Objavljeno: 3.6.2019 09:00

Fotoaparat pod zaslonom telefona

Proizvajalci telefonov se še naprej trudijo najti rešitev, da bi periferijo skrili iz površine namenjene zaslonu. Če so nekateri proizvajalci začeli uspešno vgrajevati ultrazvočna tipala za preverjanje prstnih odtisov pod sam zaslon, pa je odprtina za fotografsko tipalo še vedno težava, ki nima idealne rešitve. Zareze v zaslonih za tipala in podaljški, ki izskočijo iz zaslona, se zdijo bolj začasna premostitev kot dolgotrajna rešitev.

Kitajski proizvajalec Oppo je prikazal novo smer iskanja rešitve, ki se zdi kar obetavna. Tipalo fotoaparata so uspeli vgraditi pod zaslon in to brez uporabe zareze. Trenutno še ni jasno, kako so to dosegli, so pa javnosti postregli s prikazom delovanja v video posnetku objavljenem na Twitterju. V njem se vidi, da uporabnik s programsko tipko aktivira fotoaparat, ki prikaže odsev stropa in prsta, ki je nad zaslonom. Kadar fotoaparat ni v rabi, ga v celoti prekrije slika zaslona.

Zamisel je teoretično možna, saj nekateri zasloni omogočajo prosojnost,, kar pomeni, da bi tipalo pod zaslonom lahko videlo zunanjost, kadar določene pike na zaslonu niso v osvetljene. Vprašanje pa je, ali bi struktura celic zaslona pri tem ostala vidna na sliki.

Oppo v objavi priznava, da slika trenutno ni niti približno dovolj kvalitetna za selfije, kar posredno dokazuje, da težav pri tovrstnih namestitvi še niso razrešili. Verjamejo pa, da je to šele začetni korak in lahko tehnologijo še bistveno izboljšajo, najbrž z optimizacijo velikosti tipala in velikosti celice, skozi katero fotoaparat zajema svetlobo.

Da ne gre samo poizkus posameznega proizvajalca priča objava družbe Xiaomi, ki je le nekaj ur po objavi posnetka podjetja Oppo objavila svojo različico telefona z vgrajenem fotoaparatom pod zaslonom. Če je verjeti dokaznemu posnetku objavljenemu na Twitterju, je kvaliteta slike pri Xiaomiju že kar spodobna. Če zamisel deluje, ne dvomimo, da bomo rešitev kmalu srečali tudi pri vseh drugih proizvajalcih. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji