Objavljeno: 2.6.2019

Kitajska se pripravlja na protiudarec

Kitajska kot kaže ne bo mirno prenašala ZDA, ki je zaradi »varnostnih razlogov« na spisek podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne smejo trgovati, dodalo telekomunikacijskega velikana Huawei.

Minuli teden so se v kitajskih medijih, ki so pod državnim nadzorom, pojavili prispevki, ki namigujejo na možnost omejitve izvoza redkih zemelj, kemijskih elementov, ki so bistveni pri proizvodnji elektronike. Avtor komentarja v People's Daily je celo uporabil besedno zvezo »ne recite, da vas nismo opozorili«, ki je bila menda doslej uporabljena le dvakrat – prvič pred vojno z Indijo leta 1962 in drugič leta 1979 pred vojno z Vietnamom. Kitajska naj bi o takem odgovoru resno razmišljala, vendar zaenkrat tega koraka še ni storila, ker bi bil zelo drastičen.

ZDA so zelo odvisne od kitajskih redkih zemelj. Vir: Bloomberg

Je pa govornik kitajskega ministrstva za trgovino povedal, da bo Kitajska v prihodnjih dneh sestavila spisek podjetij, »ki ne spoštujejo tržnih pravil, kršijo pogodbe, in zaradi netržnih razlogov blokirajo kitajska podjetja«. V spisku se bodo znašla tudi podjetja, ki »pomenijo potencialno nevarnost za državo«, je še povedal. Glede na besedišče, ki skoraj v celoti odseva ameriško prepoved sodelovanja s Huaweiem, je jasno »kam pes taco moli«. Kitajska do sedaj za razne prepovedi ni potrebovala takih sestavkov, ampak je podjetju enostavno prepovedala delovanje na svojem tržišču. Npr. Googlu.

   

Huawei je sicer v zadnjih dneh utrpel še en udarec, ko je japonski mobilni operater Softbank za vzpostavitev omrežja 5G izbral Ericsson in Nokio in ne Huaweia. Četudi je njihovo obstoječe omrežje 4G Huaweievo. Naj spomnimo, da je Softbank podjetje, ki ima v lasti tudi ARM. Slednje se je pred kratkim »samoovadilo« in prekinilo sodelovanje s Huaweiem, četudi ima podjetje sedež v Veliki Britaniji in ne v ZDA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji