Objavljeno: 5.1.2015 05:00

Netflix ne mara goljufov z VPN

Poslavljajo se časi, ko je bila uporaba VPN samoumevni obvoz za regionalne omejitve, ki so jih postavljali Netflix, Hulu, Spotify in podobni ponudniki streaminga vsebin. Netflix je namreč začel resno preizkušati blokado dostopa prek znanih VPN-strežnikov, ki jo bodo bržkone kmalu razširili na vse uporabnike.

Tudi v naši reviji smo pred poldrugim letom preizkušali ponudnike navideznih zasebnih omrežij (VPN) in posredniških strežnikov (proxy), z uporabo katerih se lahko pretvarjamo, da po internetu brskamo iz neke druge države. Največkrat se seveda želimo pretvarjati, da smo iz ZDA, ker je tam dostopnih največ vsebin. Drugod je ponudba zaradi pravnih in administrativnih omejitev precej bolj okrnjena. Netflix nikoli ni bil navdušen nad uporabo VPN-jev, a s(m)o Neameričani to množično počeli, če smo želeli plačati za dostop do filmov, nadaljevank itd.

Med prazniki pa so uporabniki aplikacije Netflix za Android ugotovili, da ta vedno uporabi Googlove domenske strežnike, četudi imamo nastavljeno kaj drugega – in tako odpade uporaba proxyjev. Hkrati Netflix blokira določene IP-naslove, za katere je znano, da pripadajo ameriškim ponudnikom VPN. Blokada za zdaj še ne obsega vseh IP-naslovov, je pa jasen indic, kam se bo dogajanje razvijalo.

Uporaba VPN-jev ni razlog, temveč simptom bolezni. Veliki založniki se enostavno ne morejo prilagoditi novim tehnologijam in želijo še vedno prodajati izdelke po stari regionalni razdelitvi, zaradi česar ljudje v številnih državah nimajo možnosti dostopa do vsebin, za katere so pripravljeni plačati pošteno ceno. Interneta pa na tak način ukrotiti ne bodo mogli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji