Objavljeno: 31.5.2019 11:00

Huaweiev operacijski sistem naj bi se imenoval Ark OS

Ko je Google zaradi ameriškega predsedniškega ukaza odpovedal sodelovanje Huaweiu, drugemu največjemu proizvajalcu telefonov na svetu (trenutno na to velja 90-dnevni moratorij), se je ta odzval z »novico«, da bo pač naredil svoj operacijski sistem.

Nekateri Huaweievi predstavniki so celo zatrjevali, da je nov sistem nared že od januarja 2018 (razvoj se je pa tako ali tako začel že leta 2012) in da ga bodo sedaj le še splavili. Nakar je »centrala« to demantirala, vse skupaj označila za nesporazum in izid novega sistema (z razvojnim imenom HongMeng) prestavila na konec letošnjega leta »ali na začetek 2020«. Kakorkoli že, nov sistem se bo vsej verjetnosti imenoval Ark OS - morda zato, ker naj bi podjetje rešil katastrofe (Noa'h Ark pri nas prevajamo v Noetova barka…)?

Seveda pa je to le špekulacija, ker je Huaewei na ravni Evropske unije in v nekaterih evropskih državah zaščitil ime Ark OS. Lahko bi to bil tudi namizni operacijski sistem (namesto Windows), toda to je malo verjetno.

Najverjetneje gre še za enega izmed derivatov odprtokodnega Androida, ki se bo (če bo stanje ostalo tako kot je sedaj) moral odpovedati Googlovim aplikacijam, vključno s trgovino. Huawei ima sicer lastno trgovino (in aplikacije), ki jo uporabljajo na Kitajskem, kjer je Google prepovedan. Mimogrede - eden takih derivatov z lastno trgovino je tudi Amazon Fire OS, ki teče na Amazonovih tablicah Fire HD.

O bitki ZDA:Huawei pišemo tudi v aktualni številki Monitorja. Poglejte si, denimo, v katerih državah (in podjetjih) so narejeni sestavni deli za najnovejši Huawei P30 Pro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji