Objavljeno: 30.5.2019 14:00

Tehnološka podjetja se ne bi uklonila tajnim službam, pravijo

47 podjetij, med katerimi so tudi Google, Apple in WhatsUp, je podpisalo javni poziv britanski tajni službi GCHQ (Government Communications Headquarters), v katerem jih pozivajo naj opustijo ideje za t.i. »senčni protokol« (ghost protocol), s katerim bi lahko prisluškovali šifriranim pogovorom.

Dva varnostna strokovnjaka iz agencije GCHW sta namreč leta 2018 zapisala, da dejstvo, da je pri resnih komunikacijskih odjemalcih pogovor med uporabnikoma šifriran, v resnici ni težava. Ponudniki aplikacij bi namreč lahko, v sodelovanju z varnostnimi organi države, komunikacijo na zahtevo spremenili v skupinski pogovor, kje bi tretja stranka bil varnostni organ države.

Podpisniki menijo, da bi bilo tako goljufanje uporabnika, ki bi mu aplikacija sporočala, da je pogovor zaseben in šifriran, v resnici pa ne bi bil, nedopustno.

Agencija GCHW je na poziv že odgovorila, da je bil predlog od vsega začetka mišljen le kot odskočna točka za razmislek o tem, kako bi oblasti lahko zakonsko (odobreno s strani sodišča) prisluškovale resnim prestopnikom, denimo teroristom. Predlagali so le nekakšne programske »krokodilčke«, s katerimi se da (je dalo) od nekdaj prisluškovati običajnim telefonskim pogovorom, ki tečejo po bakreni parici.

 

CNBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji