Objavljeno: 14.1.2015 05:00

Podpora za Windows 7 se izteka

Čeprav imamo včasih občutek, da je Windows 7 šele dobro izšel in nadomestil slavne XP-je, se je osnovna podpora za pet let star operacijski sistem pravkar iztekla. Microsoft ne bo več brezplačno popravljal napak v sistemu, skrbeli bodo le še za varnostne popravke, ki bodo na voljo nadaljnjih pet let.

Microsoft se drži desetletnega cikla, ki je razdeljen na dva petletna dela. V prvem delu je brezplačna popolna podpora, ki vključuje popravke hroščev, dodajanje novih funkcionalnosti ter splošne izboljšave in optimizacije sistema, medtem ko je v drugem delu brezplačno moč dobiti le varnostne popravke. Windows 7 je včeraj vstopil v drugi del, ki mu Microsoft pravi podaljšana podpora (extended support).

Kratkoročnih posledic ne bo, saj smo si komajda opomogli od smrti Windows XP, ki so konec drugega stadija dočakali aprila lani. Microsoft je na to opozarjal več mesecev, a je njihova upokojitev institucionalne uporabnike po celem svetu prehitela, pa tudi doma še marsikdo uporablja Windows XP. V podjetjih je to večji problem, saj varnostnih popravkov zanj ne bo več. Windows 7 je od te stopnje oddaljen še pet let, vmes pa bo leta 2017 ugasnila še Vista; je pa to opomnik, da se počasi začnimo pripravljati na nadgradnjo na Windows 8.1 ali prihajajočo Desetico. Windows 7 pa je na dobri poti, da postane novi trdovratni XP.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji