Objavljeno: 30.5.2019 05:00

Zaradi popravkov za ranljivosti so AMD-jevi procesorji prehiteli Intelove

Poldrugo leto je minilo od odkritja ranljivost Spectre v Intelovih procesorjih, ki je do danes postala nujni nebodigatreba. Gre za celo skupino sorodnih ranljivosti, katerih srž je v špekulativnem izvajanju ukazov. To pomeni, da procesor začne izvajati nekatere ukaze že vnaprej, ko ima proste dele cevovoda, četudi še sploh ni jasno, ali se bodo ukazi izvedli glede na predhodno kodo. V praksi to prinaša pohitritve, saj se v najslabšem primeru nepotrebni cikli zavržejo. Toda ker to vpliva na stanje predpomnilnikov, registrov ipd. je moč na ta način pridobiti podatke, do katerih program ne bi smel imeti dostopa.

Ob vsaki odkriti ranljivosti je Intel izklopil del špekulativnega izvajanja ukazov oziroma popravil dele, ki so bili varnostno sporni. Na ta račun pa je trpela hitrost. V sintetičnih testih so bile upočasnitve tudi 40 odstotkov, v resničnem življenju pa seveda ni tako hudo. A razlike so.

Na Tom's Hardware so na primer primerjali Intelov procesor Intel Core i7-9700K in AMD-jev Ryzen 7 2700X, ostale komponente v računalniku pa so bile enake. Merili so hitrost SSD-ja, ki je tudi odvisna od procesorja, rezultati pa so bili zgovorni. Čim več popravkov za Intelov procesor naložimo, tem počasnejši postane. Na začetku (brez popravkov) je hitrejši od AMD-ja, s popravki pa izgubi do 10 odstotkov in postane počasnejši. AMD je imel bistveno manj ranljivosti Spectre, zato so njegove upočasnitve precej manjše.

Tom's Hardware

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji