Objavljeno: 4.6.2019 09:00

Apple iOS 13 in iPad OS

Apple je na konferenci WWDC predstavil glavne novosti za leto 2019, predvsem na področju operacijskih sistemov in programske opreme, nekaj novosti pa je vendarle tudi pri strojni opremi.

Ena od stalnic v zadnjem desetletju je vsako leto nova različica operacijskega sistema za mobilne naprave. Letošnja nosi oznako iOS 13, prvič pa se je Apple odločil, da bo ločil poimenovanje operacijskih sistemov za telefone in tablice, saj bodo iPadi odslej uporabljali iPadOS, ki je bližnji derivat iOS.

iOS 13

Pri iOS 13 lahko po novem izberemo temno ozadje (dark mode), kar lahko preklopimo tudi po urniku ob določeni uri, v operacijskem sistemu pa so na novo optimizirali in pohitrili nekatere ključne dele. Trdijo, da zna FaceID razpoznavo uporabnika opraviti 30% hitreje, prenosi datotek in posodobitve pa naj bi bile 50% oziroma 60% hitrejše kot doslej.

Izpopolnili so kup vgrajenih aplikacij. Zbirke fotografij so zdaj na zaslonu lepše predstavljene, obenem pa bolj pregledne po časovni osi nastajanja. Dodali so nove možnosti urejanja fotografij in celo video posnetkov, kjer program končno zna rotirati (napačno posnete) video posnetke. Pri prijavi uporabnikov je Apple dodal možnost prijave v druge storitve z Applovo identiteto (Sign with Apple), podobno kot že lep čas številne spletne storitve podpirajo Googlove in Facebookove identitete.

Apple se še naprej trudi, da bi svoj zemljevid Apple Maps vsaj približal Googlovi storitvi Maps. Nova različica nudi prikaz več podrobnosti, zlasti pri navodilih za pešce, možnost pregleda 360-stopinjskih posnetkov in animirano sprehajanje po ulicah in cestah, tam kjer so podatki na voljo. Novosti bodo sprva vidne v ZDA, v letu 2020 pa tudi ponekod drugod po svetu.

Opomniki so odslej lahko vezani na lokacijo ali osebe in se denimo prikažejo, ko se pogovarjamo ali kramljamo z določeno osebo. Prenovili so uporabniški vmesnik za sporočila in izboljšali kakovost govora pomočnice Siri. CarPlay je dobil največjo nadgradnjo doslej in pridobil nov glavni zaslon, ki hkrati prikazuje glasbo, zemljevide in druge koristne informacije. S programom Voice Control lahko krmilimo glavne funkcije operacijskega sistema, kar bo prišlo prav predvsem uporabnikom s posebnimi potrebami.

Apple je izpilil uporabniški vmesnik v številnih programih, kot so beležnica in Health, ki zdaj prikazuje primerjavo opravljene aktivnosti s preteklostjo. Verjeli ali ne, iOS je šele v trinajsti iteraciji dobil podporo za ključke USB. Če ključek priključimo na telefon ali tablico lahko dostopamo ali shranjujemo podatke. Končno!

Pozor, iOS 13 bo deloval le na telefonih generacije iPhone 6s in novejšimi. Apple se je torej odločil opustiti podporo za iPhone 5s in iPhone 6.

iPadOS

Apple se je očitno odločil, da bo tablice iPad premaknil za korak proti področju, ki je tradicionalno namenjeno prenosnim računalnikom in poslovnim uporabnikom. Število razlik, ki so specifične za tablice, je tolikšno, da so se operacijski sistem odločili poimenovati drugače kot tistega za telefone. Ali to pomeni, da se operacijski sistem s tem dejansko veji (fork) bo pokazal čas, a za zdaj verjamemo, da bo razvoj obeh sistemov potekal sočasno in enotno.

Ena najpomembnejših novosti v iPadOS je podpora za delo z več okni in aplikacijami na zaslonu. V različnih oknih imamo lahko odprto drugo instanco iste aplikacije, kar pogosto pride prav, kadar recimo kopiramo podatke iz enega dokumenta v drugega.

Apple je spremenil tudi začetni zaslon na iPadu, kjer prvič nimamo le ikone programov, temveč lahko del zaslona uporabimo za druge koristne informacije, ki jih želimo imeti vselej pri roki, kot so koledar, opomniki in druge notifikacije. Doslej smo te informacije imeli sicer hitro dosegljive s kretnjo, vendar na ločenem zaslonu.

Apple je izpopolnil podporo za pisalo Apple Pencil, kjer imamo zdaj pri skiciranju in zapisovanju na voljo dodatna orodja in palete. S pisalom lahko dopišemo opombe neposredno na spletne strani in v druge programe, take zapiske pa shranimo za kasnejše posredovanje drugim.

Upravljalec datotek Files je, kot že rečeno, dobil podporo za ključe USB in kartice SD, pa tudi za omrežni dostop do diskov po protokolu SMB, torej se lahko priključimo na infrastrukturo z Microsoftovimi Windows. Nov raziskovalec omogoča preprosto sprehajanje po imenikih, shranjevanje mrežnih bližnjic med priljubljene in celo kopiranje datotek v lokalni pomnilnik. To so najbrž ključne novosti za večji uspeh iPada v poslovnih okoljih.

Uporabniki iPadOS bodo lahko uživali v uporabniški izkušnji spletnega brskalnika Safari, ki nudi namizno izkušnjo, torej tako kot na računalnikih z macOS in Windows, kar je na večjem zaslonu pogosto precej bolje od mobilno prilagojenih spletnih strani.

Apple je dodal nove kretnje za enostavnejše kopiranje besedil, plavajočo tipkovnico, ki jo lahko premikamo po zaslonu in, če želimo, optimizirano tudi za tipkanje s samo eno roko (ko z drugo pač držimo tablico). Ostale novosti so enake kot v iOS 13.

Tudi iPadOS ne bo na voljo za vse tipe tablic. Podprti bodo modeli iPad Air 2 in novejši, vključno z vsemi modeli iPad Pro.

izSg1YUvpAA

E5Jg4Wm9b7o

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji