Objavljeno: 6.6.2019 10:00

Vas zanima veriženje blokov? Počakajte raje do leta 2021

Veriženje blokov (blockchain) je ena najbolj vročih tehnologij ta hip, čeprav mnogi opozarjajo, da so pričakovanja prevelika in gre za tu za tipičen proces trenutnega navdušenja, ki mu bo skoraj zagotovo sledilo obdobje streznitve.

K tistim, ki pozivajo na bolj previden pristop, lahko zdaj prištejemo tudi družbo Gartner, ki na podlagi raziskav opozarja na prehitro spreminjanje temeljev, na katerih so zasnovane današnje verige blokov. Odmevna je predvsem trditev, da bodo podjetja morala 90% današnjih implementacij tehnologije veriženja blokov zamenjati ali nadgraditi do leta 2021, da bodo z rešitvami ostali konkurenčni.

Iz poročila družbe Gartner sicer ni mogoče razbrati, zakaj omenjajo prav leto 2021 in kaj naj bi se tedaj točno zgodilo, verjetno pa s tem posredno namigujejo, da so temeljene tehnologije, predvsem pa scenariji rabe še precej v povojih, da bi bili dolgoročno varna investicija.

Raziskava navaja, da se podjetja močno naprezajo, da bi ugotovila resnično dodano vrednost uporabe veriženja blokov v primerjavi z bolj konvencionalnimi tehnologijami in metodami za zagotavljanje varnosti ter nespremenljivosti podatkov. Res pa je, da veliko podjetij to dela pretežno iz svojega zornega kota, ne pa iz stališča skupnosti, ki je pogosto neznana, celo anonimna.

Toda to ne pomeni, da je veriženje blokov nekaj, kar bo zamrlo. Ravno nasprotno. Gartner še vedno verjame, da bo tehnologija veriženja blokov dolgoročno prispevala k novi dodani vrednosti. Leta 2030 naj bi s tem bilo povezanih že okoli 3,1 bilijona dolarjev poslovnega prometa, kar je z današnjega zornega kota astronomsko visoka vrednost, skoraj tolikšna kot letni proračun ZDA.

Gartner zato na področju veriženja blokov za naslednja leta napoveduje izredno hitro evolucijo tehnologij in poslovni priložnosti, hitro zastaranje obstoječih rešitev in potrebe po hitrem, sprotnem prilagajanju, spreminjajoče stanje konkurence, pa tudi številne spodletele poizkuse, ki bodo razburjali javnost. Toda kdor se bo dobro znašel v teh razmerah in delal pravočasne poteze, lahko pričakuje izjemna vračila investicij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji