo do 30% večjo točnost prikazanih barv, kot dosedanje tehnologije. Tu se bodo spopadli Sony, Sharp, LG in Samsung. Slednji bo prikazal tudi prve televizorje z operacijskim sistemom Tizen. Na drugi strani pa bodo Sony, Sharp in Philips v televizorje vgradili kar Andorid 5.0.

Glavne tema letošnjega sejma bodo zagotovo internetne naprave IoT, ki bodo prikazane v najrazličnejših oblikah – od hišnih alarmov in termostatov, do pametnih ur in zapestnic za športne aktivnosti. Videti bo možno naslednjo generacijo izdelkov, ki bodo stavili tako na tehnične funkcionalnosti, kot tudi modno obliko, zlasti če so naprave, ki jih lahko oblečemo.

Omeniti velja še naslednji val 3D tiskalnikov, kjer bodo vsi poglavitni proizvajalci. 3D Systems naj bi predstavil tiskalnik za tiskanje v prehrambni industriji, Makerbot pa bo stavil predvsem novo generacijo programov, s katerimi lahko lažje pripravimo uporabne predmete (na primer zaščitno ohišje za pametne telefone).

Ne smemo pozabiti tudi na to, da je CES priložnost tudi za avtomobilsko industrijo, ki se vse bolj spogleduje z računalniškimi tehnologijami. Letos bodo v ospredju menda predvsem vozila, ki lahko samostojno vozijo in so le še korak pred množično uporabo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji