Objavljeno: 3.6.2019 08:00

Google in Amazon pred monopolno preiskavo?

Po pisanju ameriškega časopisa Washington Post se ameriška vlada pripravlja na nove preiskave domnevno monopolnega ravnanja internetnih podjetij Google in Amazon. Namig prihaja iz dogovora med ameriškim pravosodnim ministrstvom (DOJ) in zvezno trgovinsko agencijo (FTC), kjer sta si vladni organizaciji razdelili naloge za nadzor obeh podjetij. V preteklosti so tovrstni dogovori že obstajali in so običajno predstavljali pripravo na formalne preiskave.

Pravosodno ministrstvo naj bi tako prevzelo odgovornost za preiskavo družbe Google, FTC pa se bo osredotočil na Amazon. Iz te razdelitve je moč tudi sklepati, da bodo pri Googlu nadzorovali morebitne kršitve, ki so povezane z uporabo tehnologije, medtem kot bo Amazon bolj pod drobnogledom glede spletne prodaje in trgovine.

Vprašanje pa je, ali v ZDA resnično obstaja politična volja za odpiranja tovrstnih preiskav. Znano je, da so nekateri kandidati za predsedniške volitve leta 2020 s strani demokratov javno izrazili namero, da bi omejili moč spletnih velikanov in jih razdelili v več podjetij, precej manj interesa nad tovrstnimi potezami pa je nad trenutno vladajočo Republikansko stranko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji