Objavljeno: 10.1.2015 01:00

CES: Pametni telefoni izzivalcev

Sejem CES tradicionalno ni kraj, kjer najpomembnejši proizvajalci predstavljajo svoje najbolj zanimive modele (za te skušajo organizirati namenske dogodke, da imajo čim večjo pozornost javnosti), a je kljub temu na letošnjem zanimivih modelov kar mrgolelo.

Asus ZenFone 2 je prvi telefon, ki premore 4 GB RAM, kar je toliko kot ima še danes tipičen namizni računalnik ali prenosnik Novinec ima sicer 5,5-palčni zaslon s polno ločljivostjo HD, štirijedrni procesor družbe Intel, Wi-Fi 802.11ac, fotoaparat s 13 milijoni pik in Android 5.0. Manjši model s 2 MB RAM bo stal 200 dolarjev, ceno za 4 GB model bodo sporočili kasneje.

Samsung je na sejmu CES povzročil še največ razprav z izdelkom, ki ga sploh niso javno prikazali – prihajajočim vrhunskim modelom Galaxy S6. Menda pa so ga kazali le izbranim povabljencem in za zaprtimi vrati. Pravijo, da bo precej drugačen kot predhodnik S5. Na sejmišču pa so zato prikazali telefone Galaxy E, kljub temu, da so pred časom napovedali namero, da zmanjšajo število različnih modelov. Gre za modele spodnjega segmenta s 5- (E5) in 7-palčnim (E7) zasloni ločljivosti 1280 x 720 pik.

Manj znano podjetje Saygus skuša pritegniti z Androidnim telefonom Saygus V2, ki nudi brez dvoma največ pomnilniškega prostora med vsemi telefoni na trgu. Poleg vgrajenega pomnilnika velikosti 64 GB lahko vanj vgradimo kar dve kartici microSD, vsako velikosti do 128 GB, kar nam skupno da kar 320 GB prostora. Najbrž dovolj za preceeeej fotografij. Tudi sicer telefon ni od muh: procesor Qualcomm s taktom 2,5 GHz, 5-palčni zaslon ločljivosti HD, 3 GB RAM, možnost brezžičnega napajanja prek standarda Qi in fotoaparat ločljivosti 21 milijonov pik ga uvrščajo v tehnološki vrh ponudbe. Žal še cena še ni znana.

Na sejmu CES se je med proizvajalce vrnila tudi znamka Kodak, tokrat ne med fotoaparate, temveč telefone. Pravzaprav gre za izdelek angleške družbe Bullitt Group, ki je odkupilo tržno znamko. Telefon z imenom IM5 je sam po sebi dokaj povprečen (procesor MediaTek, 1 GB RAM, 8 GB Flash RAM), nekdanjo slavo pa skušajo povrniti s kvalitetnim fotografskim tipalom ločljivosti 13 milijonov pik in bliskavico LED. Bolj kot drugod so ga povezali z domačimi tiskalniki, kar pomeni, da hitreje pridemo do fotografije na papirju. Ali bo to dovolj? Cena bo okoli 250 dolarjev.

Kdor se z nostalgijo spominja časov mobilnih telefonov, ki so z enim polnjenjem zdržali več dni, se bo ozrl po novem telefonu Blu Studio Energy. Telefon z operacijskim sistemom Android in 5-palnim zaslonom ima namreč akumulator velikosti 5.000 mAh, kar zadostuje za štiri dni neprekinjenega delovanja. Vsekakor kandidat za izlete, kjer ni prav dosti električnih vtičnic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji