• Snapchat postaja pomemben

    Snapchat, telefonska komunikacijska aplikacija, ki je bila s svojo ključno značilnostjo, da ne omogoča hranjenja sporočil najprej tarča posmeha, postaja pomembna. Zelo. Tudi za velike korporacije in velike medijske zvezdnike. Tako je Madonna svoj najnovejši glasbeni izdelek Living for Love najprej predstavila prav na Snapchatu, to pa je hkrati prvi glasbeni video na Snapchatovem servisu Discover. Na tem servisu sicer gostujejo tudi MTV, CNN, National Geographics, Cosmopolitan, itd.

    Objavljeno: 9.2.2015
  • Smrt ali nov začetek?

    Google Glass, futuristična očala, ki prepletajo fizični svet z navideznim in ki so še nedavno zavzemala zavidljive količine novinarskih prispevkov v svetovnih medijih, so mrtva. Ali pač?

    Objavljeno: 9.2.2015
  • Ubuntu na telefonih je tu

    Po skoraj dveh letih razvoja, je Canonical skupaj s partnerji končno prišel do točke, ko lahko svoj operacijski sistem Ubuntu za mobilne telefone lahko ponudi javnosti. Že lani so napovedali, da bosta prva dva partnerja glede strojne opreme Meizu in manj znani proizvajalec BQ. Slednji bo prvi z Ubuntu telefonom, čeprav so za premiero izbrali kar dosedanji model Aquaris E4.5, ki ga sicer ponujajo z operacijskim sistemom Android.

    Objavljeno: 8.2.2015 01:00
  • Najnovejša šušljanja o Galaxy S6

    Prihod novega najzmogljivejšega mobilnega telefona korejskega velikana Samsung je oddaljen le še nekaj dni, na spletu pa se pojavlja vse več zelo podrobnih opisov in celo neuradnih fotografij. Fotografije prihajajo iz krogov proizvajalcev dodatnih ovitkov, ki pa razkrivajo tudi podobo novega telefona. Pravzaprav ne govorimo o enem, temveč o dveh telefonih. Skoraj zagotovo bo Samsung hkrati predstavil standardni model Galaxy S6, pa tudi posebneža, najbrž z imenom Galaxy S6 Edge, ki bo imel zaslon upognjen čez levi in desni rob ohišja.

    Objavljeno: 7.2.2015 01:00
  • Microsoft ICE 2.0 za kreativno fotografijo

    Microsoftov raziskovalni oddelek Microsoft Research občasno objavi nadvse zanimive in uporabne programe, med katere brez dvoma sodi tudi Image Composite Editor (ICE) tokrat v novi različici 2.0.

    Objavljeno: 7.2.2015 01:00
  • Ali Apple meri na Googlovo ozemlje?

    Videti je, da je Apple vzel podjetje Google na piko bolj, kot je to javno prikazano. V zadnjih dneh so se pojavili namigi o skrivnih projektih, ki razkrivajo, da Apple skuša poseči na področja, na katerih je Google vodilen ali pa želi dominirati v prihodnosti.

    Objavljeno: 7.2.2015 01:00
  • Pritajene reklame v odobrenih Androidnih programih

    Apple in Google se na vse kriplje trudita, da bi kupcem mobilnih telefonov v svojih spletnih prodajalnah ponudila le preverjene, zaupanja vredne programe. A je Google pri temu kot kaže manj uspešen ali dosleden.

    Objavljeno: 6.2.2015 01:00
  • Canon z novimi digitalnimi fotoaparati

    Canon je predstavil niz novih digitalnih fotoaparatov, ki vsi po vrsti nudijo večjo zmogljivost kot lanskoletni modeli. Morda najbolj odmevna novost sta nova zrcalno refleksna fotoaparata EOS 760D in EOS 750D, ki prinašata zmogljivejše tipalo s 24,2 milijoni pik (EOS 700D, premore 18 milijonov pik), sistem samodejnega ostrenja z 19 kontrolnimi točkami sposojen iz modela EOS 70D ter vmesnik Wi-Fi z dodatnim NFC za lažje uparjanje z drugimi napravami. Tu so še izboljšan način za snemanje video posnetkov v polni ločljivosti s 60 slikami na sekundo ter nov sistem za detekcijo barvnih tonov.

    Objavljeno: 6.2.2015 01:00
  • Pozabite grafen, tu je silicen!

    Znanstveniki z univerze v teksaškem Austinu so razvili postopek za izdelavo tranzistorjev iz silicena, ki obljublja bistveno hitrejše tranzistorje in procesorje od danes dostopnih. Gre za silicijev analog grafena, o katerem smo v zadnjih letih obilno brali, saj naj bi prinesel revolucijo na področju čipov.

    Objavljeno: 5.2.2015 05:00
  • Predogled Office za Windows 10

    Microsoft je izpolnil obljubo zastavljeno ob nedavni predstavitvi operacijskega sistema Windows 10 in je v javni predogled dal pisarniško zbirko, ki jo bodo prilagali operacijskemu sistemu. Office for Windows 10 prinaša dolgo pričakovano optimizacijo za delovanje na zaslonih na dotik, obenem pa je prvi primer tako imenovanih univerzalnih aplikacij, ki brez modifikacij delujejo na osebnih računalnikih, tablicah in telefonih.

    Objavljeno: 5.2.2015 01:00
  • AMD nudi popust za lastnike Nvidie GeForce GTX 970

    V nadaljevanju večne vojne na področju grafičnih kartic med družbama Nvidia in AMD, je slednji ponudil kupcem konkurenčnega izdelka GTX 970 poseben popust za nakup najnovejše vrhunske kartice Radeon R9 290. To samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi s tem prilivali olje na škandal, ki si ga je privoščila Nvidia.

    Objavljeno: 5.2.2015 01:00
  • YouTube nudi več zornih kotov

    Google je objavil nov poizkus s katerim želijo izboljšati uporabniško izkušnjo pri ogledu video posnetkov. Pretočni način predvajanja video posnetkov YouTube zna zdaj preklapljati med različnimi kamerami, ki snemajo dogodek, tekmo ali koncert, tako da uporabnik spremlja dogodek iz različnih zornih kotov.

    Objavljeno: 5.2.2015 01:00
  • Brezžični usmerjevalnik, malo drugače

    Kdor misli, da mu današnji brezžični usmerjevalnik povsem zadostuje, se morda moti. Vsaj tako mislijo pri mladem startupu Eero iz San Francisca, kjer so razvili koncept nekoliko drugačnega zagotavljanja pokritosti z brezžičnim signalom v domačem okolju.

    Objavljeno: 4.2.2015 01:00
  • Zmogljivejši procesorji ARM Cortex-A72

    Angleško podjetje ARM je predstavilo nov procesor Cortex-A72, ki je najzmogljivejši do sedaj. Nov referenčni procesor (ARM arhitekturo licencira drugim proizvajalcem procesorjev in vezij SoC) po navedbah nudi okoli 30% večjo zmogljivost pri delu s pomnilnikom in kar 80% pohitritev pri delu z grafiko (jedro Mali-T880). V primerjavi s starejšimi procesorji.

    Objavljeno: 4.2.2015 01:00
  • Baterije iz recikliranih baterij

    Izmenljive baterije in akumulatorji so eden ključnih temeljev sodobnih mobilnih naprav, a obenem vsebujejo niz strupenih snovi, ki predstavljajo nevarnost za okolje in zdravje, če so brezskrbno odvržene. Podjetje Energizer je razvilo nov tip baterij za enkratno rabo, ki vsaj delno naslavljajo ta problem.

    Objavljeno: 4.2.2015 01:00
  • Adblock Plus proti plačilu dovoljuje prikaz oglasov

    Ameriki časopis Financial Times (FT) je razkril javnosti prikriti dogovor med spletnimi velikani in priljubljenim dodatkom za brskalnike Adblock Plus, ki ga za blokiranje nezaželenih oglasov uporablja kar okoli 300 milijonov uporabnikov. Po pisanju FT vsaj Google in Microsoft, pa tudi nekateri drugi, podjetju Eyeo, avtorju programa Adplus Plus (ne smemo ga zamenjati za sorodni Adblock, brez Plusa), plačujejo, da so njihove spletne storitve (npr. Microsoftov Bing) umeščene na tako imenovane »bele sezname«. Zato jih jih Adblock Plus ne blokira.

    Objavljeno: 3.2.2015 01:00
  • Nov Raspberry Pi 2 šestkrat hitrejši, podpira celo Windows 10

    Britanski proizvajalec slavnega kartičnega računalnika Raspberry Pi je začel prodajati novo različico Raspberry Pi 2, ki za enako ceno (35 dolarjev) ponuja precej zmogljivejše komponente od predhodnika.

    Objavljeno: 2.2.2015 15:00
  • Ranljivi BMW-ji

    Očitno prihajajo časi, ko ne bomo več poročali le o vdorih v računalniške sisteme in spletne storitve, temveč tudi o ranljivostih sodobnih, računalniško in omrežno vse bolj opremljenih avtomobilov.

    Objavljeno: 2.2.2015 02:00
  • Nov algoritem za boljši izkoristek procesorjev s številnimi jedri

    Strokovnjaki že lep čas opozarjajo, da je izdelava učinkovitih programov za sodobne procesorje, ki imajo vse večje število jeder, zelo zahtevna in težavna naloga. Zapleta se, ko je opravila treba dodeliti prostim jedrom, pri tem pa dosegati čim večji izkoristek, a obenem čim manj zastojev in konfliktov.

    Objavljeno: 2.2.2015 01:00
  • Prehajajo Android uporabniki k Applu?

    Po besedah prvega moža Appla, Tim Cooka, naj bi za dobro prodajo telefonov iPhone stali predvsem bivši uporabniki Androida. Pravi, da naj bi bilo med kupci iPhone 6 le okoli 15 odstotkov takih, ki so nanj prešli iz prejšnjih generacij iPhone, ostali pa naj bi prišli iz sveta Android. Tako naj bi trenutno aktualna iPhone 6 in iPhone 6+ predstavljala največji prehod iz Androida doslej, večji kot pri prejšnjih Applovih telefonih.

    Objavljeno: 31.1.2015 13:00
  • Alibaba s težavami

    Največja kitajska spletna trgovina, Alibaba, je objavila finančne rezultate za preteklo leto, ti pa niso ravno spodbujajoči. Podjetje je sicer pred meseci vstopilo na ameriško borzo in poželo kar nekaj investicij, okoli 25 milijard dolarjev. Zaslužek je bil sicer kar velik, 964 milijonov dolarjev, a je to 28 odstotkov nižje kot v letu prej. Dodatna težava so še kitajske oblasti, ki so podjetje obtožile, da pusti nekaterim prodajalcem (med drugim tudi takim, ki niso prijavljeni na kitajskem), da prodajajo ponaredke. Govori se, a naj bi ti prodajalci Alibabi celo plačevali za to, da lahko tam prodajajo.

    Objavljeno: 31.1.2015 09:00
  • Na Kitajskem je treba razkriti izvorno kodo programov

    Kitajska vlada je sprejela nova pravila, ki opredeljujejo dolžnosti razvijalcev programske opreme ter prodajalcev računalniške opreme za kitajske banke in druge strateške ali javne ustanove. Na dvaindvajsetih straneh so temeljito popisali, kako morajo državi dovoliti popoln nadzor nad programi in celo vgraditi stranska vrata.

    Objavljeno: 31.1.2015 05:00
  • Prihaja Canon EOS 5DS

    V spletu so se pojavili podatki o prihajajočem Canonovem aparatu DSLR, modelu 5Ds. Aparat je zahtevnim, profesionalnim uporabnikom, imel bo tipalo klasičnega Leica formata in kar 50,6 milijonov pik. Pri tem je zanimivo, da bo občutljivost šla le do ISO 6400, saj naj bi tekom leta predstavili še model 5D Mk. 4 z drugačnim tipalom, predvsem manj svetlobnih pik in višjo občutljivostjo ISO. 5Ds bo sicer imel ohišje iz magnezijeve zlitine, bo odporen na prah in vodo, vgrajen bo tudi intervalometer za zajem posnetkov time-lapse. Cena še ni znana, si pa mislimo, da bo šlo za razmeroma drag aparat – se pa bo zaradi tega znižala cena obstoječega EOS 5D Mk. 3.

    Objavljeno: 30.1.2015 14:00
  • Pošiljanje denarja preko Gmaila

    V Združenem Kraljestvu lahko uporabniki Gmaila sedaj pošiljajo denar neposredno preko elektronske pošte s sistemom Send Money. Sistem je vezan na Googlovo storitev Google Wallet, pošiljanje pa poteka podobno kot pošiljanje priponke v elektronskem sporočilu. Tako pošiljatelj kot prejemnik potrebujeta račun Google Wallet, s tem, da si ga lahko prejemnik odpre takrat, ko prvič prejme denar. Omenjen račun se veže na debetno ali kreditno kartico, najbolj popularen je za nakup Android aplikacij v Googlovi spletni trgovini Google Play. Storitev bodo v naslednjih tednih aktivirali za vse polnoletne uporabnike Gmaila v VB.

    Objavljeno: 30.1.2015 10:00
  • Amazonova elektronska pošta

    Amazon je danes predstavil lastno spletno elektronsko pošto, WorkMail. Gre za storitev v sklopu Amazon Web Services, s katero želijo konkurirati Gmailu in Microsoftovemu Exchangeu, merijo pa predvsem na poslovne uporabnike, saj storitev ne bo brezplačna. Storitev sicer združuje elektronsko pošto z koledarjem, pričakujemo, da bo v prihodnje dodana še kakšna funkcionalnost. Je integrirana v ostale Amazonove spletne storitve, predvsem v shrambo Zocalo (konkurenca Dropboxu, Google Drive in Microsoft OneDrive).

    Objavljeno: 30.1.2015 09:00
  • Microsoftov Outlook za telefone in tablice

    Pri Microsoftu so pred kratkim predstavili nove brezplačne aplikacije Office za iOS in Android, sedaj pa je na voljo tudi prenovljena aplikacija Outlook, prav tako za iOS in Android. Gre za odjemalec za elektronsko pošto, ki naj bi se predvsem dobro "spoznal" na Microsoftov strežnik Exchange. Za osnovo služi aplikacija Acompli, ki so jo Microsoftovci pred nedavnim kupili. 

    Objavljeno: 29.1.2015 14:00
  • Facebook med najbolj priljubljenimi

    Sodeč po poročilu analitskega podjetja App Annie so v svetu najbolj priljubljene mobilne aplikacije Facebook Messenger, Facebook, WhatsApp Messenger in Instagram (v tem vrstnem redu). Merili so število prenosov v trgovinah za iOS in Android. Po besedah Facebooka je več kot pol milijarde uporabnikov takih, ki do družabnega omrežja dostopajo izključno preko mobilne aplikacije. Priljubljenost Facebook Messengerja je predvsem v dejstvu, da so funkcionalnost trenutnega sporočanja letos preselili iz osrednje aplikacije Facebook v novi Messenger. Uporabniki nad tem sicer niso bili navdušeni, a so aplikacijo vseeno množično prenašali.

    Objavljeno: 29.1.2015 13:00
  • Apple še naprej uspešno

    Pri Applu so objavili finančne podatke za preteklo četrtletje, s katerim so ponovno podrli rekorde. Šlo je za najuspešnejše četrtletje za Apple v zgodovini podjetja, hkrati pa za najuspešnejše četrtletje katerega koli podjetja v zgodovini. Dosedanji rekorder, ExxonMobil, je v drugem četrtletju 2012 zaslužil slabih 16 milijard dolarjev, Apple pa je v zadnjih štirih mesecih zaslužil (da, govorimo o dobičku!) kar 18 milijard dolarjev. Prometa so sicer zabeležili 57,6 milijard dolarjev, marža je torej slabih 40 odstotkov, kar je glede na konkurenco izredno visoko.

    Objavljeno: 29.1.2015 08:00
  • Microsoftov brskalnik Spartan mogoče pride na Windows 7

    Pri Microsoftu pospešeno delajo na prihajajočem operacijskem sistemu Windows 10, ob njem pa tudi na novem spletnem brskalniku, trenutno imenovanem Spartan. S tem se želijo oddaljiti od brskalnika Internet Explorer, ki je za mnogo uporabnikov na slabem glasu. Začele pa so se pojavljati govorice, da bo brskalnik Spartan na voljo tudi za starejše sisteme, konkretno za Windows 7, ki trenutno predstavlja največji delež med uporabljanimi operacijskimi sistemi. Velja omeniti, da bo v Windows 10 še vedno na voljo tudi Internet Explorer, a predvsem zaradi združljivosti za nazaj, po privzetem pa se bo uporabljalo novi brskalnik.

    Objavljeno: 28.1.2015 15:00
  • Prihaja Samsung Galaxy J1

    Pri Samsungu so ravno v teh dneh predstavili novo serijo telefonov Galaxy A, sedaj pa so se na spletu že pojavile informacije o novi vstopni družini Galaxy J, prvi izmed katerih naj bi bil model J1. Ker gre za vstopni model je strojna oprema razmeroma zadržana. Telefon bo uporabljal dvo-jedrni procesor Cortex-A7, na voljo bo 512 MB pomnilnika. Za uporabniške podatke in aplikacije bo na voljo le 4 GB prostora, to bomo lahko sicer razširili s kartico MicroSD. Zaslon bo meril 4,3 palca, ločljivost bo 800 × 480 pik. Telefon bo med manjšimi in lažjimi, na njem bo tekel Android 4.4 (KitKat) – škoda, na novih telefonih bi pričakovali Android 5.

    Objavljeno: 28.1.2015 14:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji