Objavljeno: 6.2.2015 01:00

Pritajene reklame v odobrenih Androidnih programih

Apple in Google se na vse kriplje trudita, da bi kupcem mobilnih telefonov v svojih spletnih prodajalnah ponudila le preverjene, zaupanja vredne programe. A je Google pri temu kot kaže manj uspešen ali dosleden.

Strokovnjaki družbe Avast, enega od ponudnikov programske opreme za računalniško varnost, so tako nedavno naleteli na nov tip mobilnih programov, dosegljivih v trgovini Google Play, ki izigravajo tako Google kot končne uporabnike. Programi kot so kartaška igra Durak, program IQtest in nekateri drugi razmeroma priljubljeni programi (vsak z nekaj milijoni prenosov k uporabnikom) namreč približno mesec dni po namestitvi delajo povsem normalno, po preteku začetnega obdobja pa pokažejo svoje »prave barve«.

Tedaj se ob vsakem odklepanju naprave oglasijo z obvestilom, da so težave s telefonom ali tablico. Nekateri trdijo, da je mobilnik okužen, drugi, da ni posodobljen in tako dalje. Seveda so vse te informacije lažne, programi pa prestrašenemu uporabniku (seveda) ponudijo pomoč pri reševanju. Ob kliku na povezavo pa se znajdemo v že znanem okolju nezaželenih oglasov, vabil v sumljive posle, mobilne trgovine z sumljivimi programi in podobno.

Zanimivo, da v nekaterih primerih celo posredujejo povezave na strani z resničnimi programi za zaščito mobilnikov pred nevarnostmi, kar pomeni, da so tudi avtorji nedosledni. Kakšnega samodejnega zdravila za tovrstne (odobrene) programe za zdaj še ni. Pri Avastu preprosto svetujejo, da uporabniki ne nasedajo tovrstnim sporočilom, še bolje pa, da se izogibajo spornim programom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji