Objavljeno: 31.5.2019 18:00

Programska oprema za iskanje sumljivih strank, ki bi kradle

Japonsko zagonsko podjetje Vaak je razvilo programsko opremo, ki s strojnim učenjem na podlagi opazovanja vedenja strank predvideva, kdo bo v trgovinah poizkušal kaj izmakniti. Program VaakEye je v treningu pregledal več kot 100.000 nadzornih posnetkov, iz katerih se je naučil, kako se vedejo, kakšne obrazne grimase imajo in kako postopajo ljudje, ki v trgovinah kradejo.

VaakEye sedaj uporablja 50 trgovin na Japonskem. Proizvajalec trdi, da se je v trgovini, kjer so ga pilotno uporabljali, število tatvin znižalo za 77 odstotkov. To je odličen rezultat, a uporaba take tehnologije prinaša precej pomislekov. Želja po preprečevanju tatvin je legitimna, vsa sredstva pa seveda ne. Prepoved vstopa strankam, ki jih programska oprema opredeli kot sumljivo, predstavlja nezakonito diskriminacijo. Proizvajalec se seveda temu elegantno izogne z besedami, da programska oprema nič ne diskriminira, temveč samo računa verjetnosti – trgovci morajo potem odločiti, kaj storiti.

Nadaljnja vprašanja so seveda, do kolikšne mere lahko obiskovalci trgovine pričakujejo zasebnost. Zagotovo manj kot doma, a to ne pomeni, da se smejo posnetki nedoločeno dolgo hraniti ali celo obdelovati na tujih strežnikih z neznanimi lastniškimi algoritmi. Videli bomo, kako se bo sistem obnesel na Japonskem, v EU pa s trenutno zakonodajo še ne more.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji