Objavljeno: 8.6.2019 08:00

Inovativna storitev Apple Find My najde tudi izključene naprave brez omrežne povezave

Med številnimi novostmi, ki jih je Apple predstavil na konferenci WWDC, je tudi inovacija vgrajena v operacijski sistem iOS 13, ki utegne biti še kako koristna, če smo izgubili Applovo napravo ali pa je bila ukradena.

Apple si je domislil zanimivo rešitev, kako lahko izsledimo mobilno napravo, tudi če ta ni priključena na internet, oziroma je v mirovanju. Dosedanja rešitev Find My Phone je namreč delovala le v primeru, ko je izgubljeni ali ukraden telefon bil priključen na omrežje in s tem uspel oddati podatke o svoji lokaciji.

Naprave, ki bodo nadgrajene z iOS 13, bodo dobile novo storitev, ki se preprosto imenuje Find My in združuje nekatere značilnosti dosedanjih storitev Find My Phone in Find My Friends. Toda z vgrajeno novostjo nudi še precej več, hkrati pa bistveno bolje ščiti uporabnikovo zasebnost.

Mobilne naprave družbe Apple bodo odslej znale nenehno oddajati svojo lokacijo prek povezave bluetooth, signal pa bodo znale zaznati in posredovati vse druge združljive naprave v okolici in to na povsem anonimen način. Če smo telefon torej izgubili ali pa je bil ukraden tam, kjer imajo uporabniki v dometu signala Applove naprave, je velika možnost, da ga bomo uspeli izslediti tudi v primeru, da mu zmanjkuje energije, je v mirovanju ali pa ga je tat izklopil iz omrežja.

Na prvi pogled se zdi, kot da je Apple ubral pot, ki potencialno še bolj zlorablja osebne podatke (o lokaciji uporabnika) kot doslej, toda v resnici so nepooblaščena sledenja onemogočili z inovativnim načinom šifriranja podatkov.

Za začetek bo treba za uporabo te funkcije v storitvi Find My imeti uparjeni vsaj dve Applovi napravi, ki se bosta znali pogovarjati po šifrirani povezavi z zasebnimi ključi, ki se nenehno spreminjajo. Poleg tega se periodično spreminja tudi javni ključ, kjer novi ključ ni v ničemer povezan s prejšnjim. Na ta način identitete in lokacije naprave ne more razpoznati niti Apple, seveda pa tudi ne naprave, ki v verigi obveščanja posredujejo podatke o iskani napravi. Signal pa zna dekodirati uparjena naprava.

Tovrstna funkcionalnost bo sprva na voljo v iOS 13, kmalu nato pa tudi v iPadOS in tudi macOS, kar pomeni, da bodo v verigo medsebojnega obveščanja lahko vključene praktično vse Applove mobilne naprave. Rešitev z oddajanjem podatkov o lokaciji prek povezave, bluetooth menda zgolj neznatno vpliva na porabo energije same naprave, tako da pri normalnem delovanju ne bo moteča .

Po nekaterih podatkih, naj bi bila nova funkcionalnost sledenja napravam le prva izmed novih na področju varnosti in zaščite zasebnosti, ki jih načrtuje Apple. Iz kode iOS 13 se da menda razbrati referenca na nekaj, čemur pravijo pametna oznaka (Tile, Tag), nov dodatek, morda v obliki obeska, kot je denimo slovenski Chipolo, s katerim bi lahko na podroben način iskali tudi druge naprave opremljene s tovrstnimi oznakami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji