Objavljeno: 5.6.2019 01:00

Rusija zaostruje nadzor nad internetom

Ruske oblasti so začele izvajati nov krog ukrepov, s katerimi hočejo imeti večji nadzor nad spletnimi storitvami in dostopom do interneta v celoti. Nova žrtev ukrepov je ameriški portal za zmenke Tinder, od katerega želijo dobiti sporočila in slike ruskih uporabnikov servisa. Tinder se seveda ne strinja in nastal je spor, zaradi katerega utegne Rusija blokirati uporabo te tudi v Rusiji priljubljene storitve.

Kot je znano, Rusija zahteva, da imajo spletne storitve lokalne strežnike za podatke uporabnikov iz Rusije, podatki pa se morajo tam hraniti vsaj šest mesecev. Tuje spletne storitve se morajo ob tem vpisati v poseben register in spoštovati določbe zakonodaje. Na spisek se je tako doslej vpisalo že 175 podjetij.

Do tu ni nič spornega glede zasebnosti uporabnikov, vendar ruski zakon vsakdo tolmači po svoje. Ruske oblasti trdijo, da imajo pravico v vpogled v Rusiji shranjene podatke, številni ponudniki pa se s tem ne strinjajo. Že od leta 2016 tako v Rusiji ni več dostopen Linkedin, prav tako oblasti blokirajo uporabo programa za šifrirano trenutno sporočanje Telegram.

Prav Telegram ruske oblasti pogosto navajajo kot primer, zakaj so sprejeli tovrstne ukrepe. Trdijo namreč, da je preiskava o terorističnem napadu na podzemno železnico v St. Petersburgu pokazala, da so teroristi pred napadom med sabo komunicirali prek Telegrama.

Tinder seveda hrani osebne in zelo občutljive podatke o uporabnikih, ki bi ob možnosti razkritja brez dvoma močno vplivali na verodostojnost servisa za zmenke. Pri Tinderju zagotavljajo, da doslej niso oblastem izročili še nobenih podatkov, vendar ni povsem jasno, kako bosta obe strani ravnale ob morebitnih novih zahtevah.

Zakon o obvezni hrambi podatkov n Ruskih strežnikov pa ni edini ukrep, ki ga za nadzor interneta pripravlja Rusija. Javnost je nedavno močno razburil tako imenovani zakon o »Ruski internetni suverenosti«, ki predvideva, da bi oblasti imele tehnično možnost prekiniti ali omejiti dostop do preostanka svetovnega interneta. Nekaj podobnega, kar je pred že časom uvedla Kitajska s svojim »velikim požarnim zidom«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji