Objavljeno: 10.2.2015 15:00

MyCoin: nova prevara v imenu bitcoina

Vrata je zaprla še ena internetna borza, kjer naj bi bilo mogoče trgovati z bitcoini. V petek je sumljivo prenehala obratovati hongkonška stran MyCoin, ki je s seboj odnesla tudi okrog 340 milijonov evrov, ki so jih imeli na trgovalnih računih investitorji.

MyCoin je sodila med bolj butične strani, saj je imela okrog 3000 strank, kar je malo, ki so imele na računih povprečno milijon hongkonških dolarjev oziroma dobrih 100.000 evrov, kar pa je veliko. Ne pozabimo, da je tržna kapitalizacija bitcoina trenutno okrog tri milijarde dolarjev, kar pomeni, da je poniknilo skoraj 10 odstotkov vseh bitcoinov v obtoku!

Informacije so za zdaj sile skope. Čedalje močnejše so govorice, da MyCoin v resnici ni nikoli trgoval, temveč je bila vse skupaj le krinka za Ponzijevo shemo. Oškodovanci bodo jutri vložili ovadbo na policijo zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Čim bolj brskamo po ozadju MyCoina, tem bolj sumljivo postaja vse skupaj. Podatkov o upravljavcih MyCoina namreč javno ni mogoče dobiti. Oškodovanci, tedaj še investitorji, pa so nasedli obljubam o velikih dobičkih, če bodo kupili terminske pogodbe na vrednost bitcoina. Obljubljali so več kot 50-odstotne donose v manj kot letu dni.

Spletna stran MyCoin je trenutno spet dostopna, a se ni mogoče registrirati, cena bitcoina pa je upadla na manj kot dolar (tržna cena trenutno znaša 210-220 dolarjev). Telefoni zvonijo v prazno, ime direktorja pa se je zamenjalo le nekaj dni pred mrkom.

Vse kaže, da je bila MyCoin klasična finančna prevara, ki ni z bitcoinom razen zlorabe imena sorazmerno novega finančnega instrumenta imela nič skupnega. Žrtve pa sta spet pokopala lastna pohlep in naivnost.

http://www.coindesk.com/hong-kong-exchange-mycoin-disappears-387m-reports-claim/

http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1707565/investors-fear-hk3b-losses-closure-bitcoin-trading-company

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji