Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2016

Pametni obesek

Že kar nekaj časa (let) je, kar mi je kolega namignil, da ima poslovno zamisel – uporabniki naj bi lahko s pametnim telefonom natančno ugotovili, kam so založili ključe. Zagotovil sem mu, da z današnjimi tehnologijami, ki jih premorejo telefoni, to ni mogoče. Nekdo drug se s to razlago očitno ni zadovoljil in nastal je – Chipolo.

Chipolo je »pametni« obesek za ključe, o katerem smo v Monitorju že pisali. Tokrat smo preizkusili nadgrajeno različico. Tudi tega so slovenski avtorji financirali prek zelo uspešne kampanje na Kickstarterju, kot je vidno že z njihove spletne strani, pa je izdelek v celoti zasnovan za svetovni trg. O Sloveniji in slovenščini ni prav veliko zaslediti (pa ne, da je s tem kaj narobe).

Chipolo je okrogla plastična ploščica različnih barv, ki rabi kot obesek za ključe in je hkrati nekakšen detektor, kje so ključi. Prek varčne različice Bluetootha se povezuje s pametnim telefonom, tam pa jo nadzorujemo prek lično narejene aplikacije (iOS, Android). Ob prvi povezavi iz spleta naloži še zadnjo različico programske opreme (med nadgradnjo kljub temu normalno deluje), nato pa nam aplikacija kaže, kakšno temperaturo je v prostoru zabeležil obesek in predvsem – kako daleč je od telefona.

Spletni portal omogoča tudi iskanje telefona, na katerega je nameščena aplikacija Chipolo.

Spletni portal omogoča tudi iskanje telefona, na katerega je nameščena aplikacija Chipolo.

Izkaže se, da sem imel pred leti prav, ko sem v uvodu omenjenemu kolegu zatrdil, da natančno lociranje ni mogoče – tudi Chipolo v resnici le približno kaže oddaljenost do obeska »in ključev«. Oddaljenost grafično prikazuje le v nekaj stopnjah, pač glede na to, kako močno Bluetooth povezavo telefon še zmore vzdrževati. A s pritiskom na aplikacijo lahko v obesku sprožimo piskanje, tako da lahko ključe zlahka najdemo, če smo dovolj blizu. Avtorji navajajo, da je to možno do razdalje okoli 60 metrov, pri čemer je to seveda mišljeno v idealnih razmerah. Nam je Bluetooth padel že po desetih metrih in eni betonski steni.

Ko so ključi (oz. obesek) zunaj dosega Bluetootha, nam aplikacija na zemljevidu kaže, kje so bili nazadnje »videni«.

Ko so ključi (oz. obesek) zunaj dosega Bluetootha, nam aplikacija na zemljevidu kaže, kje so bili nazadnje »videni«.

Kadar napravi nista neposredno povezani, si lahko pomagamo drugače – aplikacija nam zna pokazati Googlov zemljevid z vrisano lokacijo, kje je bil ključek nazadnje še povezan s telefonom. Še več – do istega podatka lahko pridemo tudi prek spletnih dveri, ki lahko hkrati rabijo tudi kot iskalnik telefona. Z izbiro lahko namreč telefonu pošljemo sporočilo, ki se prikaže med obvestili (npr. »Kdor je našel ta telefon, naj se prosim javi na XXXX.«), ali pa sprožimo zvonjenje. Podobno, kot zmore Android, le nekoliko nadgrajeno.

Podobno lahko telefon »najdemo« tudi neposredno z obeskom – če ga močno stresemo, bo prek Bluetootha sprožil zvonjenje. Žal zaznavanje tresenja ni najbolj natančno, tako da se nam je zgodilo, da je telefon začel piskati le zato, ker smo ključe nekoliko prehitro pobrali z mize, pa tudi to, da smo obesek besno tresli in stresali, pa od zvonjenja ni bilo nič. A načeloma – deluje.

Omenimo še res zanimiv način »skupinskega« iskanja obeska, če smo ga izgubili. Vklopimo namreč lahko iskanje, pri katerem sodelujejo vsi lastniki Chipolov – kadarkoli se bo mimo našega izgubljenega obeska sprehodil nekdo, ki ima v telefonu nameščeno aplikacijo Chipolo, ga bo ta zaznala in najdeno lokacijo prek strežnika sporočila našemu telefonu. Sliši se odlično, v praksi pa je seveda težava, da lastnikov Chipolov pač (še?) ni ravno veliko … 

Chipolo

»Pametni« obesek za ključe slovenskega porekla.

Kje: www.chipolo.net

Cena: 25 dolarjev.

Za    Enostavna raba.

Proti    Občasno nenatančna zaznava tresenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji