• Inovativna storitev Apple Find My najde tudi izključene naprave brez omrežne povezave

    Med številnimi novostmi, ki jih je Apple predstavil na konferenci WWDC, je tudi inovacija vgrajena v operacijski sistem iOS 13, ki utegne biti še kako koristna, če smo izgubili Applovo napravo ali pa je bila ukradena.

    Objavljeno: 8.6.2019 08:00
  • Google Stadia prihaja novembra

    Google je v okviru sejma E3, ki je posvečen ljubiteljem računalniških iger, predstavil podrobnosti o svojem prihajajočem oblačnem servisu za pretočno igranje iger Stadia, ki so ga prvič najavili v marcu.

    Objavljeno: 7.6.2019 09:00
  • Predstavljeni prihajajoči prenosniki ThinkPad in ThinkBook

    Lenovo je na domači novinarski konferenci predstavil nekaj prihajajočih prenosnikov, zraven pa so se dotaknili tudi poslovnih rezultatov.

    Objavljeno: 6.6.2019 14:00
  • Tudi britanski Sophos prekinil sodelovanje s Huaweiem

    Britansko podjetje Sophos, eden največjih ponudnikov varnostne tehnologije, je v sporočilu svojim partnerjem včeraj sporočilo odločitev, da prekinjajo vsakršno sodelovanje s Huaweiem. S tem se pridružujejo ameriškim sankcijam proti temu podjetju, ki se jih začenjajo držati tudi neameriška podjetja.

    Objavljeno: 6.6.2019 10:45
  • Vas zanima veriženje blokov? Počakajte raje do leta 2021

    Veriženje blokov (blockchain) je ena najbolj vročih tehnologij ta hip, čeprav mnogi opozarjajo, da so pričakovanja prevelika in gre za tu za tipičen proces trenutnega navdušenja, ki mu bo skoraj zagotovo sledilo obdobje streznitve.

    Objavljeno: 6.6.2019 10:00
  • Naslednja generacija enot SSD z vmesnikom PCIe 4.0

    Novi procesorji, kot je AMD Ryzen z arhitekturo Zen 2, prinašajo med drugim podporo za hitrejše sistemsko razširitveno vodilo PCIe 4.0. Ta pa odpira pot k precej zmogljivejšim pomnilniškim enotam SSD, kot smo bili doslej vajeni.

    Objavljeno: 6.6.2019 09:00
  • Navigacija Google Maps po novem kaže tudi hitrost vožnje

    Google se je v svojo navigacijo očitno odločil prenesti vse ključne prednosti, zaradi katerih je pred leti kupil izraelskega ponudnika navigacije Waze.

    Objavljeno: 6.6.2019
  • Ali Microsoft pripravlja Surface z dvojnim zaslonom?

    Sodeč po curljanju informacij blizu podjetja Microsoft, ta razvija nov strojni izdelek iz družine računalnikov Surface, ki bo imel dva zaslona. Izdelek naj bi pred dnevi že pokazali širšemu krogu zaposlenih v družbi, kar bi lahko pomenilo, da je prototip že blizu končne faze razvoja in bi lahko bil predstavljen še v letošnjem letu.

    Objavljeno: 5.6.2019 10:00
  • Rusija zaostruje nadzor nad internetom

    Ruske oblasti so začele izvajati nov krog ukrepov, s katerimi hočejo imeti večji nadzor nad spletnimi storitvami in dostopom do interneta v celoti. Nova žrtev ukrepov je ameriški portal za zmenke Tinder, od katerega želijo dobiti sporočila in slike ruskih uporabnikov servisa. Tinder se seveda ne strinja in nastal je spor, zaradi katerega utegne Rusija blokirati uporabo te tudi v Rusiji priljubljene storitve.

    Objavljeno: 5.6.2019 01:00
  • Applove novosti na WWDC

    Apple je na konferenci WWDC poleg operacijskih sistemov iOS 13 in iPadOS predstavil tudi nove različice operacijskih sistemov za pametne ure Apple Watch, večpredstavni predvajalnike Apple TV in osebne računalnike Mac. Obenem so predstavili novi osebni računalnik Mac Pro in ob njem prvi zaslon ločljivosti 6K.

    Objavljeno: 4.6.2019 10:00
  • Apple iOS 13 in iPad OS

    Apple je na konferenci WWDC predstavil glavne novosti za leto 2019, predvsem na področju operacijskih sistemov in programske opreme, nekaj novosti pa je vendarle tudi pri strojni opremi.

    Objavljeno: 4.6.2019 09:00
  • Fotoaparat pod zaslonom telefona

    Proizvajalci telefonov se še naprej trudijo najti rešitev, da bi periferijo skrili iz površine namenjene zaslonu. Če so nekateri proizvajalci začeli uspešno vgrajevati ultrazvočna tipala za preverjanje prstnih odtisov pod sam zaslon, pa je odprtina za fotografsko tipalo še vedno težava, ki nima idealne rešitve. Zareze v zaslonih za tipala in podaljški, ki izskočijo iz zaslona, se zdijo bolj začasna premostitev kot dolgotrajna rešitev.

    Objavljeno: 3.6.2019 09:00
  • Izpad spletnih storitev Google

    Spletne storitve družbe Google so v noči med 2. in 3. junijem doživele večji izpad delovanja, ki so ga začutili zlasti uporabnik v ZDA, o motnjah v delovanju pa poročajo tudi nekateri uporabniki v Evropi. Težave so prizadele zlasti spletne storitve YouTube. Gmail, Nest in Snapchat, vendar podatki na Googlovi spletni strani za prikaz statusa delovanja servisov kažejo na to, da je bila prizadeta večina spletnih storitev družbe Google.

    Objavljeno: 3.6.2019 08:00
  • Google in Amazon pred monopolno preiskavo?

    Po pisanju ameriškega časopisa Washington Post se ameriška vlada pripravlja na nove preiskave domnevno monopolnega ravnanja internetnih podjetij Google in Amazon. Namig prihaja iz dogovora med ameriškim pravosodnim ministrstvom (DOJ) in zvezno trgovinsko agencijo (FTC), kjer sta si vladni organizaciji razdelili naloge za nadzor obeh podjetij. V preteklosti so tovrstni dogovori že obstajali in so običajno predstavljali pripravo na formalne preiskave.

    Objavljeno: 3.6.2019 08:00
  • Kdaj bodo kvantni računalniki zlomili današnje šifriranje?

    Kvantni računalniki bodo lahko nekatere izračune opravljali bistveno hitreje od klasičnih, med katere sodi tudi faktorizacija (iskanje deliteljev) velikih števil. Da je kvantni računalnik sposobnejši od klasičnega, mora za problem obstajati kvantni algoritem, kar je za faktorizacijo Shorov algoritem. To pa predstavlja težavo za današnje standardno šifriranje, ki temelji na težavnosti faktorizacije.

    Objavljeno: 3.6.2019 05:00
  • Google Chrome bo v kratkem onemogočil delovanje »ad blockerjev«

    Google je že januarja napovedal, da bo spremenil Chromov programski vmesnik API za dodatke (extension) in to tako, da bodo dodatki vhodni promet lahko le spremljali, ne pa tudi spreminjali. Uradno naj bi to uporabnikom zagotovilo večjo varnost. Takrat so odgovorni sporočili, da gre le za predlog, ki ga bodo dali v debato širši skupnosti.

    Objavljeno: 2.6.2019
  • Kitajska se pripravlja na protiudarec

    Kitajska kot kaže ne bo mirno prenašala ZDA, ki je zaradi »varnostnih razlogov« na spisek podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne smejo trgovati, dodalo telekomunikacijskega velikana Huawei.

    Objavljeno: 2.6.2019
  • Programska oprema za iskanje sumljivih strank, ki bi kradle

    Japonsko zagonsko podjetje Vaak je razvilo programsko opremo, ki s strojnim učenjem na podlagi opazovanja vedenja strank predvideva, kdo bo v trgovinah poizkušal kaj izmakniti. Program VaakEye je v treningu pregledal več kot 100.000 nadzornih posnetkov, iz katerih se je naučil, kako se vedejo, kakšne obrazne grimase imajo in kako postopajo ljudje, ki v trgovinah kradejo.

    Objavljeno: 31.5.2019 18:00
  • Microsoft je obupal nad aplikacijami Windows, ki lahko tečejo povsod

    Microsoft je že z Windows 8 predstavil idejo aplikacij Windows, ki bi jih razvijalci napisali le enkrat, nato pa bi brez sprememb tekle tako na osebnih računalnikih kot tudi na telefonih, tablicah in celo na igralnem Xboxu in očalih Hololens. Ideja se je imenovala Universal Windows Platform (UWP). Žal se ni nikoli zares prijela, Microsoftovi telefoni so umrli, sedaj pa je de facto umrl tudi UWP.

    Objavljeno: 31.5.2019 11:30
  • Google Maps po novem z lokacijami radarjev in možnostjo prijave nesreče/radarja/zastoja

    Google v svojo priljubljeno, četudi še vedno dokaj omejeno, aplikacijo Zemljevidi dodaja prikaz cestnih radarjev in možnost prijave nesreče/radarja/zastoja. Kar so si izposodili iz izraelske aplikacije Waze, ki so jo kupili pred časom.

    Objavljeno: 31.5.2019 11:00
  • Huaweiev operacijski sistem naj bi se imenoval Ark OS

    Ko je Google zaradi ameriškega predsedniškega ukaza odpovedal sodelovanje Huaweiu, drugemu največjemu proizvajalcu telefonov na svetu (trenutno na to velja 90-dnevni moratorij), se je ta odzval z »novico«, da bo pač naredil svoj operacijski sistem.

    Objavljeno: 31.5.2019 11:00
  • Tehnološka podjetja se ne bi uklonila tajnim službam, pravijo

    47 podjetij, med katerimi so tudi Google, Apple in WhatsUp, je podpisalo javni poziv britanski tajni službi GCHQ (Government Communications Headquarters), v katerem jih pozivajo naj opustijo ideje za t.i. »senčni protokol« (ghost protocol), s katerim bi lahko prisluškovali šifriranim pogovorom.

    Objavljeno: 30.5.2019 14:00
  • Bodo (igralni) prenosniki nekoč taki?

    Intel poznamo kot procesorskega giganta, toda množica ljudi v podjetju se v resnici od nekaj ukvarja tudi z razvojem novih idej, kako naj bi izgledali računalniki in prenosniki prihodnosti. Projekt Honeycomb Glacier izgleda res futuristično.

    Objavljeno: 30.5.2019 13:00
  • Zaradi popravkov za ranljivosti so AMD-jevi procesorji prehiteli Intelove

    Poldrugo leto je minilo od odkritja ranljivost Spectre v Intelovih procesorjih, ki je do danes postala nujni nebodigatreba. Gre za celo skupino sorodnih ranljivosti, katerih srž je v špekulativnem izvajanju ukazov. To pomeni, da procesor začne izvajati nekatere ukaze že vnaprej, ko ima proste dele cevovoda, četudi še sploh ni jasno, ali se bodo ukazi izvedli glede na predhodno kodo. V praksi to prinaša pohitritve, saj se v najslabšem primeru nepotrebni cikli zavržejo. Toda ker to vpliva na stanje predpomnilnikov, registrov ipd. je moč na ta način pridobiti podatke, do katerih program ne bi smel imeti dostopa.

    Objavljeno: 30.5.2019 05:00
  • Flipboardu so hekerji ukradli prijavne podatke uporabnikov

    Flipboard, novičarski agregator oz. aplikacija, je danes začel obveščati svoje uporabnike, da so bili tarča hekerskega napada, s katerim so si nepridipravi pridobili nepooblaščen dostop v podjetje. »Vpogled« je trajal kar devet mesecev.

    Objavljeno: 29.5.2019 13:00
  • Applovi iPhoni ne bodo več »Made in China«

    Pegatron, tajvansko podjetje, ki izdeluje Applove naprave, proizvodnjo le teh počasi seli iz Kitajske. Investicija v višini milijarde ameriških dolarjev bo proizvodnjo preselila v Indonezijo, v tovarno na otoku Batam.

    Objavljeno: 29.5.2019 12:00
  • Novi tudi AMD procesorji Ryzen

    Na Computexu je veliko zanimanja požela tudi AMDjeva predstavitev nove generacije procesorjev Ryzen. Ryzen 3000 je že tretja generacija, ki temelji na arhitekturi Zen.

    Objavljeno: 28.5.2019 13:30
  • AMD na Computexu predstavil grafične kartice nove generacije

    V otvoritvenem predavanju so bile predstavljene nove grafične kartice Navi z novo arhitekturo RDNA (Radeon DNA), ki bo v prihodnje osnova vseh AMDjevih grafičnih rešitev. Enako, kot je bila to doslej arhitektura GCN.

    Objavljeno: 28.5.2019 13:00
  • Google Street View ponovno pri nas

    Danes se začenja posodabljanje Googlovih »cestnih posnetkov« v Sloveniji – po cestah se bo vozil ustrezno opremljen avtomobil, po pešpoteh pa pohodnik z ustreznim nahrbtnikom.

    Objavljeno: 28.5.2019 10:45
  • Microsoft in Brilliant organizirata internetni tečaj kvantnega programiranja

    O kvantnih računalnikih pogosto pišemo, predvsem v pričakovanjih in z napovedmi, kako bodo zaradi neprimerljivo hitrejših izračunov omogočili reševanje danes nerešljivih problemov, kar bo spremenilo svet (ali vsaj pokvarilo nekaj vrst šifriranja). To je res, a kvantni računalnik ni samo hitrejši navadni računalnik, ampak povsem nova tehnologija. To pa terja tudi drugačen pristop. Nekaterih problemov s kvantnim računalnikom ni možno rešiti hitreje, saj zanje ne obstajajo kvantni algoritmi.

    Objavljeno: 28.5.2019 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji