Objavljeno: 6.6.2019 09:00

Naslednja generacija enot SSD z vmesnikom PCIe 4.0

Novi procesorji, kot je AMD Ryzen z arhitekturo Zen 2, prinašajo med drugim podporo za hitrejše sistemsko razširitveno vodilo PCIe 4.0. Ta pa odpira pot k precej zmogljivejšim pomnilniškim enotam SSD, kot smo bili doslej vajeni.

Podjetje Gigabyte je predstavilo pomnilniško enoto AORUS NVMe Gen4 SSD, ki je ena prvih s podporo za vodilo PCIe 4.0. Prvi testi kažejo, da novo vodilo bistveno izboljšuje tako hitrost branja kot pisanja podatkov. Omenjena enota SSD zmore podatke brati s hitrostjo 5.000 MB/s in zapisovati s hitrostjo 4.400 MB/s, kar je 56% oziroma kar 100% bolje kot dosedanjih najhitrejših enotah NVMe, kot je denimo Samsung 970 EVO.

Pa to še ni največ, kar je moč iztržiti iz enot SSD s četrto generacijo PCIe. Če združimo več enot v polje RAID, se zmogljivost še precej poveča. Gigabyte je prikazal konfiguracijo, pri kateri so dosegli hitrost branja kar 15.000 MB/s.

Če ste mislili, da se v sodobnih računalnikih zaradi hitrosti pregrevajo le glavni procesorji in grafične kartice, ta bojazen zdaj obstaja tudi za pomnilniške enote SSD. AURUS NVMe Gen4 SSD ima zato vgrajeno posebno ohišje iz bakrenim hladilnikom, ki bojda znižuje temperaturo pomnilniških vezij za dobrih 14 stopinj.

Nove enote bodo sicer na voljo v velikostih 1 TB in 2 TB, čeprav je Gigabyte prikazal tudi prototip enote, ki ponuja kar 8 TB prostora. Cene so za zdaj še neznanka, najbrž pa ne bodo prav nizke. Trenutno bodo ves svoj potencial prikazale le v določenih konfiguracijah, na primer z Gigabytovo matično ploščo X570 in najnovejšim procesorjem AMD Ryzen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji