Objavljeno: 7.6.2019 09:00

Google Stadia prihaja novembra

Google je v okviru sejma E3, ki je posvečen ljubiteljem računalniških iger, predstavil podrobnosti o svojem prihajajočem oblačnem servisu za pretočno igranje iger Stadia, ki so ga prvič najavili v marcu.

Stadia bo uradno na voljo novembra, začetni paket pa bo stal 130 dolarjev. Za ta denar bo uporabnik dobil pretočni predvajalnik Chromecast Ultra, igričarski krmilnik Night Blue in trimesečno naročnino na storitev Stadia Pro za dve osebi. Tako je, v začetni ponudbi, ki jo pripravlja Google, bo kupec lahko brez doplačila povabil tudi igralskega prijatelja. Po preteku treh mesecev bo naročnina stala 10 dolarjev na mesec.

Storitev bo že na začetku na voljo v 14 državah, v naši soseski v Avstriji, Italiji in Nemčiji. Slovenija še ni na spisku, so pa pri Googlu napovedali, da bodo storitev postopoma odpirali na druge trge.

Kot je znano, oblačne igričarske storitve omogočajo, da igramo najnovejše igre na različnih napravah, tudi manj zmogljivih, saj se procesiranje izvaja na računalnikih v oblaku, uporabnik pa vidi le sliko ki se pretočno prenaša prek spletne povezave, na moč podobno načinu, kakor danes lahko predvajamo video posnetke v storitvah, kot je YouTube. Tovrstne storitve naj bi s časom izpodrinile klasične igralne konzole, kot sta Xbox in Playstation, vendar se morajo še dokazati.

Pri Googlu pravijo, da bodo strežnike Stadia poganjali prirejeni procesorji in AMDjeve grafične kartice, storitev pa cilja na igranje vse do ločljivosti 4K pri 60 slikah na sekundo tudi pri uporabi tehnologije HDR, ob tem pa bo na voljo prostorski zvok v formatu 5.1. Seveda pa bo to močno odvisno od hitrosti in kakovosti uporabnikove povezave v splet.

Na začetku bodo v pretočni storitvi na voljo igre Dragon Ball Xenoverse 2, Doom Eternal, Doom (2016), Rage 2, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: Youngblood, Destiny 2, Get Packed, Grid, Metro Exodus, Thumper, Farming Simulator 19, Baldur's Gate 3, Power Rangers: Battle for the Grid, Football Manager, Samurai Shodown, Final Fantasy XV, Tomb Raider Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider, NBA 2K, Borderlands 3, Gylt, Mortal Kombat 11, Darksiders Genesis, Assassin's Creed Odyssey, Just Dance, Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint, Tom Clancy's The Division 2, Trials Rising, in The Crew 2.

Google naj bi kmalu dodajal nove naslove, saj je v pogovorih z večjimi založniki. Ni pa povsem jasno, če bodo vse nove igre na voljo v naročniških paketih. Velika verjetnost je, da bodo vsaj na začetku nekatere na voljo posebej, naročnine pa bodo uporabniki sklepali prek posebne spletne trgovine.

Storitvi Stadia Pro bo nekoliko kasneje v letu 2020 sledila tudi cenovno ugodnejša storitev Stadia Base, ki bo omogočila, da uporabniki igre dejansko tudi kupijo in obdržijo po preteku naročnine. Toda v tem primeru bo najvišja ločljivost omejena na 1080p s 60 sličicami na sekundo in dvokanalni stereo zvok.

AffodEEF4ho

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji