Objavljeno: 10.1.2015 01:00

CES: pestrost internetnih stvari in tipal za zdravje, rekreacijo

Letošnji CES je brez dvoma potekal v znamenju raznolikih naprav, ki jim skupno pravimo internetne stvari (Internt of Things, IoT) in naprave, ki jih nadenemo (wearables). Še nikoli jih ni bilo toliko kot doslej, pozdraviti pa gre tudi dejstvo, da prav to tehnološko področje zelo spodbuja domiselnost in inovativnost razvijalcev, velikih in malih, mladih in starih.

Na področje IoT vstopajo veliki proizvajalci. Največ pozornosti je požel Samsung, ki je imel na sejmu tudi uvodni nagovor. Med vsemi izdelki, ki so jih pripeljali na ogled, je direktor družbe Boo Keun Yoon največjo pozornost posvetil prav segmentu naprav IoT. Samsung bo po napovedih v roku naslednjih petih let imel domala vse svoje električne in elektronske naprave povezane s tehnologijami IoT, toda hkrati opozarjajo, da brez skupnih standardov obljubljene koristi povezane naprave ne bodo dale želenih rezultatov. Zato tudi pozivajo ostale igralce k razvoju skupnih standardov. Prav na teh sloni nova generacija njihov naprav imenovanih Smart Things, ki sega od stikal, vtičnic, kamer in drugih tipal za hišno rabo.

Apple sicer svoj HomeKit še ni uradno predstavil, vendar so na CESu nekateri proizvajalci že prikazovali izdelke, ki so združljivi z novo platformo IoT za naprave z iOS. Podjetje iDevices je tako prikazalo stikalo in električni adapter, ki jih lahko postavimo v navadno električno omrežje, pri čemer lahko naprave prižigamo in ugašamo prek mobilnega telefona ali tablice. Cene naj bi se gibale okoli 50 dolarjev na stikalo ali adapter. Združljive naprave s HomeKitom so predstavili tudi pri Honeywellu.

Vse več naprav IoT se dotika področja zdravja. Ena koristnejši novosti je pameten začasni tatu oziroma nalepka VivaLnk eSkin Thermometer, ki vsebuje termometer, procesor in vmesnik NFC. S pametnim telefonom lahko odčitavamo temperaturo do 15 dni, z nalepko pa se lahko celo umivamo. Menda jih bodo prodajali po ceni 15 do 20 dolarjih v kompletih po 3. FitLinxx AmpStrip pa je obliž, ki ga nalepimo na telo, z enim polnjenjem akumulatorja pa bo nenehno beležil srčni utrip, temperaturo, aktivnost (gibanje), število prehojenih korakov, kakovost spanja in dihanje. Vse skupaj za 150 dolarjev.

Za športnike utegne biti v prihodnosti zanimiva športna majica XelfleX, za zdaj še prototip družbe Cambridge Consultants, ki zna natančno beležiti vsa gibanja telesa pri aktivnosti. S pomočjo optičnih tipal v materialu majice in patentiranimi algoritmi lahko zberemo dovolj informacij, da s pomočjo računalnika izdelamo 3D model telesa in premikov, kot so se dejansko odvijali med vadbo. Avtorji vidijo cel kup področji uporabe.

Kaj pravite na brezžične slušalke, ki imajo vgrajen večpredstavni predvajalnik, tipala za športne aktivnosti, povrh vsega pa še zvočnega virtualnega trenerja, ki vas priganja v odvisnosti od ciljev in trenutnih rezultatov pri športni aktivnosti? To omogočajo slušalke Bragi »The Dash«, ki so si s tem prislužile tudi številne nagrade kot najboljši izdelek sejma.

Tistim, ki želijo shujšati, podjetje Belty ponuja istoimenski pametni pas, ki ima motorizirano zaponko. Vgrajen ima merilnik napetosti, ki omogoča, da pas nekoliko popusti ali zatisne v odvisnosti od zaužite hrane ali opravljene aktivnosti. Kot stranski učinek omogoča beleženje spremembe obsega pasu in to korelirati z izmerjenimi športnimi aktivnosti in celo oceniti, koliko hrane smo zaužili, seveda v navezavi za zapestnicami in pametnimi telefoni. Za zdaj gre le za prototip, ki pa je požel precej zanimanja javnosti.

Med številne izdelke, ki imajo ob sebi predpono »pametni«, zdaj lahko zdaj štejemo tudi nogavice. Podjetje Sensoria je v nogavice vgradilo tipala, ki merijo hitrost, kadenco in dolžino koraka, seveda za ljubitelje teka.

Med pametne moramo odslej šteti tudi nekatere postelje. Na primer posteljo s tehnologijo ReST (Responsive Surface Technology), ki ima v blago vgrajena tipala, s katerimi natančno beleži uporabnikov spanec. Za nameček ima 18 področij, ki jih lahko po potrebi napihuje ali iz njih izpušča zrak in s tem prilagodi ležišče vsakemu uporabniku posebej. Za tako spanje bo treba odšteti vsaj 5.000 dolarjev.

Podjetje NeuroMetrix ponuja namesto zapestnice poseben trak Quell za nožne mišice. Poleg merjenja gibanja ima trak terapevtske lastnosti, saj prek elektrode omogoča zmanjševanje kronične bolečine v mišicah. Merilniki pospeškov tu delujejo obratno kot pri zapestnicah in izklopijo delovanje, ko uporabnik miruje ali spi. Cena: 250 dolarjev.

Najbolj nenavaden pripomoček na področju zdravja prihaja iz podjetja Thync. Gre za poseben obliž, ki ga postavimo na sence na glavi, ta pa s pomočjo električnih impulzov in programa na pametnem telefonu pomaga pri sprostitvi proti stresu ali pa, v obratni smeri, pomaga povečati umsko pozornost in pripravljenost. V ozadju je kar nekaj nevrološke znanosti in patentirani algoritmi. Ker gre za prototip, so avtorji izbranim novinarjem celo prepovedal fotografirati sam izdelek, vendar po trditvah preizkuševalcev zadeva deluje presenetljivo dobro. Podjetje je že zbralo več kot 13 milijonov dolarjev zagonskega kapitala, tako da jih velja spremljati.

CES je tipično kraj, kjer proizvajalci prikazujejo internetno povezane kuhinjske in druge gospodinjska aparate. Ob številnih hladilnikih, štedilnikih, mešalnikih in drugih napravah je posebnež letošnjega dogodka vsekakor naprava PicoBrew, ki bi ji lahko rekli kuhinjska pivovarna.V stroju velikosti kuhinjske pečice je vse potrebno, da doma naredimo lastno pivo. Potrebujemo le sestavine in (dobro) vodo, v štirih urah pa PicoBrew naredi izbrano pivo. Za zdaj lahko izbiramo med 40 recepti, celoto pa krmilimo prek omrežne povezave, priklopimo pa se lahko celo na spletno storitev, kjer objavimo dosežke svojega vrenja. Ne dvomimo, da bodo tovrstni kuhinjski pripomočki povečali interes med moško populacijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji