Objavljeno: 2.2.2015 15:00

Nov Raspberry Pi 2 šestkrat hitrejši, podpira celo Windows 10

Britanski proizvajalec slavnega kartičnega računalnika Raspberry Pi je začel prodajati novo različico Raspberry Pi 2, ki za enako ceno (35 dolarjev) ponuja precej zmogljivejše komponente od predhodnika.

Novinec je od svojega predhodnika hitrejši za šestkrat, trdi proizvajalec. Pogled na komponente temu pritrjuje. Namesto procesorja ARM11 s taktom 700 MHz so vanj vgradili štirijedrni ARM Cortex-A7 s taktom 900 MHz, za kar je zaslužen novi Broadcomov SoC BCM2836. Poleg tega ima tudi dvakrat več pomnilnika: 1 GB. Drugih novosti ni, kar je dobra novica za združljivost (tako fizično kot programsko) in stabilnost. Enaka ostajata oblika ter celo položaj priključkov na tiskanini.

Raspberry Pi je že pred tem zmogel poganjati vrsto programov in operacijski sistem Linux, sedaj pa nanj prihaja celo Windows 10. Microsoft je namreč uradno potrdil, da bodo pripravili različico Windows 10, ki bo tekla na Raspberry Pi 2. Kdaj se bo to zgodilo, ne vemo, a ključen je podatek o ceni. Tako kot bo Windows 10 zastonj za uporabnike dosedanjih Windows, bo zastonj tudi za Raspberry Pi. Ker gre za arhitekturo ARM, bo to verjetno nekoliko okleščena inačica, ki ne bo podpirala vse stare navlake (x86), a vseeno je to dobra novica. 

Raspberry Pi ima sicer precej konkurence, saj v istem segmentu tekmujejo tudi Arduino, Intel Galileo, Gizmo 2, BeagleBone Black, Hummingboard in Imagination. A trenutno je Raspberry Pi še vedno najpopularnejši kartični računalnik. Prodali so ga že 4,5 milijona enot, trenutno pa jih mesečno prodajo okrog 200.000.

www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2-on-sale

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji