Objavljeno: 4.2.2015 01:00

Brezžični usmerjevalnik, malo drugače

Kdor misli, da mu današnji brezžični usmerjevalnik povsem zadostuje, se morda moti. Vsaj tako mislijo pri mladem startupu Eero iz San Francisca, kjer so razvili koncept nekoliko drugačnega zagotavljanja pokritosti z brezžičnim signalom v domačem okolju.

Večina skuša danes domače stanovanje ali hišo »pokriti« z eno samo brezžično napravo, kar pa je že pri razmeroma majhnih površinah težko dosegljivo, pač glede na to, kje je postavljen usmerjevalnik, kakšna je postavitev objekta, uporabljeni materiali v stenah in seveda gostota sosedskih usmerjevalnikov, ki vsi skupaj motijo in šibijo brezžični signal. Alternativa je postavitev razmeroma dragih in težko nastavljivih dodatnih baznih postaj ali podaljškov Wi-Fi.

Eero se je tega problema lotil drugače. Njihov usmerjevalnik ni ena sama naprava, temveč več naprav, ki jih postavimo na ključna mesta v prostor in s tem zagotovimo popolno pokritost s signalom. Za določitev najboljšega mesta postavitve si pomagamo kar s preprosto aplikacijo na mobilnem telefonu, ki nam izmeri moč signalov in predlaga mesto postavitve posameznega člena, ki deluje kot usmerjevalnik, podaljšek in ponavljalec signalov (repeater), pač glede na potrebo. Osnovni gradnik je (ožičeno) priključen na domačo internetno povezavo, ostali pa se samodejno povežejo z njim.

Za odjemalske naprave je celota vidna kot eno brezžično omrežje, programska oprema v usmerjevalnikih pa samodejno določa, na kateri člen bo najbolje priključiti posameznega odjemalca. Naprave Eero znajo celo prisluhniti sosedovim usmerjevalnikom in samodejno prilagajati najboljše frekvenčno področje s ciljem čim večje prepustnosti in zanesljivosti delovanja.

Usmerjevalnik ima vgrajen procesor z dvema jedroma, 512 MB RAM, 1 GB Flash RAM, deluje pa v frekvenčnih območjih 2,4 in 5 GHz. Za enostavnejšo začetno konfiguracijo in upravljanje so za povezavo prek mobilnih telefonov dodali še vmesnik bluetooth.

Izdelki bodo na voljo poleti, podjetje Eero pa je že določilo cene. V promocijskem obdobju bo en gradnik stal 125 dolarjev, komplet treh pa 299 dolarjev. Po poletju naj bi ceno dvignili na 199 dolarjev za gradnik ali 499 dolarjev za komplet treh. Glede na ceno usmerjevalnikov na trgu je ta visoka, tako da bodo morali kupce prepričati z drugimi argumenti. Za zdaj prepričali vlagatelje, saj so brez težav zbrali 5 milijonov dolarjev za zagon proizvodnje.

3t9vL34OV50

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji