Objavljeno: 2.6.2019

Google Chrome bo v kratkem onemogočil delovanje »ad blockerjev«

Google je že januarja napovedal, da bo spremenil Chromov programski vmesnik API za dodatke (extension) in to tako, da bodo dodatki vhodni promet lahko le spremljali, ne pa tudi spreminjali. Uradno naj bi to uporabnikom zagotovilo večjo varnost. Takrat so odgovorni sporočili, da gre le za predlog, ki ga bodo dali v debato širši skupnosti.

»Širša skupnost« je bila večinoma proti takim omejitvam, toda Google je sedaj potrdil, da bo predlagane spremembe vseeno uvedel. »Širša skupnost« seveda meni, da ukrep ni namenjen večji varnosti, temveč onemogočanju dodatkov, ki iz vhodnega prometa odstranjujejo oglase in dodatkov, ki odstranjujejo programsko kodo, s katero spletni velikani spremljajo naše gibanje po internetu. Na kratko – onemogočena bo blokada oglasov in blokada sledenja. Odgovorni za priljubljen »ad blocker uBlock Origin« so že povedali, da bo s takimi spremembami njihov dodatek nehal obstajati.

Alphabet (Google) je sicer v enem zadnjih poročil ameriškemu borznemu regulatorju SEC pošteno povedal, da so njihov ključni prihodek spletni oglasi in da »bi lahko tehnologije, ki omejujejo prikaz oglasov in sledenje uporabnikov, vplivale na finančne rezultate podjetja«.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji